2023.06.22.TomiSpark

Megérkezett a DuckDuckGo böngészőjének Windowsra szánt változata

A keresőszolgáltatás egy ideje már saját böngészővel is rendelkezik, ami telefonon kifejezetten jó benyomást tett ránk, ám asztali verzióban eddig csak azok élvezhették ki a pozitívumait, akik a MacOS rendszerét használták. Ennek azonban vége, mivel mostantól a Windows felhasználói is letölthetik a bétát.

Ha keresőszolgáltatásról van szó a legtöbb embernek továbbra is a Google ugrik be először, noha elég sok alternatíva áll már rendelkezésünkre. Ezek közül az egyik legfelkapottabbá a DuckDuckGo vált, amely gyakorlatilag minden lehetséges helyen kihangsúlyozza, mennyire biztonságos náluk a keresés, illetőleg mennyire fontos számukra a felhasználók személyes adatainak a védelme.

Éppen ezért követés elleni védelemmel van ellátva, amennyire lehet kerülik a személyre szabott keresési eredményeket, illetőleg megpróbálnak ügyelni arra, hogy ne kategorizáljanak senkit, mindenki pontosan ugyanolyan találatokat kapjon meg az egyes keresések során. A céget még 2008-ban alapították, az elmúlt másfél évtized pedig mondhatni sikerrel koronázta meg az alkotók munkáját.

2014-ben a Mozilla és az Apple is hozzáadta szolgáltatásukat a böngészőjükhöz, két évvel később a Tor böngészőjének alapértelmezett keresőjévé vált, 2021-ben pedig már egy saját böngészővel is előálltak. Ennek a MacOS-re kiadott bétája tavaly érkezett meg és ahogyan az várható volt, készítettek egy Windowsra optimalizált variánst is. Mivel a többség még mindig a Microsoft operációs rendszerén dolgozik, így ez abszolút nem volt meglepő, ám ennek a megjelenésére egészen mostanáig kellett várni.

Az Engadget beszámolója szerint a DuckDuckGo részéről azt állítják, jelenleg böngészőjük számít a legkeresettebb terméküknek, amely mobilon iOS-re és Androidra is jó ideje elérhető már, mostantól kezdve viszont két asztali operációs rendszeren is használhatóvá vált. A termékükben természetesen a saját keresőjük az alapértelmezett, de van néhány további érdekes funkció, mint például a Duck Player, amely megakadályozza, hogy a YouTube célzott hirdetéseket szolgáltasson, ahogyan a felhasználók által nyomon követett ajánlásokat is.

Ezzel tehát igyekeznek hűek maradni önmagukhoz, mivel így a böngésző megakadályoz mindenfajta nyomon követést vagy információt, amely hozzájárulna a hirdetési profilhoz. A cég közleménye szerint a reklámblokkolás élménye még jobb lett, miközben a jelszókezelés, a felugró sütik automatikus kezelése és az e-mail védelem is elérhető lesz Windowson.

Mi a Tesztfázisnál egyébként nemrégiben teszteltük az Opera GX mobilböngészőjét, így a legfőbb riválisok termékeit is kipróbáltuk, köztük a DuckDuckGo mobilos verzióját is, aminek a használata egészen szórakoztató volt. A látvány világ egészen kellemes, az első használatnál egy egészen humoros bevezetőt kapunk, a tűzgombot pedig egy jól látható helyre tették. Utóbbival egy gombnyomásra törölhetünk minden előzményt, ilyenkor pedig lángnyelvek csapnak fel a képernyőn.

A későbbi használatnál egyébként szintén kapunk ajánlásokat és olyan értesítéseket, amelyek egyértelműen arra utalnak, hogy amennyire lehet biztonságossá tették a böngészést. Azt is megnézhetjük például, hogy az általunk felkeresett webhelyen honnan akartak követni minket, de a hirdetések is blokkolva vannak, ám ezeket szintén gombnyomásra előhívhatjuk, ha látni akarnánk ezeket.

Összességében tehát a rövid próbánk alatt jó élmény volt a használata, a mobilon elérhető funkciók pedig az asztali változatban is megtalálhatók, hiány nélkül. Ha tehát valaki megkedvelte a telefonon elérhető DuckDuckGo alkalmazást, akkor vélhetően a számítógép előtt ülve sem fog csalódni. Windowsra ide kattintva tölthető le a böngésző, de előre figyelmeztetnénk mindenkit, hogy a webhely megnyitásával a letöltés egyből megkezdődik!

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram