2023.12.03.TomiSpark

Ezek voltak 2023 legjobb applikációi – 1. rész

Semmi meglepő nincs abban, hogy a legnagyobb cégek összefoglalókkal jelentkeznek az év végére, így abban sincs, hogy díjazzák a legjobb alkalmazásokat. Az Apple az iOS-re, a Google pedig értelemszerűen az Androidra letölthető appok közül válogatta ki a legjobbakat, mégpedig különböző kategóriákban. Mutatjuk nyerteseket, elsőként az almás cég oldaláról.

Az Apple tíz különböző kategóriára osztotta le ezt a díjátadót, így megtudhattuk, külön-külön melyik volt az iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, Apple TV eszközökre letölthető legjobb alkalmazás 2023-ban, de a legjobb játékokat is kiválasztották az iPhone, az iPad és a Mac esetében. Ezen túl még díjazták azokat, amik a legjobb kulturális hatást érték el, ahogyan az év Apple arcade játékát is felfedték nekünk.

Az év iPhone-alkalmazása: AllTrails: Hike, Bike & Run

Erről annyit kell tudni, hogy szabadtéri tevékenységekhez, bringázáshoz, túrázáshoz, futáshoz vagy hegymászáshoz alkották. Az app segítségével egyéni útvonalakat kereshetünk a megnevezett sporttevékenységekhez, így például kutyabarát, gyermekbarát, babakocsis vagy mozgáskorlátozottaknak is ajánlott utakat találhatunk a 400 ezernél is több nyomvonalból. Egészen személyre szabható, vagyis egy jó társ lehet a szabadban.

Az év iPad-alkalmazása: Prêt-à-Makeup

A Prêt-à-Template csapata által tervezett applikáció egy digitális arcképmásoló, melynek segítségével élethű sminkeket hozhatunk létre virtuálisan. Ez főként azoknak lehet hasznos, akik sminkeket terveznek, de az átlagos felhasználók is jól szórakozhatnak vele, ha elég kreatívak és mondjuk ötletelnek azon, milyen sminket készítsenek maguknak legközelebb. Ebben segít többek között a 700 szépségápolási termék, a 40 stílusban elérhető arcsablon, az offline működés vagy éppen a valósághű kozmetikai textúrák.

Az év legjobb Mac-alkalmazása: Photomator – Photo Editor

Ezt a kategóriát is egy szerkesztő nyerte. A Photomator lényege, hogy egy viszonylag könnyen megérthető felületen szerkeszthetünk képeket nagyon hatékony eszközökkel. Utóbbiak közül többet is a mesterséges intelligencia támogat, így például automatikusan javít a képzajon, a felbontáson vagy a minőségen a színsávosodás eltávolításával és a színmélység növelésével. Ezen kívül még segít bármelyik fénykép kinézetét egy másikra másolni, de az intelligens képkivágás sem maradhat ki ebből a felsorolásból.

Az év legjobb Apple Watch-alkalmazása: SmartGym: Gym & Home Workouts

Az okoseszközökre elérhető, fitneszhez gyártott appok már régóta nagyot mennek, ami nem is csoda, hiszen a rohanó világunkban ez sokaknak jelentős segítséget nyújt a különböző mozgásformák elsajátításában és a motiváció fenntartásában. Az Apple nyertese itt a SmartGym lett, ami elviekben teljes körű támogatást nyújt a HIIT edzésekhez, otthoni tréningekhez, továbbá könnyen követhetővé és átláthatóvá teszi a rutinokat és a fejlődést, a benne lévő gyakorlatokhoz pedig akár újakat is hozzáadhatunk. A mesterséges intelligencia itt is jelen van, általa személyre szabott edzéseket tudunk létrehozni, figyelembe véve a haladásunkat, így a változatosságra sem lesz gondunk.

Az év legjobb Apple TV-alkalmazása: MUBI: Stream Great Cinema

Túl hosszú leírást nem kapunk erről az App Store felületén, de a lényeg azért így is kivehető. A MUBI révén az app kurátorai által gondosan kiválogatott alkotásokat streamelhetünk a világ minden tájáról. Nagyszerű filmeket találhatunk feltörekvő tehetségektől és ikonikus rendezőktől, ami pedig a díjakat illeti, havonta vagy évente is fizethetünk ezért, de az elején jár egy 7 napig tartó ingyenes próbaidőszak is.

Az év játéka iPhone-on: Honkai: Star Rail

Ez egy olyan játék, ami a HoYoverse égisze alól került ki, aki pedig képben van ezzel, alighanem már tudja, mire számíthat. Röviden a cégről egyébként annyit érdemes tudni, hogy a Tears of Themis, a Genshin Impact, illetőleg a Honkai-sorozat is a kínai videójáték fejlesztő cég, a miHoYo Co., Ltd által jöhetett létre. Ennek leányvállalataként alakult meg a HoYoverse, hogy Kínán kívülre is kiterjesszék a tartalomgyártást. Ami pedig a mobiljátékot illeti, ez a Houkai Gakuen, a Houkai Gakuen 2, valamint a Honkai Impact 3rd folytatása, ami mobilra is elérhető. A játékosok az Asztrál Expresszen utazhatnak, hogy megismerjék a galaxis fantasztikus tájait, és izgalmas kalandokba keveredjenek, miközben új bajtársakkal találkozhatnak.

Az év játéka iPad-re: Lost in Play

Ebben a játékban egy testvérpárnak segíthetünk, egy felemelő epikus kalandban, hogy hazataláljanak. A rejtvények megoldása, egy szörnyeteg elől való menekülés és a furcsa koboldokkal való találkozás csak az utazás része. Az App Store leírása szerint ez egy utazás a gyermekkori képzeletvilágban, átgondoltan kidolgozott rejtvényekkel és színes karakterekkel.

Az év játéka Mac-játéka: Lies of P

Ha egy elegáns, de sötét hangulatú játékra vágyna valaki, akkor az Apple szerint ezt érdemes kipróbálni. A Lies of P a mindenki által jól ismert Pinokkiót dolgozta át furcsa módon. A mesét egy sötét, komor elbeszélésként értelmezték újra, amely lehetővé teszi a játékosok számára, hogy felfedezzék az ebben a világban rejlő elrejtett titkokat és szimbólumokat.

A Cultural Impact kategória legjobbjai

Itt nem emeltek ki konkrétan egy alkalmazást, helyette öt darabot díjaztak. A Finding Hannah egy megfigyelő- és memóriajáték, amelyben van románc, dráma, móka, de utazhatunk az időben, Berlin több arcát is megismerve. Szintén díjazták még Pok Pokot, ami egy Montessori játék, tehát egy olyan fejlesztő, amivel a gyerekek finom-motorikus képességeit lehet csiszolni, de a Proloquo is elismerést kapott. Utóbbi egy intuitív, könnyen használható támogató és alternatív kommunikációs (AAC) alkalmazás. Úgy tervezték, hogy megfeleljen a nem beszélő, de iPadet önállóan használni tudó emberek különféle igényeinek.

Szintén díjazott volt még a Too Good To Go: End Food Waste, ami jelenleg első helyen áll azok között az appok között, melyek az élelmiszer-pazarlás ellen tesznek, míg az Unpacking egy BAFTA-díjas zen játék, amely a dobozokból való kicsomagolás és az új otthonba való beillesztés megszokott élményéről szól. Részben tömbösítő puzzle, részben lakberendező játék.

Fotók: App Store

Az év Apple Arcade játéka: Hello Kitty Island Adventure

Úgy tűnik ez a cica már sosem megy ki a divatból. Hello Kitty és barátai segítségével ezúttal egy izgalmas kalandra indulhatunk, ahol a szigeten lévő rejtélyt kell megoldanunk. Eközben megismerhetjük a cuki karaktereket, ritka tárgyakat készíthetünk, kunyhókat díszíthetünk, hogy megteremthessük a végső szigetparadicsomot.

Fotó: Hello Kitty Island Adventure
Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram