2023.09.05.TomiSpark

Búcsúzhatunk a Windows ingyenes szövegszerkesztőjétől

A Microsoft operációs rendszerének nem a WordPad a legtöbbet használt programja, mégis egy hasznos és ingyenes opció volt, ha gyorsan és egyszerűen akartunk szövegeket szerkeszteni. Ezt azonban a cég eltünteti hosszú idő után, helyette pedig más alkalmazásokat ajánlanak.

1995-ben a Windows 95 megjelenésével egyszerre érkezett meg a WordPad nevű alkalmazás, amely az egyik legkönnyebben használható és legegyszerűbb szövegszerkesztője volt a Microsoftnak. Bár azóta már számtalan okosabb és többet kínáló szerkesztő jött létre, ez még mindig ingyenes maradt, ám ezt már nem sokáig élvezhetik a felhasználók.

A WordPad története ugyanis 28 év után véget ér, egészen pontosan ennyi idő elteltével kapott kaszát a redmondi vállalattól, amely az XDA-Developers cikke szerint már biztosan nem fejleszti tovább ezt az alkalmazást, illetőleg a Windows következő generációiban már hiába keressük majd.

A jó hír, hogy a korábbi operációs rendszereken még elérhető lesz, a fejlesztések hiánya pedig nem valószínű, hogy kifejezetten érezhető lesz majd. A WordPad ugyan kapott néhány frissítést az évek alatt, de ahogyan a portál cikkében is megjegyezik, ma már inkább relikviának számít, mivel a szerkesztőt az újabb alternatívák jelentősen felülmúlták.

A Windowson is inkább a Word a népszerűbb, ám ezért hivatalosan fizetnünk kell a Microsoft 365 előfizetésnél egy egyszeri vásárlással. A WordPad 28 év alatt mindvégig ingyenes maradt, viszont azoknak sem kell csüggedniük, akik ilyesmire vágynának modernebb köntösben, mivel számukra jó választás lehet a LibreOffice programcsomag, amelyben a Writer szövegszerkesztő szintén elérhető, de a felhőből elérhető appok között is érdemes lehet kutakodni.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram