2023.07.06.TomiSpark

Megjelent a Meta Twitter-klónja, de itthonról hiába keressük

A korábbi híreknek megfelelően július 6-án hivatalosan is elindult a Meta új szolgáltatása, amely egyértelműen a Twitter közvetlen konkurenciája lehet, a jelenlegi számok alapján pedig az emberek többsége már nagyon várta a megjelenését. Némi bökkenő azonban, hogy a Threads nevű platform egyelőre nem elérhető az Európai Unió területén, így Magyarországon sem.

Miután a Twitterrel kapcsolatban Elon Musk bejelentette, hogy ideiglenes korlátozásokat vezetnek be a naponta megtekinthető bejegyzések számát illetően, sokan máris elkezdték temetni a közösségi oldalt és új alternatívák után néztek. Bár vannak más mikroblogok is, igazából egyik sem tudott jelentős népszerűséget elérni, a Meta cégét viszont mindenki ismeri, főként a Facebook, az Instagram és a WhatsApp miatt. Éppen ezért nem meglepő, hogy többen is felkapták a fejüket, amikor kiderült, konkurenciát állítanak a Twitternek.

Fotók: Meta

Ennek a napja végül július 6-án jött el, ekkor ugyanis is elindult a Threads nevű szolgáltatásuk, amelyet iOS-en és Androidon egyaránt elérhetnek a felhasználók, de sajnos nem mindenütt. Mint az utóbb kiderült, Magyarországról például hiába keressük, hiszen az Európai Unió területei kimaradtak. Ez az adatvédelmi szabályok miatt van így, a hatóságoknak ugyanis több aggálya is volt az újdonsággal kapcsolatban, így amíg zajlanak az egyeztetések a háttérben, sajnos várakozni kell az európai emberek többségének.

Az Irish Independent hírei szerint a Meta és az EU között már zajlanak a tárgyalások, ami a lap szerint főként az adatfelhasználásról szólhat, mivel a Threads az Instagramra alapul, a két közösségi site viszont talán túlzottan is szoros kapcsolatban van egymással a hatóságok szemszögéből nézve. A hírek alapján a legújabb platform bármilyen olyan adathoz hozzáférhet, ami leginkább a viselkedésre és a hirdetésre vonatkozó információkat érintheti. Az EU álláspontja szerint az adatokat egymástól függetlenül kellene kezelni, így vélhetőleg némi időbe fog telni, mire nálunk is megjelenik a Threads, ami másutt egyelőre sikeresnek bizonyult az első jelentések alapján.

A TechCrunch beszámolója szerint a Threads indulásától számítva durván hét óra leforgása alatt sikerült 10 millió felhasználót szerezniük, de ez talán nem is annyira meglepő. Világszerte rengeteg helyen cikkeztek a szolgáltatásról, ráadásul az EU kihagyása sem okoz gondot nekik, hiszen száznál is több országban tették elérhetővé.

Valamivel nagyobb a mozgástér

A Daily Mail cikke alapján egyértelműen a Twitter tulajdonságaira alapoztak attól függetlenül, hogy az Instagramhoz van kötve, miközben az alapfunkciókban igyekeztek nagyobb szabadságot biztosítani a felhasználóknak. Itt is a rövid és tömör bejegyzések köré épül minden, de a szöveges posztoknál nem 280, hanem 500 karakter a limit, a fotók és a videók megosztására pedig szintén megvan a lehetőség.

Ami az utóbbit illeti, a csiripelős oldalnál tapasztalt 140 másodperchez képest itt akár 5 perces felvételeket is közzétehetnek a felhasználók, de az olyan szokványos dolgok sem maradtak ki, mint a kedvelésre, a megosztásra, a kommentre és az üzenetekre való opciók. Az egyes posztokat egyébként máshová is továbbíthatjuk, tehát nem kell feltétlenül a Threads regisztrált tagjának lennie a másik félnek, ha szeretnénk megmutatni valami érdekeset az ismerősünknek.

Gondoltak a biztonságra és az adatvédelemre is, így tehát többek között kiszűrhetünk bizonyos szavakat, a posztjainkat elrejthetjük mások elől, törölhetjük a követéseket, korlátozhatunk és letilthatunk profilokat, bár azokat, amelyeket már az Instán is tiltottunk nem kell, ez itt már alapértelmezett lesz. Gyakorlatilag elmondható, hogy ami ott elérhető adatvédelmi szempontból, azt itt is megtalálható lesz.

Az algoritmus is ugyanolyan lesz, mint az Instán, ami viszont nem túl jó hír azoknak, akik szerették az időrendben érkező posztokat. Ezt állítólag nem is lehet megváltoztatni, az ajánlások alapján kerülnek majd a szemünk elé a bejegyzések.

A Meta tehát képes volt egészen szépen meglovagolni a Twitter által gerjesztett hullámokat, de azt még nem látni, hosszabb távon mire mennek ezzel. Ami egyelőre biztos, hogy a hatalmas felhajtás és a Twitter körüli negatív hangok miatt most rengetegen regisztrálni fognak a Threads felületén, ezt pedig valószínűleg Európában is sokan megteszik majd, amint erre lehetőség nyílik.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram