2023.02.04.TomiSpark

Gondoskodnunk kell erről az okosóráról, hogy életben maradjon

Az egykoron elképesztően népszerű Tamagotchi inspirálta a Chicagói Egyetem kutatóit arra, hogy egy olyan eszközt készítsenek, amivel megváltoztathatják az emberek hozzáállását az egyes kütyükhöz. A termék funkciói csak akkor működnek, ha meghatározott időnként foglalkozunk a benne lévő élő organizmussal.

A Tamagotchi lényege az volt, hogy szimulálják vele a valódi állat gondozásával járó felelősséget, a tét azonban elég alacsony volt, mivel nem voltak valódi következmények, ha valamit rosszul csináltunk volna. Amennyiben valami rossz dolog történt a virtuális állatkával, egyszerűen újraindítottuk az eszközt és megpróbáltuk újra.

Hasonló a helyzet a különböző technikai eszközökkel, amelyeket nagy szeretettel vásárlunk meg, utána viszont hajlamosak vagyunk elhanyagolni, ha pedig már nem felelne meg az igényeinknek, elromlana, esetleg tönkremenne, szimplán beszerzünk egy másikat.

Más azonban a helyzet azzal a viselhető koncepcionális okoseszközzel, amit a Chicagói Egyetem egyik kutatócsoportja fejlesztett ki azzal a céllal, hogy megvizsgálja, mennyiben viszonyulnak az emberek másképp a technikához, ha egy valódi életformáról kell gondoskodnunk általa.

A Gizmodo hírei szerint ennek érdekében az órába egy Physarum polycephalum névre hallgató nyálkagombát helyeztek el, ami egy elég érdekes fajta. Ezt az organizmust néhány éve már a párizsi állatkertben is kiállították, mivel képes a tanulásra, a táplálkozásra és könnyedén helyreállítja magát.

Ennek ellenére az élethez neki is megfelelő körülményekre van szükség, amit itt a felhasználó adhat meg, erre pedig rá lesz kényszerítve, máskülönben több funkció sem fog működni az órában. Amennyiben ugyanis a nyálkás penészgomba nem kap megfelelő ápolást, kiszárad és összezsugorodik, megszakítva ezzel az áramkört, ami hatástalanítja az érzékelőket, így az egészségfigyelésnek is búcsút mondhatunk.

A kutatók az okosórát öt 30 év körüli nő bevonásával tesztelték, akik mindegyike 9 és 14 nap között viselte az eszközt, az ebből kapott eredmények pedig új utakat mutathat a különböző eszközeinkkel való interakcióinkról.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram