2023.09.08.TomiSpark

Meglepően hatékony – teszteltük az otthoni edzőköteleket

Sokan csak legyintenek egyet, amikor találkoznak a gumis ellenállási szalagokkal, pedig egy fantasztikus találmányról van szó. Számtalan gyakorlatot elvégezhetünk vele, a teljes testet átmozgatja, ráadásul könnyen hordozható, így bárhol igénybe vehetjük. Mivel a legtöbb helyen az ára is egészen alacsony, mindenképp kíváncsiak voltunk rá, mire képes tartós használat során.  

Egy megfelelő tervvel, némi odafigyeléssel és persze a szakszerűen elvégzett gyakorlatok által a súlyzókkal és gépekkel való edzésekkel is nagyszerű eredményeket érhetünk el, ám tény, hogy a saját testsúlyos gyakorlatoknak is rengeteg pozitívuma van. A súlyokkal való tréningekkel szemben például előnyük, hogy kevésbé terhelik meg az ízületeket, az egyik legnagyobb különbség pedig abban rejlik, hogy komplex edzéseket végezhetünk egyszerre több izomcsoportot is megmozgatva, míg a súlyokkal főként izoláltan tudjuk fejleszteni ezeket.

Ez ráadásul eleve egy olcsóbb formája a testedzésnek, de mi van akkor, ha valamivel többre lenne szükségünk, mégis ragaszkodnánk az otthon vagy szabadban végezhető tréningekhez? Éppen ilyenkor jönnek jól az olyan kiegészítő eszközök, mint az ellenállási szalagok vagy gumis edzőkötelek, amire angolul a legtöbb helyen resistance band néven hivatkoznak. Ezeknek a lényege, hogy egy kényelmes markolathoz csatlakoztatunk rugalmas és kifejezetten nagy ellenállást biztosító gumiköteleket, amiket kihúzva gyakorlatilag bármilyen izomcsoportra rádolgozhatunk.

Egy ilyenhez jutott hozzá a Tesztfázis Magazin is a Smartdiszkont jóvoltából, akik ehhez hasonló eszközöket is forgalmaznak, mi pedig kíváncsiak voltunk, tényleg annyira jó-e, mint ahogy mondják, főként abból a szempontból, hogy egészen olcsón hozzájuthatunk. Ha szétnézünk a piacon, akkor azt láthatjuk, hogy többnyire 4-10 ezer forint közötti összegekért árulják ezeket, ami azért lássuk be jóval olcsóbb, mintha súlyzókészletet, fekvőtámasz keretet vagy hasonlókat vennénk, ráadásul komplex edzéseket végezhetünk általuk.

A termék nem kapott semmilyen külön csomagolást, de erre nem is volt szükség, mivel a kötelek és azok tartozékai egy praktikus tároló táskában érkeztek meg. A csomag nagyon könnyű, tehát tényleg bárhová elvihetjük magunkkal anélkül, hogy felesleges tehernek éreznénk, a kötelekből pedig öt darabot találtunk benne, ami elég sok variációra ad lehetőséget. Ezek különböző ellenállással rendelkeznek, a sárga 4,5, a piros 9, a kék 13,5, a zöld 18, a fekete pedig már 22,5 kilós ellenállásra képes. Ezek közül általában egyet-egyet kell a markolatokhoz csatolni, de ha megterhelőbb edzéseket végeznénk, akkor ezeket akár vegyíthetjük is, a neten például rengeteg olyan videót láthatunk, ahol mindegyiket egyszerre használják.

Ehhez persze tegyük hozzá, hogy itt is érdemes a fokozatosság elvét követni, nehogy sérülés legyen a vége, de a gyakorlottabbaknak erre is meglesz a lehetőségük. A hosszúsággal sem lesz gond, mindegyik pontosan 120 centis, ami mindenkinek kényelmes felhasználást biztosíthat, mivel kifejezetten hosszúra kinyújthatók. Ezek mellett tartozékként járt még hozzá kettő darab tépőzáras boka heveder, valamint egy tömörebb szivacsból lévő horgony, ami az ajtóra akasztásnál lehet segítségünkre.

Utóbbi használata tényleg fontos. Bár rengeteg gyakorlatot elvégezhetünk úgy, hogy a saját testünkkel, legtöbbször lábbal adjuk meg az ellenállást, bizonyos esetekben, ha például magasra kell felhelyeznünk a köteleket, akkor egyrészt kényelmesebb, másrészt sokkal biztonságosabb a horgony használatával edzeni. Erre ajánlott fokozottan figyelni, mert a latexből készült kötelek tényleg nagy rugalmassággal rendelkeznek, tehát komoly sérülést okozhatnak, ha mondjuk lecsúsznak a kilincsről és hirtelen visszacsapódnak.

A köteleket bő egy hónapig próbálgattuk napi szinten, azt pedig nem állíthatnánk, hogy nem tartósak. Akármilyen gyakorlatnál használtuk és variáltuk a különböző színű változatokat, mindvégig masszívak maradtak és még apróbb sérüléseket sem láttunk rajtuk. A markolatra ez szintén igaz, a kemény műanyagra erősített habszivacsnak kényelmes a fogása és jól bírta a strapát, így erre sem panaszkodhattunk.

Némi negatívumot talán abban tapasztaltunk, hogy a csomagban nem volt külön leírás a használathoz, sem tippek az egyes gyakorlatokhoz, illetőleg a kötelekre is jobb lett volna az európai mértékegység szerint ráírni az ellenállás mértékét. Bizonyos csomagok esetében előbbit mellékelik, másoknál nem, talán ebben is rejlik az árkülönbség, mindenesetre ezeket az apróságokat leszámítva nem tudtunk rá rosszat mondani.  

A megfelelő gyakorlatokkal tényleg elképesztően megdolgoztathatjuk a teljes testünket és nem ez az egyetlen pozitívum. Mivel kisebb a sérülésveszély és ezek az eszközök kímélőbbek, így a súlyzós edzések alternatívájának is tekinthetünk rájuk, hiszen izomerősítésre is kiváló szolgálatot tehetnek. Akkor is jó választás lehet, ha rehabilitációról van szó, de kezdők is nyugodtan kipróbálhatják kisebb ellenállással. Amit viszont mindenképp kiemelnénk, hogy a hatékonyság érdekében érdemes egy jó edzéstervvel rendelkezni, megnézni, pontosan milyen gyakorlatokat végezhetünk el, a kivitelezésre pedig nagyon figyeljünk, mivel ugyanott kell megfognunk és ugyanannyira kell meghúznunk a köteleket, hogy állandó ellenállással dolgozhassunk. Amennyiben ez nehézséget okozna, kérjük szakember segítségét, de a rendszeres gyakorlás ebben is sokat segíthet.

9
/10
Ár/érték
Összegzés

Akik szkeptikusak lennének a gumikötelekkel való edzést illetően, azoknak csak azt ajánlhatjuk, hogy mindenképp tegyenek egy próbát. Bárhol és bármikor tréningezhetünk velük, rengeteg gyakorlatot elvégezhetünk, miközben bármelyik izomcsoportot megdolgoztathatjuk. Legyen szó izomépítésről, kardióról vagy az állóképesség fejlesztéséről, mindegyikre megfelelő alternatíva lehet, ha kiváltanánk valamivel a súlyzókat.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram