2021.01.15.admin-fazis

Mobil evolúció

Az akkumulátorral együtt közel 10kg-os súlytól a néhány dekagrammig, a kizárólag telefonálásra használható készülékektől a multimédiás központig, a néhány kilométeres hatótávolságtól a szinte teljes lefedettségig. Óriásit változott a mobil telefónia világa közel 30 év alatt. Nézzünk meg közelebbről néhány érdekességet ebből az állandóan fejlődő univerzumból!

Amikor 1990. októberében Bod Péter Ákos miniszter először pötyögött be hívószámot egy mobil készüléken a Westel hálózatán, talán bele sem gondolt abba hogy hová juthat ez az iparág néhány évtized alatt. A változás óriási és hihetetlenül gyorsan fejlődnek még napjainkban is a készülékek és szolgáltatások egyaránt.

Féltéglától féltégláig

A kezdetek kezdetén testépítő alkat és szemérmetlenül vastag pénztárca, vagy jól menő céges háttér volt szükséges ahhoz, hogy valaki hordozható telefont használjon. Az első készülékek a jókora akkumulátorok miatt még aktatáska méretűek voltak, ezért jóformán csak gépjárművekben használták őket.

Persze ha egy üzlet beindul... Motorola, Nokia, Ericsson – csak néhány nagy név a korai időkből. Az első fecskék jóvoltából hihetetlen gyorsasággal kezdett csökkenni a készülékek mérete és velük együtt az antennáik hossza is.

A telefonok miniatürizálásának csak az emberi kéz anatómiája szabott határt, hiszen ne felejtsük el, hogy abban a korszakban még ujjal kellett nyomkodni a pirinyó gombokat. Megjelentek a kihajtható készülékek, amiknek felső részén a kijelző, alul pedig a billentyűzet kapott helyet. Összecsukott állapotban pedig még ez a pici méret is a felére csökkent, így már zsebben, vagy női ridikülben is elfért az eszköz.

Azonban egyszer csak – az érintőképernyő megjelenésével – újra elkezdtek terebélyesedni a telefonok, hiszen most már a minél több információ minél jobb felbontásban való megjelenítése a cél. Nem is beszélve a fotók és videók egyre nagyobb méretben való megtekintésének igényéről.

SMS-től a virtuális valóságig

A szolgáltatások is hasonló tempóban változtak, mint a méretek. A telefonhívás sokáig az egyetlen funkció volt, azután megjelent a Short Message Service, azaz a rövid szöveges üzenet szolgáltatás. De óriási iparág települt például a csengőhangok letöltésére is, hiszen a gyári csörgéseken felül így egyénivé lehetett varázsolni a készülékeket.

Megjelentek a játékok. Szenzációszámba ment, amikor a Nokia készülékeken néhány pixelt irányítva egyre növekvő „kukacunkat” kellett terelgetni. Aztán szép lassan beköltöztek az irodai alkalmazások is a telefonokba. E-mail, fax, naptár, internet.

Manapság persze már csak mosolygunk ezeken a funkciókon, hiszen olyan természetességgel használjuk okos telefonjainkat a mindennapokban, mintha egy meghosszabbított testrészünk lenne. Számítógépeket megszégyenítő teljesítmény, fényképezőgépekét meghaladó minőségű fotózás, HD videózás, pénzügyek, bankolás és az internetes szolgáltatások teljes integrációja megtalálható egyetlen tenyérméretű készülékben.

Minden feladatra találunk alkalmazást az internetes áruházakban. Reggel a telefon ébreszt, reggeli közben rajta olvassuk a híreket és naptárában látjuk a napi teendőket. Munka közben is használjuk, de a hétvégi kiránduláson is ezzel készülnek a fotók, videók, amiket rögtön meg is oszthatunk másokkal. Ha el kell jutnunk A-ból B-be, a beépített navigációt hívjuk segítségül.

Az emberek közötti kapcsolattartást is új szintre emelték ezek az eszközök.  Több fronton kommunikálhatunk másokkal, a hanghívástól kezdve az e-mailen keresztül a csevegőprogramokig széles a kínálat. Ma már a videóhívások sem okoznak problémát a rendszernek, hiszen a készülékek mellett a hálózatok is irdatlan mértékben fejlődtek.

Határ a csillagos ég

Nem lehet tudni, milyen irányba fejlődik még a technika, de az egyszerű hanghívástól viszonylag hamar eljutottunk arra a szintre, amikor már nem is telefonnak kellene nevezni ezeket az okos készülékeket, hanem univerzális személyi eszköznek.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram