2022.12.27.TomiSpark

A tökéletes kompromisszum - Gorenje SVC216FMLBK

A vezeték nélküli porszívók az elmúlt években kifejezetten népszerűvé váltak, nekünk pedig egy olyan márkás termék akadt a kezeink közé, ami az árához képest meglepően jó teljesítményre volt képes. Mutatjuk, mit tud a kategória egyik megfizethető eszköze!   

Közhely, de igaz, amikor azt mondják, hogy nincs új a nap alatt. A vezeték nélküli álló porszívók már körülbelül 20 éve is léteztek, igaz akkoriban talán még nem volt olyan mértékű kereslet ezekre, mint manapság. Ennek oka lehet, hogy a legnagyobb cégek szinte mind beleálltak az ilyenek fejlesztésébe, így az ismert márkák közül gyakorlatilag már mindegyik rendelkezik egy saját verzióval.

Sajnos azonban a menő termékeknek általában elég magasan van az áruk, és ez ebben a szegmensben sincs másképpen. A többség 100 ezer forint körül mozog néhány kivételtől eltekintve, de a legerősebbnek tartott porszívókért ennél sokkal többet is képesek elkérni.

Tesztalanyunk ezúttal a Gorenje SVC216FMLBK volt, ami fantázianevén Freestyle Move Lite néven fut még, és pont egy olyan darab, ami megfizethető áron kínál abszolút kellemes teljesítményt. Ha körbe nézünk a boltokban vagy az interneten, akkor azt láthatjuk, hogy akciósan 30-40 ezer körül már meglehet kapni, de ha éppen nem sikerül leértékelve megtalálnunk, akkor is maximum 75 ezerig kúszik fel az ára.

A termék egy hosszúkás, álló dobozban érkezett, amit hála az égnek nem kellett sokáig bontogatni, viszonylag könnyen hozzáférhetünk a belső tartalomhoz, ahol egy egészen praktikus elrendezéssel találkoztunk. A vastag papírdobozban mindennek megvan a maga helye, ráadásul az egyes elemek jellegzetes alakja miatt akkor sem leszünk bajban, ha dobozában szeretnénk tárolni a gépezetet.

A dobozban plusz csavarokat is találunk, ha szükség lenne rájuk, a fő egységen pedig egy cédulát helyeztek el, amelyen minden lényeges információt megtalálunk a termék használatával és képességeivel kapcsolatban akkor is, ha esetleg nem időznénk sokáig a használati útmutatóval.

A legfontosabb elem a tartály és a rajta lévő markolat, ugyanis ezen találjuk meg a kezelőszerveket, itt jelzi a töltöttségi állapotot, de az akkumulátor is ebben lett elhelyezve. Ennek oka a praktikumra vezethető vissza, hiszen ezt önmagában, mint kézi porszívót is alkalmazhatjuk, valamint az apróbb toldalékelemeket is csatlakoztatni tudjuk hozzá. A legtöbbször viszont vélhetően nem ebben a formájában, hanem a hosszúkás nyéllel, valamint a hivatalosan turbó kefeként megnevezett fejjel fogjuk használni, ami sokkal több egy sima porszívó elemnél.

A nyél sajnos nem állítható, de a hosszúsága egy átlag magassággal rendelkező ember számára pont kellemes, szóval a többségnek nem kell a derékfájdalmaktól tartania, a fej pedig tartalmaz egy folyamatosan forgó kefét, valamint egy elég erőteljes LED-es világítást. Utóbbi nagyon hasznos, mivel egy normál házi porszívó esetében sokszor tisztának véljük az adott felületet, így viszont könnyebben észlelhetjük, ha valahol még ott maradt a por.

A porszívó feje flexibilis, vagyis könnyen beférünk vele szinte bárhová, a bútorok alatt pedig egy átlagos eszközzel szemben sokkal jobban végezte a dolgát. A Gorenje terméke körülbelül hat óra alatt töltődik fel teljesen, de ez persze csak akkor igaz, ha csontig lemerítettük a belsejében lévő hat cellás akkumulátort. A HEPA szűrő egy ilyen modern eszköznél már elvárásnak tekinthető, így ebből sem maradhatott ki, a 135 Wattos teljesítmény pedig maximum fokozaton nagyon jól teljesített, de sajnos így csak 15 percig bírja ki egy huzamban.

Takarítás közben két módból választhatunk, bekapcsolás után egyből a legnagyobb erőn szív, de a tetején lévő gombbal ezt könnyedén állíthatjuk. Sajnos a kisebb fokozaton már elég gyengécskének tűnt, de egy kisebb, vagy közepes méretű lakáshoz még ezzel együtt is nyugodt szívvel tudjuk ajánlani, 3+ szoba esetén viszont már érdemesebb lehet elgondolkodni, valami erősebben.

Alacsonyabb fokozaton egyébként 45 perc volt a limit, ha pedig már a bekapcsolásról szó esett, akkor mindenképp említést érdemel, hogy az On/Off gomb a mutatóujjunk alatt található a markolaton. Ez egyfelől nagyon poén, hiszen olyan, mintha egy fegyvert tartanánk a kezünkben, másrészt viszont a használat során könnyű belenyúlni és menet közben elzárni a készüléket.

A zajszint a gyári leírás szerint 78 dB(A), ami a mi mérésünk szerint nagyjából pontos  – 80 körül volt a legtöbbször – de egyáltalában nem volt annyira zavaró, mint a hagyományos nagy vezetékes társak esetében.

A súlyára sem panaszkodhattunk, a 2,5 kiló ugyanis eloszlik, így egészen vállalható volt, míg a tárolása és a töltése nagyon kényelmesen megoldható. Az adapternél szintén azt tartották szem előtt a fejlesztők, hogy kevesebb helyet foglaljon, ezért nem meglepő, hogy a töltőt a fő egység talpának alakjához tervezték. Ezt akár a falra is felakaszthatjuk, de valójában a padlón sem foglal sok helyet.

A tartály 500 milliliteres, ami tapasztalataink alapján egy nagyobb takarítás után elég könnyen megtelik, szóval érdemes használat után vagy előtt mindig üríteni. Ehhez az alsó karikát kell meghúzni, így a nagyja már ekkor kihullik, az alaposabb tisztításhoz viszont jobb szétszedni a belső részegységeket. Ezt kiszedni nem nehéz, csak a megfelelő irányba kell elforgatni őket, visszafelé pedig ugyanez a helyzet, igaz a szűrő helyére illesztéséhez tényleg érdemes megnézni az ábrákat, ha először csinálunk ilyet, mert egy darabig eltarthat, mire megtaláljuk a pontos helyét.

Ami szintén fontos, hogy a turbó kefe is kiemelhető, ha normál állapotában nem sikerült rendesen hozzáférni, ami azt jelenti, hogy egy nagyobb porzsákos, vagy porzsák nélküli eszközzel szemben sokkal könnyebben tisztává varázsolhatjuk.

9
/10
Ár/érték
Összegzés

Nem mindig éreztük tökéletesnek, de nem is a legdrágább porszívót kaptuk meg a kezeink közé. A Gorenje azonban képes volt olyat alkotni, ami megfelelő szívóerővel rendelkezik, helytakarékos, és úgy teszi kellemes élménnyé teszi a takarítást, hogy nem kell egy drágább okostelefon árát kifizetnünk érte.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram