2023.06.11.TomiSpark

Mitől lett gamer? Kipróbáltuk az Opera GX böngészőt

Ahogyan az asztali gépek esetében, úgy mobilon is könnyedén lecserélhetjük a gyárilag telepített böngészőt. Az alkalmazásboltunkat felkeresve elég sok alternatívára bukkanhatunk, mindegyik közül kitűnik viszont az Opera terméke, amelyet a világ első gamer böngészőjeként hirdettek megjelenésekor. Legújabb tesztünkben megnéztük, mire képes, valamint megpróbáltunk választ kapni arra, vajon mitől számít gamernek?

Ha valaki akár csak egyszer is megpróbált új böngészőt keresni az androidos Play Áruházban, akkor számtalan variáció jöhetett vele szembe, közülük pedig elég sok hirdetésként ugrott fel valószínűleg. Ilyen volt a GX is, ám ez nem egy ismeretlen helyről származik. A mobilos böngésző az Opera fejlesztése, így az ismert vállalat égisze alatt fut, ami azért már jóval bizalomgerjesztőbb volt néhány másik lehetőséghez képest.

Ami a céget illeti, a rend kedvéért érdemes megjegyezni, hogy az Opera Software finoman szólva is jelentős tapasztalattal rendelkezik ezen a téren. Első böngészőjüket még 1994-ben adták ki, amelynek azóta jó néhány változata megjelent már, időközben pedig az Opera Minit is bemutatták, amelyet mobilokra fejlesztettek ki, története pedig 2005-ben indult. Mindkettő viszonylag kicsi igényeket támasztott az eszközökkel szemben, noha funkcionalitását illetően igencsak széles körűnek mondhatók.

Ha tehát valaki nem volt képben az Opera böngészőinek történetével, akkor ezek után valószínűleg már nem lesz annyira bizalmatlan a termékeikkel kapcsolatban, nem véletlen, hogy mi is hatalmas érdeklődéssel vetettük bele magunkat a GX tesztelésébe, amely már nem mai találmány. Még 2019-ben adtak hírt róla először, 2021-ben pedig a telefonos változat is elérhetővé vált. Mivel azóta már elég idő eltelt, a visszajelzésekkel együtt egészen kiforrottá kellett válnia, ezért nagyon kíváncsiak voltunk.

Az elvárásaink elég magasak voltak, főként azért, mert egyaránt letölthető a Play Áruházból és az App Store felületéről, ráadásul mindkét helyen magasra értékelték a felhasználók. Az elérhető legmagasabb 5 pontból 4,6-ot kapott az előbbinél, míg az Apple boltjában 4,9-re áll, miközben Androidon 10 milliónál is többen töltötték le az elmúlt két évben.

Mindazon túl, hogy a világ első gamer böngészőjeként hivatkoztak rá, ami mobilra is megjelent, a GX prezentálásakor az Opera főként a teljesítményre és a gyorsaságra helyezte a hangsúlyt a kommunikációja során. A program hivatalos weboldalán mai napig ezzel próbálják meg felhívni rá a figyelmet.

„Legyen zökkenőmentes a játék egy olyan webböngészővel, amely nem éhezik a számítógép erőforrásaira. Állíts be korlátokat a RAM- és CPU-használatra, míg az oldalsávban beépített Discord és Twitch profilok segítségével soha nem maradsz le a játékvilág történéseiről. Hozd át játékstílusodat mobilra is. Kapcsold össze a mobilos és az asztali böngészőket a fájlmegosztó Flow funkcióval és böngéssz zökkenőmentesen útközben is az egykezes gyors akciógombbal. Magánéletedet is megvédheted a játékosoknak szánt mobilböngésző beépített reklámblokkolójával” – írták az oldalon, ebből pedig talán már az is kiderül, miért hozták létre.

Egyrészt igyekeztek olyan fejlesztésekkel kedvezni a leendő felhasználóknak, amelyek gyorsabbá teszik az internetes böngészést, másrészt olyan funkciókat adtak hozzá, amivel a játékosok számára kényelmesebb lesz a használata.

Mi most kizárólag a mobilváltozatra koncentráltunk, amelynek legelső indításkor lehetőségünk volt a reklámblokkolók, valamint a kriptovaluta-bányászat elleni védelem bekapcsolására. Már ekkor sem volt megszokott a látvány, mivel egy látványos piros színekben játszó háttér fogadott minket, ezt azonban már rögtön a nyitólapon átállíthattuk.

Az említett beállítási menüpontok alatt ugyanis egyből megjelennek a témák. Ezek között válogathattunk a GX Classic, az Ultraviolet, a Sub Zero, a Vaporwave, az After Eight, a Hackerman, a Purple Haze, a Coming Soon, a Pay-to-Win, a Lamdba, a Frutti Di Mare, a Rose Quartz, a White Wolf, a Contra MK.1, a Ronin, illetőleg a PewDiePie nevű profilok között. Az utolsónál a névegyezés egyébként nem véletlen, tényleg az ismert vloggerhez fűződik a háttér.

Ha ezzel megvagyunk, akkor a ma már teljesen normálisnak számító világos/sötét hátterek között is váltogathatunk. Ezt egyébként nem véglegesre állítjuk be, miután az alsó sávon látható Opera logó alatt elérhetők a beállítások, ahol bármikor megváltoztathatjuk, de itt keresgélve további funkciókat fedezhetünk fel.

Mint mindenhol, így itt is van privát böngészés, ahogyan az előzményeket is könnyedén előhívhatjuk vagy törölhetjük, a letöltésekkel pedig ugyanez a helyzet. Az egyik legérdekesebb funkció viszont az úgynevezett Saját Flow. Ez pontos az, amire már utaltunk korábban, vagyis összekapcsolhatjuk a számítógépen lévő böngészőt a mobilon találhatóval, így könnyedén küldhetünk privát módon fényképeket, feljegyzéseket és hasonlókat egyik helyről a másikra. Ehhez még egy QR-kódot is kapunk, ráadásul az egész egy titkosított csatornán megy végbe, igaz van egy határ, 10 MB-os fájlméret a maximum.  

A lapokat is egészen látványos módon rendezhetjük, bár az a helyzet, hogy miután bezártuk az összest, egy sokkal menőbb háttér fogad minket. Szokatlan azonban a GX Corner, amit a kezdőlapon találunk meg és főként azonnal játszható játékokat, gaming témájú híreket és videókat dob fel nekünk, de még a várható megjelenésekre is figyelmeztet minket. Ez egy egészen hasznos dolog, ugyanakkor nem muszáj megszoknunk, a beállításoknál könnyedén kikapcsolhatjuk, akárcsak a többi apróságot, ami alapvetően megjelenik a főoldalon.

Ilyen például a Roblox is, ami egy online játékplatform és játékkészítő rendszer. Itt saját játékok programozására és azok használatára van lehetőség, egyszóval minden a gaming körül forog, talán már kissé túlzásban is, de természetesen normál használatra is alkalmas. A beállításokhoz azonban még egy dolog miatt érdemes visszakanyarodni, mivel a Navigálás menüpont alatt hívhatjuk elő a hivatalos leírásban is említett gyorsgombot.

Standard nézetben ugyanis egy alsósávot és a rajta pihenő három ikont látjuk, ám alternatívaként ott van az úgynevezett Fürge Gomb, ami a leglényegesebb dolgokat egy látványos középtájon elhelyezett gomb alá gyűjti be, míg minden mást három pötty alatt találunk meg ezek után, ami a jobb felső sarokba kerül. Ha ezt a nézetet megunnánk, akkor régire is ott tudunk visszaváltani. A lényeg azonban mégsem ezekben rejlik. Tényleg nagyon menővé válik a program az említett funkciók által és sokkal jobban személyre tudjuk szabni az átlag böngészőkhöz képest, de a legfontosabb talán mégis a böngészési élmény.

Ami elsőre valószínűleg mindenkinek feltűnik majd, hogy pokolian gyors. Érezhetően sokkal hamarabb tölt be, mint mondjuk a Google Chrome vagy a Mozilla Firefox mobilra szánt változata, pedig utóbbinak van egy Firefox Focux nevű variánsa is, ami egyszerűbb és főként privát böngészésre jó, lassúnak viszont nem nevezhetnénk. Ugyanezt a jelzőt a sokak által dicsért DuckDuckGo böngészőre sem süthetnénk rá, mégis kicsit lassabb az Opera GX-nél.

Ennél a pontnál azt hinné az ember, hogy a videóknál, az élő streameknél, esetleg a nagyobb forgalmat generáló oldalaknál hibázna, de pont ellenkezőleg. A YouTube és a Twitch például automatikusan a legnépszerűbb oldalakhoz vannak sorolva, a sebesség tekintetében pedig semmivel sem működnek lassabban, mint a saját alkalmazásaikban.

Ez a kettő valószínűleg azért is lett hozzáadva a kezdőoldalhoz, mivel a legnépszerűbb videómegosztón is rengeteg gaming témájú tartalom található, a Twitch pedig a gamerek számára otthonos terep, elvégre videójáték-közvetítésre találták ki. Menet közben arra is lehetőséget kapunk, hogy saját nyelvünkre lefordítsuk a weboldalakon látható szövegeket, ez ugyanis sok társához hasonlóan beépített funkció, igaz itt is a Google Translate dolgozik nekünk a háttérben, aminél azért vannak pontosabb fordítóprogramok, például a Deepl.

Bár elég huzamos ideig próbálgattuk két készüléken is, sem egy iPhone 14 Pro, sem pedig egy Huawei P30 esetében nem húzta le nagyon az akkumulátort, vagyis nem sok rosszat lehetne rá mondani. Tény, hogy nem éppen a minimál életstílust képviseli, de cserébe egy átlagos mobilböngészőhöz képest elég széles skálán játszhatunk a beállításokkal, ráadásul pokolian gyors.

Negatívumként talán annyit lehetne kiemelni, hogy az asztali verzióval ellentétben, itt nincs lehetőségünk arra, hogy a RAM- és CPU-használatra vonatkozó limiteket megadjuk, de vélhetőleg a többséget ez nem fogja zavarni.

9
/10
Ár/érték
Összegzés

Bár nagyban hasonlít az Opera mobilra szánt alapváltozatához, a GX még ezzel együtt is nagyszerűre sikerült. A legtöbb vetélytárs termékével ellentétben összehoztak egy szemnek is kellemes, széleskörűen személyre szabható, élményalapú böngészőt. Azoknak is csak ajánlani tudjuk, akik nem rajonganak a gamingért, mivel egy elképesztően gyors, hasznos, és kifejezetten könnyedén használható alkalmazással lesz dolguk.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram