2023.07.03.TomiSpark

Ezek lehetnek a Twitter alternatívái

Elon Musk legutóbbi döntése után sokan már azon gondolkodnak, hol találhatnak olyan platformot, ami felépítésében hasonló a Twitterhez, éppen ezért az erre irányuló keresések és persze az erről szóló cikkek száma is megszaporodott.

Az előző hétvégén sokan gondolták azt, hogy valami baj van a Twitterrel, ami persze valahol igaz is, de nem mindegy, honnan nézzük az esetet. A helyzet ugyanis az, hogy Elon Musk hivatalosan is megerősítette, ideiglenesen korlátozásokat vezettek be a felhasználók számára. Ez azt eredményezte, hogy egy csomó ember nem tudta elérni a 2006-ban alapított közösségi oldalt, mint kiderült még csak nem is technikai gondok miatt. Musk ugyanis elismerte, mostantól kezdve határozatlan ideig csak úgy lehet elérni a Twitteren lévő posztokat, ha valaki regisztrált profiljával bejelentkezik a platformra, esetleg létrehoz egy újat, ám ezt talán még mindenki elnézte volna.

Az viszont már sokaknak okozott problémát, hogy először úgy döntöttek, az ellenőrzött, tehát a fizetős szolgáltatásra előfizetett felhasználók maximum napi 6000 posztot tekinthetnek meg, a nem ellenőrzöttek, akikből még mindig jóval több van, csak napi 600 bejegyzést láthatnak, akik pedig frissen regisztráltak, mindössze 300 darabot. Ezt aztán később néhány nap alatt fokozatosan feljavították, így jelenleg ennek a cikknek a megjelenésekor, július harmadik napján az ellenőrzöttek már 10 ezer posztot láthatnak, a nem ellenőrzött, de régebbi profilokról napi 1000 darabot tekinthetünk meg, az újonnan regisztráltak pedig 500 bejegyzésre vannak korlátozva.

A számokat olvasva ez persze soknak tűnhet, de aki naponta használja a közösségi oldalakat pontosan tudja, hogy egyetlen frissítéssel máris rengeteg új bejegyzés kerül elénk, ha pedig aktívan használjuk, akkor ez bizony hamar el tud fogyni. Ugyan hazánkban továbbra sem a Twitter a legnépszerűbb, a magyarok közül is sokan használják előszeretettel, mivel nagyszerű felületet biztosít arra, ha tömören akarjuk kinyilvánítani véleményünket egy témában, de ugyanitt akár a gyors véleménycserére is megvan a lehetőség. Mindezek mellett a Twitteren kifejezetten gyorsan lehet informálódni a világban zajló eseményekről, nem véletlen, hogy a sajtó munkatársai közül is jó néhányan alkalmazzák.

A limitálásra indokként Elon Musk azt hozta fel, hogy ezzel próbálják meg minél hamarabb elejét venni az extrém mértékű adatlopásnak, a rendszer manipulációjának, de a sajtóban terjedő információk alapján ennek az is oka lehet, hogy a mesterséges intelligenciák a nyilvánosan elérhető adatokat a Twitterről szerezték be. A Twitter tulajdonosának húzása egyébként nem egyedülálló, mivel nemrég a Reddit is korlátozásokat vezetett be a Subredditekre. Ők ugyancsak a mesterséges intelligencia miatt tették ezt, igaz ott nyíltan ki is mondta a vezérigazgató, Steve Huffman, hogy az adataikat algoritmusok képzéséhez használó cégektől pénzt fognak kérni a jövőben.

Hová menekülhetnek a felhasználók?

Bár Elon Musk magabiztosan állítja, hogy csak ideiglenes megoldásokról van szó, sokaknak már most elment a kedve a Twittertől, illetőleg azt sem tudni, meddig tart ez az egész, így ez más platformoknak jöhet nagyon jól. Ilyen lehet minden olyan, amit az emberek többsége ismer, tehát a Facebookra is többen visszavándorolhatnak, de a Reddit vagy éppen az Instagram is nagyon nyerhet ezen.

Mivel az Instagram több apróságban is hasonlít a Twitterre, ráadásul mindenki ismeri, így természetesen ez most kifejezetten jó helyzetet teremt a Meta számára, főként úgy, hogy a hírek szerint már nagyon közel vannak egy olyan Instához köthető új oldal létrehozásához, amit egyértelműen a Twitter konkurenciájának szánnak. Ez nem más, mint a Threads, ami egyelőre hivatalosan még nem működik, de állítólag már nem kell sokat várni rá és már több világsztárral, így például az amerikai tévés legendával, Oprah Winfrey-vel is tárgyaltak, hogy aktívan használja majd a platformot.

Amíg azonban a Threads nem elérhető, addig is vannak más helyek, ahol érdemes lehet szétnézni. Ott van például a Mastodon, ami külsőre eléggé úgy néz ki, mint a Twitter, ugyanakkor ennek a különböző emberek vagy éppen szervezetek által létrehozott szerverek jelentik az alapját, így első belépésnél is ezekből kell választani. A bökkenő, hogy többnél tagfelvételt kell kérni, de vannak olyanok, ahol egyből csatlakozhatunk, ráadásul a mostani hullámra már előre készültek, mivel májustól, ha nem akarunk belépni egyetlen helyre sem, akkor csak a Mastodon.social szerverre irányít az oldal, ami általánosabb témákra koncentrál. A többség ugyanis valamilyen téma köré vagy egy konkrét érdeklődési körre épül, sok helyen pedig az online cenzúra kijátszása érdekében használják.

Erre erősen hasonlít a Diaspora és a Bluesky is. Előbbinél nagyon magas szintű védelmet ígérnek, felépítésében is olyasmi, mint a Mastodon, akárcsak az utóbbi. Mindkettő esetében ugyanúgy közösségek épülnek ki bizonyos dolgok köré, miközben fotókat és rövid szöveges bejegyzéseket oszthatunk meg, de a témakörökkel kapcsolatban a WT.Social is kiemelendő. Ezt a WikiTribune oldal alapjaira hozta létre Jimmy Wales, hogy egy álhírektől mentes platform jöjjön létre, ezért a felhasználók maguk is szerkeszthetik a tartalmakat, megjelölhetik a megtévesztő hivatkozásokat, de természetesen más portálok linkjeit is megoszthatják.

A Twitterre hasonlít még a Minds is, amit azért alapítottak, hogy a blokklánc technológia felhasználásával új módon kereshessenek pénzt a felhasználók saját tartalmaikkal. Ez egy központosított architektúrával működik és bár az ötlet elsőre nem tűnik rossznak, elég kicsi a felhasználóbázisuk. Szintén pénzszerzésre jó még a Fanbase is, ahol havi 4.99 dollárért lehet előfizetni az egyes profilok tartalmaira, de erre vélhetőleg kevesen lennének hajlandóak, egyszerűbb ingyen végigpörgetni, mit csináltak az emberek, és hogy mi történt a nagyvilágban.

Mivel az ilyesmi akár el is riaszthatja az embereket, ahogyan az is, ha túl bonyolultnak tűnik egy közösségi oldal, ezért most jöjjön egy olyan, amely egészen egyszerűnek tűnik és tavaly óta szép növekedést ért el. A Hive Socialről van szó, ami csak mobileszközről érhető el, de ettől függetlenül már 2022-ben átlépték az egymillió felhasználót.

Elsőre ez talán barátságosabb is lehet azoknak, akik az egyszerűséget keresik. Bekövethetünk más felhasználókat, ők is követhetik a mi profilunkat, van felfedező funkció, ami főként az első használatkor tud nagyon hasznos lenni, az egyes bejegyzéseket pedig kedvelhetjük és megoszthatjuk. A hashtagek itt is jelen vannak, de használat közben még így is érződik, hogy az út elején jár a projekt, mivel viszonylag kevés tartalmat találunk, ám ettől függetlenül egészen biztatók a látottak.

Az persze a jövő zenéje, hogy a Twitterrel mi lesz a jövőben, az viszont tagadhatatlan, hogy a meglévő és a jövőbeli riválisok most nagy lehetőséget kaptak arra, hogy új felhasználókat vonzanak be az egyes felületekre.

Frissítés

A Meta újdonsága, vagyis a Threads július 6-án kezdheti meg működését az App Store-ban található leírás alapján.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram