2023.08.14.TomiSpark

Megnéztük, mire képes az olvasó plexi - Light Panel Book Professional teszt

Az otthoni termékeket is árusító webáruházaknál sok helyen bukkanhatunk olyan fénypanelekre, amelyek elvileg a szemnek is kellemes fénnyel világítják meg a könyveket. Ezeket egészen olcsón adják, de vannak apróbb különbségek ebben a kategóriában is, így kíváncsiak voltunk, mire képes az egyik legalapvetőbb változat, amit a Sheinről szereztünk be.  

Akik elég sűrűn böngészik az Amazon, az AliExpress vagy a Shein kínálatát, valószínűleg már biztosan belefutottak abba a LED panelbe, amelyet a sötétben való olvasásra találtak ki. Ennek lényege, hogy sötétebb fényviszonyok között otthon elalvás előtt vagy akár kint a szabadban is nyugodtan lapozgathatjuk a könyveket és az újságokat. A promóciós képek ráadásul egészen látványosra sikerültek, így mi is kedvet kaptunk ahhoz, hogy kipróbáljuk, valóban olyan jó-e, mint amilyennek mondják.  

Ez volna a gyári fotó, alább pedig az általunk készített képek láthatók.

A legtöbb helyen még azt is megemlítik, hogy szembarát fényerővel világítja meg az egyes oldalakat, tehát elviekben másokat sem zavarunk majd vele otthon. Utóbbi egyébként tényleg okozhat némi kellemetlenséget, ha esetleg a mellettünk lévőket már az olvasólámpa is zavarná, egyszóval hasznos megoldásról van szó, de a fotókon sok esetben jobbnak tűnnek az ilyen termékek, mint a valóságban. Ezek alapján egy praktikus és okos megoldásra számítottunk, nem elfelejtve, hogy a legolcsóbb verzió mellett tettünk le a voksunkat. A Shein kínálatából sikerült megvásárolnunk a hivatalosan Light Panel Book Professional névre hallgató eszközt, amiért a szállítási költségeket nem számítva, 1300 forint körüli összeget fizettünk ki.

A Shein kifejezetten felkapott lett az utóbbi időben, ami nem véletlen, hiszen a ruházati termékeket általában kedvező áron lehet náluk megvásárolni, amit viszont mi vettünk, nem rendelkezett túl bizalomgerjesztő csomagolással. Ránézésre egy sokat használt, legalább 10 éves kütyüre emlékeztetett a sárga-kék karton, belül pedig a fénypanelen kívül semmit sem találtunk. Ennek oka, hogy az eszköz egyéb tartozékkal nem rendelkezik, pozitívum viszont, hogy a működtetéséhez szükséges három darab AAA elem már eleve benne volt, használati útmutatóra pedig nem volt szükség. A külső műanyag káván, ugyanis csak egyetlen kapcsoló van, a többi már magától értetődő.  

Az említett kávában helyezkednek el az elemek is, valamint szinte mindegyik ehhez hasonló terméknél leírják, hogy ez akár könyvjelzőként is használható. Ami szintén pozitív volt, hogy az átlátszó plexi egy védőfóliát is kapott. Erre szükség is van, mert máskülönben nagyon könnyen koszossá és maszatossá válik, az esetleges karcokról nem is beszélve.

Az általunk vett standard verziónál főként arra figyeltünk, milyen fényerővel rendelkezik, illetőleg mennyire kényelmes az újságokhoz és könyvekhez való használat során. Ami a kényelmi részét illeti, többféle változata létezik ennek a terméknek, így a méretek sem állandók. Nekünk egy 17,5 cm hosszú és 14,2 cm magas jutott, ami kisebb könyvekhez pont megfelelő volt, a nagyobbaknál viszont már mozgatni kellett, hogy végig az olvasott szöveg felett legyen. Nézőpont kérdése, hogy ez mennyire zavaró, mivel ülő pozícióban nem okozott nagyobb problémát, viszont ha valaki inkább fekve szeret olvasni, már lehet, hogy jobban jár a nagyobb méretű változattal.

A fényerő egészen rendben volt, egy órányi olvasás után sem zavarta a szemünket, de kissé hiányoltuk ebből az olcsóbb termékből, hogy nem állítható a fényerő, némelyiknél ugyanis megvan rá a lehetőség. Szintén hiányérzetet okozott, hogy mindegyik variációnál fehér fényű LED-et helyeztek be. A fali olvasólámpákban is sokan szeretik a melegebb fényt adó körtéket alkalmazni, szóval ez egy kihagyott ziccernek tűnik, de akit nem zavar ez a típus, az valószínűleg boldog lesz a termékkel.

A súlyra sem lehet panasz, könyvjelzőként viszont már nem feltétlenül ajánlanánk. Igaz itt a tárolás módja is sokat számít, alapvetően a könyvek kialakításától függött, hogy mennyire maradt benne, tesztünk során azonban ezek a kisebb gondok közé tartoztak. Ahogyan már említésre került, a panel nagyon könnyen piszkossá vált, ilyenkor pedig néhány ujjlenyomat is nagyon zavaró volt, ha hosszabb ideig olvasgattunk, de az sem volt mindegy, hogyan helyeztük a lap fölé. Ha túlzottan rányomtuk, akkor a lámpa fénye már egyáltalában nem úgy terült el a lapokon, ahogyan kellett volna, ellenkező esetben viszont egészen tisztességesen lehetett használni. Ennyi pénzért mondhatni pont arra volt jó, amire kitalálták, se többre, se kevesebbre.  

6
/10
Ár/érték
Összegzés

Sötétben használva, tényleg van annyira látványos, mint a webshopok által is használt fotókon és olvasáshoz egészen hasznos, ugyanakkor közel sem annyira tökéletes, mint amennyire mondják. Aki képes elviselni az apróbb hibákat, akkor ezért az árért kap egy jól használható kiegészítőt, ám ha többre lenne igény, már valamennyivel drágább változatokra érdemes beruházni 2-3 ezer forint körül.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram