2023.06.08.TomiSpark

Itt egy robotporszívó, ami lépcsőt mászik

Bármennyit is fejlődött már a technológia, az emberek jelentős része továbbra sem alkalmazná lépcsőkön a robotporszívókat, mivel a magaslati pontok szinte legyőzhetetlen kihívást jelentenek ezeknek az eszközöknek. Ennek a gondolkodásmódnak szeretne azonban véget vetni a Migo Robotics csapata, amely Ascender néven hozta létre a lépcsőmászó porszívóját.

Ahogyan egyre több robotporszívó jelenik meg a piacon, úgy válnak hatékonyabbá is a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően, ám a legtöbb még mindig a szokásos vonalat viszi tovább. Egy kör, esetleg négyszög alakú eszköz, amely feltérképezi a környéket, ha akadályt lát kikerüli, vagy csak egyszerűen fordul egyet és megy tovább, miközben alaposan megtisztítja a felületet.

Kiaknázatlan területek viszont még mindig akadnak ebben a szegmensben. Erre tökéletes példa volt nemrégiben a Dyson 360 Vis Nav is, amely három komponensű kefét használ az optimális eredmények érdekében, egy kis kinyúló karral pedig még a falat is képes letakarítani. Lépcsőt viszont nem tud mászni, ellentétben az Ascenderrel, amiről a Gizmodo számolt be ezen a héten.

Mint az a fentebbi videón is jól látszik, a robotporszívó, ha lépcsőt lát, akkor csak kinyújtja lábait, majd felmászik rajta. Az ötlet a Migo Robotics részéről onnan származik, hogy már túl sok olyan esetet láttak, amikor a legminőségibb technológiák is képesek voltak megsérülni, ha például az emeleten helyezték el őket, de aztán az intelligens érzékelő rendszerek ellenére is nemes egyszerűséggel lezuhantak a lépcsőn.

Az ilyen problémák megoldására létrejött egy csapat, amely a cég állítása szerint többek között a Google, a Boston Dynamics, a Dyson, illetőleg az Ecovacs kiváló szakértőiből áll össze, ennek eredményeképp pedig megalkották az Ascendert, amely amellett, hogy precízen felszívja a port és képes felmosni a padlót, még a lépcsőn is felmegy. Miután felemelődik a fő egység, a görgős lábak is felkapaszkodnak, majd a helyükre kerülnek, így már csak arra kell figyelni, hogy vízszintesen történjen meg a takarítás.

Bár a Migo Robotics honlapja nem tartalmaz sok részletet az Ascender képességeiről, az kiderült, hogy egy LiDAR szkennerekre támaszkodik a feltérképezés során, így ugyanis nyomon követheti, hol takarított, majd megtervezheti a leghatékonyabb útvonalakat a kért területre. Utóbbit egy mobilalkalmazáson adhatjuk meg a porszívónak, amely a weboldalon található csekély infó alapján akár 5167 négyzetméternyi felületet képes megtisztítani.

Mindez nagyszerűen hangzik, de azért jó lenne tudni, mennyi töltés szükséges ehhez, ahogyan a várható üzemidőre is kíváncsiak lennénk. Bár az akkumulátorról nincsenek adatok, az árát már közzétették. Az Ascender várhatóan 999 dollárért, átszámítva tehát 344 ezer forintért lehet majd beszerezni, az ajánlat viszont csak akkor él, ha hajlandóak vagyunk befizetni a Migo Robotics közösségi finanszírozású kampányába 5 dollárt.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram