2023.08.02.TomiSpark

Kicsi a bors, de erős – Havit Gamenote HV-MS953

Az ismeretlen márkák esetében könnyen bizalmatlanná válik a többség, nemrégiben viszont kipróbálhattunk egy olyan terméket, amely kevésbé ismert, mégis jócskán megéri az árát. A Havit cuccait itthon is egyre többen forgalmazzák, az alábbi gamer egérben pedig a hibáival együtt is kellemeset csalódtunk.

A gamer termékek iránt továbbra is jelentős a kereslet, főként a billentyűzetek és az egerek terén. Utóbbiaknak sokféle változata létezik az ergonómia, a gombok száma és azok programozhatósága szempontjából, de van még pár dolog, amitől tényleg gamer egérré válik a termék.

A jobb minőségű gamer egereket ugyanis tartósabb anyagokból készítik, egy olcsóbb és egyszerűbb eszközhöz képest pedig sokkal ergonómikusabbak. Működés szempontjából az egyik legfontosabb szempont, hogy lézeres vagy optikai szenzor dolgozik-e az egérben, de a lekérdezési arány, az érzékenység mértéke, az X és az Y tengely szerinti mozgás, valamint a kurzorgyorsaság egyaránt fontos lehet, akárcsak az, hogy egykezes vagy kétkezes kialakítást kapott az eszköz.

Bár az eredményesség szempontjából nem kell, hogy lényeges legyen, a kinézet mégis fontos. Elvégre szívesebben használunk olyan terméket, amin jobban megakad a szemünk, éppen ezért a gaming egerek többsége is látványos dizájnnal és ezekhez illő világítással rendelkezik.

A fentebb említett értékeket egyébként a termékek dobozán is feltüntetik, webshopokban pedig a leírásnál is megtaláljuk részletesen, így még a vásárlás előtt ellenőrizhetjük, hogy az adott egér olyan-e, amire nekünk szükségünk van. A választás azonban mindig szubjektív. Nem mindegy, milyen preferenciáink vannak, mire fogjuk használni az egeret játék közben, az árakról már nem is beszélve. A legdrágább gamer egereknél sokszor a márkanevet is megfizetjük, így érdemes tüzetesebben átnézni a kínálatot, ha nem akarunk túl sokat költeni, ár-érték arányban ugyanis időnként egészen jó darabokat lehet kifogni.

Tökéletes példa erre jelenlegi tesztalanyunk is, amely a viszonylag ismeretlen márkanév és az egyszerűbb csomagolás ellenére is ígéretesnek tűnt a tulajdonságai alapján. Az optikai érzékelős egeret az 1998-ban alapított Havit gyártotta, ami egy kínai cég, gaming termékeit pedig a Gamenote név alatt értékesíti. Portfóliójában minden alapvető gaming cucc megtalálható, így például egérpadok, billentyűzetek, fejhallgatók és gaming egerek egyaránt, utóbbiból összesen 12 különböző fajta érhető el közvetlenül a gyártótól.

Nálunk az MS953 jelzésű darab landolt a Smartdiszkont jóvoltából, amelyet itthon legolcsóbban 6300 forint körüli áron szerezhetnek be az érdeklődők, de volt, ahol durván 8500 forintot kértek el érte. Ennek oka nem feltétlenül a márkanévben keresendő, hanem az egyes tulajdonságokban. A gamer egereknél ugyanis mindig kiemelik a DPI-t, ami minél magasabbra állítható, annál gyorsabbá tudjuk tenni az eszközünket. Itt ez hat különböző fokozatban állítható, a legmagasabb szinten pedig akár 10000 DPI is elérhető.

A hasonló árban lévő márkásabb gamer egereknél sokszor alacsonyabb a maximális DPI mértéke, így máris igazán érdekessé vált a termék, de volt azért más is, mivel hét programozható gombot kapott, illetőleg a világítás is többféle módon változtatható. A csomagolás kívülről egészen tetszetős, belül viszont nem bonyolították a dolgokat, a szokványos műanyag tálcában érkezett a termék, amihez mellékeltek egy részletgazdag útmutatót. Ebben még képernyőfotókat is elhelyeztek a könnyebb érthetőség kedvéért, ugyanis az egér finomhangolásához le kell tölteni egy programot a gyártó weboldaláról oldalról.

A telepítést követően a bal oszlopban tudjuk módosítani a hét darab gomb kiosztását, amivel tetszőlegesen variálhatunk. Még akár a késleltetésre is tudunk beállításokat eszközölni, akárcsak a klikkek sebességére, ha pedig a különböző automatikus profilokból választanánk, akkor azt a bal alsó sarokban tehetjük meg. Akár sajátot is létrehozhatunk igényeink szerint, jobb oldalt pedig még több lehetőség van a személyre szabásra. Bár a DPI fokozatai között az egéren lévő gombokkal is választhatunk, a jobb oldali oszlopban ezeknek a pontos mértékén is módosíthatunk. Ha például a 2000 túl kevés lenne, a 3000 pedig túl sok, akkor a csúszkával simán változtathatunk ezen, akár mindegyikbe belenyúlhatunk.  

Kicsit lejjebb a világításon tudunk variálni, amihez a kikapcsolást nem számítva 10 mód áll a rendelkezésünkre. Ezeknél módosíthatjuk a színvilágot, de egyes világítási profiloknál még a fények irányába és sebességbe is beleszólhatunk, a fényerőt viszont sajnos csak egyetlen módnál, a Steady alatt lehet változtatni. Bár ennek a lehetőségét talán hasznosabb lett volna máshová is mellékelni, a gyártó mellett szóljon, hogy sötétben abszolút nem zavaró az alap fényerő sem, ám akik érzékenyebbek az ilyesmire, már lehet, másképp vélekednének erről. Eggyel lentebb kattintva a kurzor pontosságán is javíthatunk, de a görgetési sebesség és a dupla klikkek sebessége szintén állítható, míg a legalsó részen a Polling Rate változtatható, vagyis itt adhatjuk meg, egy másodpercen belül hányszor frissüljön az egérmutató pozíciója.

A gombok mennyisége már egyéni preferencia kérdése, hiszen a hét darab gomb elsőre egészen jól hangzik, főként a variációs lehetőségeknek köszönhetően, de előfordulhat, hogy valakinek ez már kevés lesz. Kényelmi szempontokat illetően viszont abszolút nem panaszkodhattunk. Átlagos kialakítást kapott, mégis nagyon kellemes a tapintása és egy jobb egérpaddal egyáltalában nem fárasztja el a csuklót, viszont a nagyobb maszatok hamar meglátszanak rajta, de szerencsére könnyedén tisztítható egy száraz kendővel is.

Az egeret többféle egérpadon, valamint önmagában egy asztalon is kipróbáltuk, de mindvégig épp olyan gyors és pontos maradt, mint amilyennek beállítottuk. A sebességben sem találtunk kivetni valót, hozta azt, amit a gyári leírásban ígértek, még akkor is, amikor az egér az irányításért vagy a célzásért volt felelős. A legtöbbet a Rocket League és a Genshin Impact játékoknál nyúztuk, számunkra pedig kifejezetten jó szolgálatot tett ezeknél, főként azt szerettük, hogy a DPI gombnyomásra azonnal állítható volt.  

Némi negatívum viszont a kábel 1,6 méteres hossza, ami nem túl kiemelkedő. Egy laptophoz csatlakoztatva bőven elegendő volt, a PC-nél azért már éreztük a hátrányát, persze ez nagyban függ az elrendezéstől. A hasonló árban lévő márkásabb termékeknél sem sokkal hosszabbak a vezetékek, általában 1,8, néhány esetben 1,7 méteresek szoktak lenni, azonban ez pont annyival több, hogy már kényelmesen tudjuk húzgálni az asztalon. Hiányérzetünk még a gombok hangjai miatt voltak. Egy átlagos felhasználásra kitalált egérhez képest a kattogások hangja érezhetően kisebb, így annyira nem volt zavaró, de egyes gamer egerek sokkal csendesebbek tudnak lenni ehhez képest.

A terméket köszönjük szépen a Smartdiszkontnak, ahol ide kattintva a Havit további termékei is megvásárolhatók.

8
/10
Ár/érték
Összegzés

Van néhány hiányossága, ezek azonban eltörpülnek a pozitívumok mellett. Ár-érték arányban az egyik legjobb választás, mivel bő 6000 forintért egy precíz, könnyedén személyre szabható és kifejezetten kényelmes gamer egeret kaphatunk, miközben a dizájn sem sikerült rosszul.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram