2023.10.13.TomiSpark

Korábban nem létező dolgokat is feldob majd a Google

A generatív mesterséges intelligencia segítségével hamarosan olyan tartalmakat is kaphatunk a népszerű keresőben, ami a keresés pillanatáig nem is létezett. Ez például a képek esetében lehet majd nagyon hasznos, főként úgy, hogy a felhasználók tovább finomíthatnak ezen, a szolgáltatás pedig végig jelzi nekünk, mi valós és mi nem.

Hivatalos blogján közölte a Google, hogy keresőszolgáltatásukban radikális változtatást hajtanak végre, ezzel is jobban kiszolgálva a felhasználókat. Bár az interneten már szinte mindenre rábukkanhatunk, az évek során valószínűleg sokan belefutottak már olyan keresésekbe, amikor a rendszer semmit sem dobott ki, mivel olyan dolog után kezdtünk kutatni, ami egész egyszerűen nincs fent a világhálón.

Az ilyen szituációkkal a Google sem tudott mit kezdeni, a cégnél viszont elkezdtek kidolgozni erre is egy megoldást, amelynek az alapját az egyre több helyen alkalmazott generatív mesterséges intelligencia jelentette. Az MI segítségével ugyanis akkor sem lesz gond, ha olyan dologra keresünk, ami nem létezik, mivel a rendszer előáll majd erre egy alternatívával.

Ha például egy képet akarunk egy olyan vízidisznóról, amelyiken szakácssapka van és éppen reggelit készít, akkor alapvetően nem biztos, hogy találna ilyet a Google, így inkább készít erről néhány vázlatot. Ez gyakorlatilag ugyanazon az elven működik, mint a korábban általunk is tesztelt Firefly, így itt is finomíthatunk az eredményeken további parancsok megadásával.

A Google arra is figyel majd, hogy jelezze, itt az MI által jöttek létre a tartalmak, ezt pedig vízjelekkel érik el, így megakadályozva, hogy szabálytalan anyagok kerüljenek megosztásra, amelyek másutt felhasználva félrevezetők vagy károsak lehetnek. A vállalat által kiadott közleményben elmondták, véleményük szerint a mesterséges intelligencia új és izgalmas lehetőségeket nyithat meg, de egyúttal tisztában vannak azzal, hogy a technológiát felelősségteljes módon kell bevezetni.

Éppen ezért a digitális vízjelek mellett további metaadatokkal támogatják meg a tartalmakat, illetőleg blokkolják az olyan képek létrehozását, amelyek ellentétesek a generatív mesterséges intelligenciára vonatkozó tiltott felhasználási irányelveinkkel. További korlátozás, hogy kizárólag a 18. életévüket betöltött személyeknek érhető el az újdonság, egyelőre csak angol nyelven és az Egyesült Államokból.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram