2023.07.10.TomiSpark

Így eredményezhet egy meggondolatlan lájk, 29 milliónyi tartozást

Napi szinten sokat chatelnek az emberek, ilyenkor pedig sokszor könnyebb az emojikkal reagálni, de egy kanadai gazdálkodónak valószínűleg egy életre elment a kedve ezektől. A helyi bíróság az általa küldött lájkot az egyetértés jelének értelmezte egy szerződésről való egyeztetés során, így most 29 millió forintnak megfelelő árat kell kifizetnie egy gabonafelvásárlónak.

Az emojik az életünk részévé váltak, amit kár lenne letagadni, de néha bele sem gondolunk, egy-egy apró jel elküldésével mekkora felelősséget vállal az ember. Vélhetőleg a kanadai Chris Achter sem gondolkodott ezen, amikor a South West Terminal nevű céggel egyeztetett üzenetekben a gabona felvásárlásáról.

A cég még 2021 márciusában jelezte Chris Achter és Bob Achter felé, hogy minden egyes bushelért (vagyis vékáért) 17 dollárt fizetnek, ha novemberig leszállítanak nekik ezen az áron 86 tonna lent. Erről egy szerződést is készítettek, amit a maguk részéről már alá is írtak, majd az erről készült fotót el is küldték a gazdák felé, illetőleg kérték őket, hogy jelezzék, egyetértenek-e annak tartalmával.

A gondok ott kezdődtek, hogy Chris Achter erre elküldött egy mindenki által jól ismert hüvelykujjat formázó hangulatjelet, novemberben viszont nem szállítottak. Ebből végül pereskedés lett, mivel a South West Terminal szerint megegyeztek, aminek Achter egyértelmű jelét adta, ám a másik fél ezt teljesen másképp értelmezte.

A bírósági vádiratból a Gizmodo szerint az is kiderült, hogy a felek régebbről már ismerték egymást és többször is üzleteltek, ráadásul négy másik szerződést is hasonlóan kötöttek meg, amire a gazda egy okéval, igennel vagy azzal a rövid válasszal reagált, hogy "jó lesz", legutóbb pedig dobott egy lájkot. Chris Achter még azt is elismerte a vallomása során, hogy ő tudta, elküldik neki emailben, esetleg faxon a szerződéstervezetet, hogy átnézhesse és aláírhassa.

Normális esetben az ember azt hinné, hogy egy emojira nem alapoz majd a bíró, de pont ennek az ellenkezője történt. A saskatchewani bíróságon megállapították, hogy ez az aprócska lájk a lenszerződés egyértelmű jóváhagyását jelentette, nem pedig azt, hogy elgondolkodik rajta vagy azt, hogy egyszerűen megkapta, főként a múltbéli üzleteik miatt.

Emiatt most Achternek 82 ezer dollárt, tehát átszámítva durván 29 millió forintot, valamint a felmerülő költségeket és kamatokat kell megfizetnie kártérítés miatt. A tanulság tehát az, hogy jól gondoljuk meg, mire küldünk emojit, legfőképpen azt, hogy milyet.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

2021.01.15.admin-fazis

Mobil evolúció

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram