2023.06.10.TomiSpark

Apple iPhone 14 Pro - Csak az ára csökken vagy az értéke is?

Az Apple telefonjai híresen tartósak, főként a szoftveres oldalról nézve. Hűséges felhasználóik talán ezt emelik ki a legtöbbször, amikor az a téma, miért pont az iPhone mellett döntöttek, persze vannak más előnyei is. Bár a legutóbbi 14-es széria ára bizonyos helyeken már csökkent a bemutatása óta, még mindig piszkosul drága készülékekről van szó, éppen ezért megnéztük, hat hónapnyi használat után is megéri-e az árát.

Nem mondhatni, hogy csökkent volna az iPhone iránti érdeklődés azóta, hogy annak idején Steve Jobs bemutatta a legelső verziót. Bár nem mindegyik széria aratott osztatlan sikert, a 12-es sorozat bemutatása óta érezhetően nőtt a népszerűsége az almás telefonoknak, az újdonságok prezentációját pedig továbbra is hatalmas várakozás előzi meg minden alkalommal. Így volt ez tavaly szeptember 7-én is, amikor az Apple lerántotta a leplet az iPhone 14 termékcsaládjáról.

Ekkor négy különböző modellt mutattak be, a sima 14 mellett megjelent a 14 Plus, a 14 Pro, valamint a 14 Pro Max, utóbbi volt a csúcskészülék. Ennek legnagyobb, 1 TB-s tárhellyel felszerelt variánsa majdnem egymilliós áron jelent meg itthon, de a többi sem volt olcsónak mondható. Az 128 GB-s változat rendelkezett a legkisebb, egyben a legalacsonyabb árral mindegyik esetében, ezek pedig sorban 449 990, 499 990, 569 990, illetőleg 629 990 forintba kerültek újonnan. Azóta viszont már eltelt pár hónap, így bár az Apple oldalán még ugyanezek az árak szerepelnek, sok helyen már ennél olcsóbban is beszerezhetők.

Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a telefon teljesítménye is rosszabbá vált volna, ahogyan azt sem, hogy veszített volna értékéből. Ennyi idő alatt arra is lehetőségünk volt, hogy megnézzük, hosszabb távon mire képes a széria egyik modellje, mivel január óta esélyünk nyílt napi szinten használni egy ezüst színű iPhone 14 Pro mobilt 256 GB-s kivitelben.

Ha valaki a telefon konkrét jellemzőire kíváncsi, akkor érdemes ide kattintani, mivel annak idején cikkünkben leírtuk a legfontosabbakat, ezúttal viszont leginkább arra koncentráltunk, találtunk-e bármilyen különbséget ahhoz képest, amikor először elkezdtük használni az akkor vadonatúj készüléket, valamint arra is odafigyeltünk, hogy mennyire igazolódtak be a legnagyobb ígéretek felhasználói szempontból. Ami az előbbit illeti, a folyamatos használat során nem tapasztaltunk jelentős hibát, ahogyan érzésre eltérést sem. Ez mind igaz volt a töltési sebességre, ahogyan a rendszer sebességére is, de még csak lefagyásról sem kell beszámolnunk, mivel masszívabb terhelés esetén is normálisan működött.

Ha tehát kizárólag a benyomásainkat vesszük alapul, akkor az év eleje óta szoftveresen szinte semmi sem változott azóta, hogy lehúztuk a fóliát és először használatba vettük. A külsőségek esetében már nem teljesen lehettünk elégedettek, mivel a hátlap ugyan strapabírónak bizonyult, a kijelzőn azért megjelentek apróbb karcok. Ezeket elég közelről tudjuk csak észrevenni, de attól még ennyi idő után már előjöttek a telefonon, szóval tényleg csak ajánlani tudjuk, hogy tokban és kijelzővédő fóliával használjuk, ha erre módunk van.

A sebességet illetően a 120Hz-es Pro Motion kijelző sebessége érezhetően jobb az előző generációknál, ami főként az olyan játékoknál volt nagyon hasznos, ahol gyorsan kellett reagálni a dolgokra, ugyanakkor, ha valaki egy ennél lassabb rendszerhez volt szokva, akkor időbe telik majd, mire alkalmazkodni tud az újdonsághoz.

Beszélnünk kell a fényerőről is, mivel ha nem rendelkezünk másképp, akkor az Apple gyártmánya automatikusan állítja ezt nekünk a fényviszonyokhoz képest, ám csak egy esetben tudott igazán gyors reakcióidőt produkálni. Ha sötétből megyünk világosabb helyre, akkor kifejezetten gyorsan alkalmazkodik a körülményekhez, fordítva viszont már tapasztaltunk némi késést. Pozitívum viszont, hogy az erősen napos időjáráshoz ígért 2000 nites fényerőt tényleg megkapjuk, ugyanakkor az automatikus beállítás még most a nyár kezdetén is csak ritkán aknázta ki a maximális fényerőt. Erre ugyanis tényleg nem volt szükség, a legtöbbször alacsonyabb szinten is jól látható volt minden a képernyőnkön.

Érdekes viszont a Dynamic Island helyzete. Ez volt az egyik leginkább beharangozott újdonság, amit rettentően hasznosnak írtak le azáltal, hogy a grafika folyamatosan változik az éppen aktuális környezethez. Ez tényleg látványos lett, jó érzés ránézni, főként az első néhány nap során, amikor még friss az élmény, de azt kell mondjuk, hogy a többség ezt valószínűleg nem fogja kihasználni. Egy átlagos felhasználó számára szinte semmilyen pluszt nem ad a mozgó felső rész, leszámítva azt, hogy bizonyos dolgok így gyorsabban érhetők el.

Szintén fontos apróság az Always-on kijelző, ami a nevéhez hűen folyamatosan bekapcsolva tartja a képernyőt. Igaz idővel elsötétül, de attól még leolvashatók rajta a legfontosabb infók. A haszna egyértelműen megvolt, mivel ha bármikor rá kellene pillantani a telefonra, akkor ehhez semmilyen módon nem kell megnyomnunk, sem pedig feloldanunk. Ez tehát a újfent pozitívumok közé tartozik, de az is, hogy érzésre az akku sem merült tőle jobban, ráadásul a funkciót az eltelt idő alatt csak még jobban megszerettünk. Fontos megjegyezni viszont, hogy ha valakit zavarna, akkor a beállításoknál ki lehet kapcsolni.

Ha pedig már itt tartunk, az akku is megér egy misét. Bár sok korábbi iPhone-ra elmondható, hogy elképesztően tartós, és évek múltán is megállja a helyét, ezt így ebben a kontextusban az akkumulátorra már nem lehetett elmondani. Más a helyzet azonban az iPhone 14 Pro esetében. Tesztalanyunknál ugyanis egy alacsony mértékű használatnál 100 százalékról durván két napig kibírta mielőtt lemerítettük volna, de ha nagyon túlzásba vittük, akkor is kibírt nagyjából egy napot. Kihasználtuk a kamerát, játszottunk vele, különböző applikációkat futtatunk a háttérben, böngésztünk, telefonáltunk, illetőleg a közösségi médiát sem hagytuk ki, de így is kellemesen csalódtunk.

A töltési idő átlagosan nálunk bő egy óra szokott lenni, ha durván 20 százalékról kezdjük el tölteni, de lemerült állapotából sem kellett sokkal többet várni, maximum 15-20 perccel. Ez persze soknak tűnhet, ha megnézzük, mire képesek egyes telefonok a gyorstöltőkkel, de lássuk be, az Apple nem erről híres, az előzményeket figyelembe véve pedig ez is kiemelkedőnek mondható.

Amire viszont mindenképp ki kell térnünk, az a kamerarendszer. Ennél a telefonnál kapunk egy 48 megapixeles fő kamerát, egy 12 megapixeles ultraszéles látószögűt, valamint egy 12 megapixeles kétszeres telefotós egységet. Ami az elől lévő kamerát illeti, ott is egy 12 megapixeles egységgel van dolgunk, ami elég kevésnek hangzik és a piacon találunk jobbat is ennél, de rossznak semmiképp sem mondanánk. Ennek oka, hogy az iPhone a kicsi számok ellenére szoftveresen elég sokat hoz ki ezekből, ami azért a fotók többségén meglátszik.

Eredetileg ígérték nekünk a 4K minőségű videók lehetőségét, akár éjszaka is elkészíthető time-lapse videókat, ezekhez akár kilencszeres digitális zoomot, a korábbinál jobb éjszakai módot, a fotóknál háromszoros optikai zoomot a nagyításhoz, kétszerest a kicsinyítéshez, de a 15x digitális zoomot sem szabad kifelejteni. Mindezek mellett fontos még kiemelni a képstabilizálást, ami már a 12-es és a 13-as szériában is kimagaslóan jó volt, ahogyan itt is kiválóan tette a dolgát.

A felsoroltak közül még a time-lapse felvételek is nagyszerű minőséget hoztak, az éjszakai videókban és fotókban sem csalódtunk, abszolút jól megbirkózott a sötét fényviszonyokkal, továbbá a sokat emlegetett portré mód is az elvárható módon teljesített. A nagyításokkal viszont ennyi idő után sem voltunk elégedettek. A portrét az alábbi kaktuszfélén szemléltetnénk, míg a távolabbi tájképek esetében észrevehető, hogy hiába gyönyörűek a fotók, ha megpróbáltuk teljesen kiaknázni a zoom képességeit, akkor nem feltétlen azt kaptuk, amit vártunk, ám ez függ a felhasználás módjától, valamint a megfelelő beállításoktól is.

Ha valaki ugyanis tényleg ért a fotózáshoz, akkor nagyszerű eszközt kap a kezébe, amely rengeteg lehetőséget ad a képek szerkesztésére, ráadásul a beállításokban is érdemes elidőzni. Kezdjük ott, hogy a főkamera 48 megapixeles, de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan kihasználja az ebben rejlő potenciált a telefon, mivel csak 12 megapixeles fotókat fogunk lőni, ha nem megyünk végig a következő menüpontokon: Beállítások - Fotókészítés (itt engedélyezni kell a ProRAW-formátumot) - ProRAW-felbontás (ezt 48 megapixelesre kell állítani). Ha ezekkel megvolnánk, akkor a kamera bekapcsolása után keressük meg a Fotó nevű fület, majd a RAW feliratot, mivel így fixen megnövelhetjük a felbontást.

Most szólunk, hogy az így készített képeknek jóval nagyobb lesz a mérete is, ami a tárhely miatt egyáltalában nem mindegy, ám innentől kezdve sokkal jobb eredményeket kaphatunk. Maradjunk annyiban, hogy a 12 megapixeles egységekkel készült képek is egészen részletgazdagnak mondhatók, de így használhatjuk ki igazán a telefont, a lényeg pedig ebben rejlik. Egy átlagos felhasználó ugyanis nem biztos, hogy teljesen képes kihasználni az iPhone 14 Pro potenciálját, így nagy különbséget nem fog érezni, ha mondjuk a 12-es, vagy a 13-as szériáról váltott át. Ha valaki azonban ténylegesen munkára fogja, akkor egy olyan készüléket kap, ami az elődökből kiindulva még néhány év múlva is sokáig megállja majd a helyét a piacon.

9
/10
Ár/érték
Összegzés

Ha valaki a következő pár évre egy megbízható és magas minőségű telefont keres, akkor az iPhone 14 Pro abszolút egy jó választás lehet. Bár bizonyos területeken lehet nem ez a készülék lesz a legjobb, az Apple telefonjai nagyon tartósak szoktak lenni. A legtöbb helyen kiemelt újdonságokkal együtt hozza azt, amit ígértek a gyártó részéről, ám ezeknek csak akkor van értelmük, ha tényleg ki tudjuk használni azokat, szóval rendesen fontoljuk meg a vásárlást, mielőtt kiadnánk érte egy jelentősebb összeget.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram