2024.01.14.TomiSpark

Hamarosan megszűnik az egyik legnépszerűbb hírgyűjtő

Az Instagram alapítói által létrehozott Artifact nevű alkalmazás sokak kedvence lett az elmúlt egy esztendőben, hiszen új módját kínálta a hírek böngészésének. Használatára viszont már csak február végéig van lehetőség, mivel a cég vezetője egy blogbejegyzésben közölte, hogy leállítják az appot.

Az Artifact 2023-ban jött létre az Instagram alapítói, Kevin Systrom és Mike Krieger révén, akik 2018-ban távoztak a képmegosztótól, tavaly pedig úgy tűnt, újabb nagy dobásra készülnek. Alkalmazásuk gyakorlatilag egy mesterséges intelligenciára alapuló egy hírgyűjtő, amelyben olyan plusz funkciókat kínáltak, mint például a cikkekből készült rövid kivonatok, a kattintásvadász hírek megszűrése, de akár ismert emberek hangján is meghallgathattuk a híreket.

Sajnos magyar nyelven sosem indult el a szolgáltatás, a napokban pedig kiderült, hogy már nem is fog. Az Engadget arról számolt be, hogy az alapítók megszüntetik az appot, noha sok elismerést kapott az elmúlt hónapokban. Számos újságíró dicsérte az Artifactot, de a Google által díjazott alkalmazások közé is bekerült.

Egy esztendőnyi munka után azonban az Artifact hamarosan eltűnik, amit már a főoldalon is jeleznek a felhasználóknak egy üzenet formájában. Kommenteket vagy bejegyzéseket már most sem lehet posztolni, február végéig viszont még a legalapvetőbb funkcióra, tehát a cikkek olvasására megmarad a lehetőség. Systrom közleménye szerint a leállás üzleti okokra vezethető vissza.

„Építettünk valamit, amit a felhasználók egy alapvető csoportja szeret, de arra a következtetésre jutottunk, hogy a piaci lehetőségek nem elegendők ahhoz, hogy indokolttá tegyük a további befektetéseket ilyen módon” – írta. Bár az alapító azt nem említette meg konkrétan, hogy mi lesz a következő lépése, az általa leírtak alapján valamikor egy szintén mesterséges intelligenciára összpontosító projektbe vághat bele a jövőben.

„Személy szerint izgatottan várom, hogy folytassam az új dolgok építését, bár csak az idő fogja megmutatni, hogy mi lehet az. Izgalmas időket élünk, amikor a mesterséges intelligencia szinte mindent megváltoztat, amihez hozzáérünk, az új ötletek lehetőségei pedig határtalannak tűnnek” – tette hozzá.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram