2023.11.06.TomiSpark

Így is nézheted a Formula-1-et – kipróbáltuk a MultiViewer alkalmazást

Ha valaki igazán képben akar lenni, már nem feltétlenül elég a televíziós közvetítésekre hagyatkozni a motorsportok esetében. A jobb követhetőség érdekében érdemes több dolgot is figyelni párhuzamosan az élő eseményekkel, ehhez pedig általában az adott széria hivatalos szolgáltatásaira kell támaszkodnunk. Ez így van az F1 esetében is, ám tudunk mutatni egy olyan alternatívát, amelynek még a sportág hivatalos applikációjánál is szórakoztatóbb a használata.  

Bár a tévés közvetítések révén is megkaphatjuk a lényeges információkat, akik szenvedélyesen követik a Formula-1, esetleg más népszerű bajnokság történéseit, pontosan tudják, hogy szükség lehet némi kiegészítésre. A legismertebb szériák esetében persze ez napjainkban már könnyen megoldható, hiszen gyakorlatilag mindegyik rendelkezik egy saját szolgáltatással, amelyeknek az esetek többségében ingyenes és fizetős verziója is van. Az F1-nél például ott a hivatalos applikáció, továbbá az F1 TV nevű szolgáltatás, ami elég sok dologba ad betekintést.

Fotó: F1 TV

Ehhez két előfizetési alternatívát kínálnak, ott az Access, ami olcsóbb, de kevesebbet is ad évente 26,99 euróért, havidíjjal pedig 2,99 pedig euróért, a Pro viszont hiába kerül többe, ehhez már mindent adnak, ami elérhető. Megkapjuk az F1 TV saját gyártású közvetítését, amit kiegészíthetünk a pilóták fedélzeti kameráival, az élő adatfolyammal, láthatjuk a versenyzők pályán elfoglalt pozícióját, figyelhetjük a kibővített live timingot, illetőleg az exkluzív tartalmakat és a felsorolás még nem is teljes. Ezért éves szinten 64,99 eurót kérnek el tőlünk, de havidíj is létezik, ami 7,99 euró.

Mindez szép és jó, de akik szorosan követik az Instagramon és az X-en (korábban Twitteren) az F1-es posztokat, a közelmúltban rábukkanhattak egy egészen új alternatívára, ami az előbbiekben felvázolt platformra épül, mégis sokkal személyre szabhatóbb és szinte minden kézre esik benne. Ez a MultiViewer, amit két versenyhétvégén teszteltünk a Mexikóvárosi Nagydíj, illetőleg a Sao Pauló-i Nagydíj idején.

Új módon közelítették meg a témát

A MultiViewer fejlesztője komolyan rajongott a motorsportért, amit jól mutat, hogy nem kizárólag az F1-hez hoztak létre valami újat, szoftverük ugyanis a MotoGP, az IndyCar, a WEC, hamarosan pedig a NASCAR bajnokságainál is felhasználható. Ennek lényege, hogy a rajongók és mindazok, akiknek a munkájukhoz szükség lehet az élő adatok böngészésére vagy a többkamerás nézetre, könnyebben és egyszerűbben tudják összerakni a számukra szükséges setupot.

Ezt akár egy eszközön is összehozhatjuk, több képernyővel viszont még jobban kihasználható mindaz, amit egyébként a hivatalos alkalmazásokból is elérnénk. Fontos azonban megjegyezni, hogy a fejlesztés az eredeti dolgokra épül, tehát valójában a hivatalos változat egyik asztali kliensével van dolgunk. A Formula-1 esetében például kizárólag az F1 TV Access és Pro előfizetésünkkel tudjuk igénybe venni a MultiViewer adta lehetőségeket, vagyis semmilyen olyan dologhoz nem férhetünk hozzá a segítségével, amire egyébként előfizetés hiányában nem lenne engedélyünk, ám itt mindenki a maga módján állíthatja össze a dolgokat.

Minden elérhető, ami az F1 TV-nél, talán egy kicsivel több is, mivel hosszasabb keresgélés nélkül, szinte azonnal elérhetjük a versenyhétvégék során kiadott hivatalos dokumentumokat, videókat és egyéb apróságokat is. Az első indításkor egy képernyőfotókkal erősen megtámogatott tutorial fogad minket, majd a nyitólapon választhatunk az egyes szériák közül, ha lenne máshoz is hozzáférésünk, ezt követően már csak választanunk kell az elérhető tartalmak és szolgáltatások közül.

A két hétvégés tesztünk során rendszerhibákkal nem találkoztunk, szépen elfutott a szoftver még egy gyengébb laptopon is, az pedig ugyancsak pozitív érzést keltett bennünk, hogy az élő streameket, néhány kattintással szinte teljesen szinkronba lehetett hozni a tévés adással, így nem akadtak kellemetlenségek sem a késéből, sem az információk túl korai megjelenéséből fakadóan. Aki elég sokat használta már az eredeti live timingot, az tudhatja, hogy sokszor előfordulhatnak ilyenek.

Szintén szerethető volt, hogy itt saját magunk dönthetjük el, mit akarunk látni a live timingban és azt is, hogy hol. A jobb felső sarokban lévő szerkesztés gombot megnyomva ugyanis felugrik egy olyan ablak, amelyen belül bármikor kiválasztható egy új layout. Az elrendezés tehát abszolút ránk van bízva, de a jó dolgoknak itt még nincs vége.

Alul egy listán látunk minden egyes információt, ami a versenyirányítástól érkezik, mellette pedig a rádióüzenetek átiratát, amit a mesterséges intelligencia végez el. Ha tehát nem akarjuk egyesével mindet meghallgatni, el is olvashatjuk ezeket. Bár itt azért néha voltak elírások, alapvetően minden érthető volt és bizonyos dolgokról hamarabb tudtunk, mintha csak a standard közvetítésre hagyatkoztunk volna. Ezek pedig még mindig csak az alapvető dolgok közé tartoznak, mivel a beállításokban eszméletlenül részletesen testre szabhatjuk az egész alkalmazást, de a Discord közösségükhöz is csatlakozhatunk, ha elakadnánk vagy további ötleteink lennének.  

Kellene egy mobilra szánt változat

Jelenleg kizárólag asztali módban érhető el a MultiViewer, ami azért kár, mert a fentebb említett opciók a lelátókon ülve is hasznosak lehetnének, ám most még csak macOS, Windows és Linux rendszerekre telepíthető. Böngészőből nem is tudjuk elérni, ellentétben mondjuk a hivatalos F1 TV-vel, ugyanakkor itt az előfizetésünkért cserébe úgy használjuk ki a hivatalos platformon is megtalálható adatokat és felvételeket, ahogyan nekünk jól esik.

Azt is lényeges azonban hozzátenni mindehhez, hogy a fejlettsége ellenére itt egy hobbiprojektről van szó, tehát az esetleges hibáknál ezt mindenképpen figyelembe kell vennünk. Az ötletgazda továbbra sem fedte fel a nevét, tavasszal viszont kötélnek állt és interjút adott az iMore nevű portálnak, ahol elárulta, a hétköznapokban egy európai technológiai startup technológiai igazgatójaként tevékenykedik, a Multiviewer pedig részben az F1 TV által nyújtott multi stream lejátszási lehetőségeinek hiánya miatt jött létre.

9
/10
Ár/érték
Összegzés

Könnyen és gyorsan megtalálhatunk minden fontosat a MultiViewer használatával. Úgy követhetjük vele a versenyeket, ahogyan nekünk szimpatikus, miközben megmutatja azt is, hogy a gyári szolgáltatásokból még mennyi mindent ki lehetne hozni a jövőben. A színvilág és a dizájn azonban lehetne valamivel szebb is, illetőleg kár érte, hogy okostelefonról még nem tudjuk elérni, mert akkor alighanem még több felhasználójuk lenne. Pár dolgot tehát még csiszolni kell majd rajta, ettől függetlenül mindenkinek ajánljuk, hogy próbálja ki.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram