2023.12.04.TomiSpark

Ezek voltak 2023 legjobb applikációi – 2. rész

Ebben az évben is kigyűjtötték, hogy a különböző kategóriákban, melyek voltak a legjobb alkalmazások egy adott platformon. Sorozatunk első részében megnéztük, miket választott kedvencnek az Apple, most pedig rátérünk a Google által díjazott appokra is.

Míg az Apple értelemszerűen az App Store legjobbjait kereste, addig a keresőóriás a Play Áruházból letölthető dolgok között kutakodott, így megválasztva 2023 legjobb androidos alkalmazásait. A díj náluk a Google Play’s Best of 2023 Awards nevet kapta, melynek keretein belül elég széles skálán jutalmazták az alkalmazásokat. Érdekesség, hogy bár több kategóriában is díjazták a játékokat és egyéb appokat, voltak kiemelt szegmensek is. Ilyen volt a Legjobb általános, illetőleg a Legjobb többeszközös alkalmazás és játék, a valamint a Felhasználók választása, amiben szintén külön-külön egy alkalmazást és játékot ismertek el.

A legjobb szórakozáshoz: Bumble For Friends: Meet IRL

Ez gyakorlatilag egy újra gondolt csevegő, ami annyival különbözik a többitől, hogy a barátságok megkötésére fókuszál. Ehhez különféle eszközök állnak a rendelkezésünkre, hogy önmagunkat adhassuk és mások számára érdekes információkat oszthassunk meg magunkról. Ugyanettől a cégtől (Bumble Holding Limited) egyébként létezik egy másik app is, ami a párkeresésre való.

A legjobb személyes fejlődéshez: Voidpet Garden: Mental Health

Ebben az alkalmazásban különleges fajokhoz tartozó virtuális kedvenceket gyűjthetünk össze, akikről aztán megfelelő módon kell gondoskodnunk. Ezáltal az app készítői szerint magunkat is fejleszthetjük, hiszen gyakorolhatjuk, hogyan törődjünk másokkal és miként értékeljük azt, amit másoktól kapunk. Amennyiben a pozitív gondolkodásmód elsajátításához keresünk egy jó eszközt, ez akkor is jól jöhet.

Fotók: Google Play Áruház

A leglényegesebb hétköznapokra: Artifact

Erről az alkalmazásról már többször is írtunk a Tesztfázison, mivel elég nagy volt körülötte a felhajtás. Lényegében egy hírgyűjtőről van szó, de olyan plusz funkciókkal rendelkezik, amivel kellemesebbé válik a böngészés. Így például kivonatot kaphatunk a cikkekből, ha nem lenne kedvünk vagy időnk végigolvasni azokat, a felolvasás funkciójánál akár ismert emberek hangján is meghallgathatjuk a híreket, illetőleg az app előre szűri a kattintásvadász tartalmakat.

Fotó: Artifact

Legjobb rejtett gyöngyszem: Aware: Mindfulness & Wellbeing

Az app fókuszában a mentális egészség áll. Az Aware egy ingyenes non-profit alkalmazás, amely kommunikációs technikák elsajátításában, a stressz, a szorongás és a nehéz érzelmek kezelésében, illetőleg a belső képességek fejlesztésében egyaránt segít. Mindezt olyan tudásanyagokhoz és gyakorlatokhoz való hozzáféréssel teszi, ami elviekben inspirálhatja a felhasználókat.

Legjobb mesterséges intelligenciával támogatott: Character AI: AI-Powered Chat

A mesterséges intelligencia által létrehozott karakterekkel cseveghetünk realisztikus módon, legalábbis ezt állítják a Play Áruházban található leírásban. Az appban megtehetjük, hogy csoportosan csevegünk virtuális karakterekkel, de akár valós személyeket is bevehetünk, így vegyítve a társaságot. A létrehozott személyiségek között hírességek is vannak, így akár azt is megtudhatjuk, mit gondolna egy témáról Albert Einsteint vagy milyen beszélgetést folytatna le a tudós Nikola Teslával.

A legjobb családok számára: PAW Patrol Academy

Akinek van kiskorú gyermeke, valószínűleg életében legalább egyszer találkozott már a Mancs őrjárat nevű rajzfilmsorozattal. Ebben a 10 éves Ryder nevű kisfiú kutyusokból álló csapatával segít azokon, akik bajba keveredtek a Kaland-öbölben. Ebből készült egy mobiljáték 2-5 évesek számára, a bennük lévő feladatok pedig az iskolára való felkészítéshez is alkalmasak lehetnek az óvodásoknak.

Fotó: PAW Patrol Academy

Legjobb alkalmazás egy jó ügyért: AWorld in support of ActNow

Ez hivatalosan egy útmutató a fenntartható élethez. Egészen pontosan úgy néz ki a dolog, hogy az app által mérhetjük a digitális lábnyomunkat, közös kihívásokban vehetünk részt, különféle tartalmakat kapunk a fenntarthatóságról, karbon-lábnyomunkat is kiszámolhatjuk, illetőleg rengeteget tanulhatunk arról, mit tehetünk környezetünkért. Az alkalmazás egyébként az ACT NOW (CSELEKEDJ MOST) hivatalos támogató platformja, mely az ENSZ kampánya a klímaváltozás elleni küzdelemben.

További díjazottak

Okosórákhoz a WhatsApp Messengert tartották idén a legjobbnak, mivel a csevegőapp ott is elérhető, tablethez a Concepts: Sketch, Note, Draw alkalmazást ajánlják, amivel egy kreatív vázlattömbben tudunk rendszerezni, tervezni és alkotni, míg a Chromebookok esetében a FlipaClip: Create 2D Animation lett a nyerő. Ez kiváló eszköz lehet az animátoroknak számára, hiszen egyedi animációk hozhatók vele létre a rendelkezésre álló eszközök segítségével. A Google TV-hez és az autókhoz való alkalmazások terén már a streaming szolgáltatások nyertek, előbbinél a MAX, ami többek között az HBO Max és a Discovery+ utódjaként jött létre, míg utóbbinál az Amazon Prime Video kapta meg a díjat.

Játékok

Legjobb multiplayer játék: Farlight 84

Egy gyors tempójú Hero Battle Royale játékról van szó, amelyben az Isle Citybe meghívott túlélők egy futurisztikus világba lépnek be 2084-ben. A Farlight 84-ben a hasonló kategóriájú játékokhoz képest a leírás szerint gyorsabb csatákat kapunk.

Legjobb Pick Up & Play: Monopoly Go!

A világ egyik legnépszerűbb társasjátékát valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, arról pedig szintén híres, hogy sok változata megjelent már, olykor kollaborálva másokkal is. Mobilra is elérhető már egy ideje, mivel a Scopely és a Hasbro együttműködése révén áprilisban megjelent a Monopoly Go, amelyben száznál is több játékasztalt oldhatunk fel és bajnokságok is szervezhetők.

Legjobb történet és Legjobb tabletre való játék: Honkai: Star Rail

A HoYoverse égisze alól kikerült játékról már írtunk előző cikkünkben, mivel az Apple is díjazta. Ide kattintva érhető el az erről készült írásunk, amit érdemes megtekinteni, hiszen az almások mellett a Honkai: Star Rail a Google-től is bezsebelt két elismerést.

Legjobb indie game: Vampire Survivors

Először még csak Xbox One-on és Xbox Series X/S-en volt elérhető a játék, ami aztán később mobilokra is megérkezett, a Google pedig láthatóan elégedett volt az eredménnyel. Ez persze nem meglepő a Vamrpire Survivors sikereit látva, elvégre a szaklapok is dicséretekkel illették és rengeteg rajongót szereztek maguknak. A karakterrel szörnyek ellen kell harcolnunk, és egyre erősödnünk, hogy a legvégén a találóan csak Death névre hallgató fő gonosz ellen is megvívhassunk.

Legjobb a Play Pass-on: Magic Rampage

Ez a cím az RPG műfajt a gyors tempójú akciójátékkal ötvözte, mégpedig úgy, hogy a 90-es évek megjelenését kapjuk meg modern háttérrel. Versenymód is elérhető a játékban, ráadásul abszolút plusz pont jár azért, hogy a Play Áruház leírása szerint a joysticket, egyéb játékvezérlőket és a fizikai billentyűzetet is támogatják.

Legjobb játék egy jó ügyért: Pokémon Sleep

A Pokémon Go arra volt jó, hogy mozdulj ki otthonról a Pokémonok begyűjtéséhez, ez az applikáció viszont éppen arra buzdít, hogy legyen minél inkább pihentetőbb az alvásunk, cserébe pedig álmunkban is Pokémonokhoz juthatunk. Akármilyen furán hangzik ez a helyzet, okoseszközünk nyomon követi alvásminőségünket, mi pedig ennek megfelelő karaktereket kapunk.

Fotó: Pokémon Sleep

Legjobb ongoing game: Stumble Guys

Rengeteg streamer is felismerte már az ebben rejlő potenciált, mivel kifejezetten szórakoztató a játék. A fura karakterek egyikével kell haladnunk a különböző pályákon, azzal pedig talpon kellene maradnunk. Őrült nagy marhaság, de lehet pont ezért vált annyira népszerűvé, a Google pedig díjazta.

Abszolút legjobb

Ebben a kategóriában egy összesített legjobbat és egy játékot is díjaztak, ahogyan másik két kategória esetében szintén. Itt konkrétan az Imprint: Learn Visually lett a győztes, ami több ágazat, így például a történelem, a technológia vagy a pszichológia tudásanyagát segít megérteni olyan falatnyi leckékkel, melyek vizuális történetmeséléssel keltik életre a fogalmakat. Ugyanitt a játékok közül a Honkai: Star Rail nyert, aminek csak a Google részéről ez már a harmadik díja.

Best multi-device

Itt a világ egyik legismertebb zenei streaming platformja, a Spotify lett a nyerő, mivel a Google blogja alapján zökkenőmentesen használható és imádták, hogy akár távolról vezérelhetjük a lejátszást egy másik eszközön is. A legjobb többeszközös játék az OUTERPLANE - Strategy Anime lett, aminél az indoklás szerint magával ragadó a történet, vizuálisan lenyűgöző, ráadásul többek közt PC-n és hajtogatható eszközökön is nagyszerűnek tartották.

Felhasználók választása

Ezen belül a játékoknál duplázott a Monopoly Go, míg a mondjuk úgy, közönségdíjas az OpenAI sokak által megénekelt mesterséges intelligencia alapú fejlesztése, a ChatGPT lett.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram