2023.02.15.TomiSpark

Zenei katalógust indít a YouTube, ami megoldást kínál egy kellemetlen problémára

Aki szeretett volna pénzt szerezni a videómegosztóra feltöltött tartalmak után, az valószínűleg pontosan tudja, hogy bizonyos szabályoknak meg kell felelni, így például jogdíjas zenéket sem lehetett használni engedély nélkül. Ez továbbra sem változik, azonban a vállalat előállt egy olyan újítással, ami mindkét félnek jó lehetőségeket kínál.

Creator Music néven indul a YouTube zenei katalógusa, melynek érkezését valójában már az előző év őszének elején bejelentették, most viszont valóban elindult a projekt az Egyesült Államokban. Az újdonság lényege, hogy könnyedén vásárolhatunk benne jogdíjas zenéket, amiket aztán így hivatalosan is felhasználhatunk a videókban anélkül, hogy letiltanák a tartalmat vagy elbuknánk a monetizáció lehetőségét.

A dolog a gyakorlatban jól működhet, hiszen a YouTube saját rendszeréről van szó, így vélhetően az átláthatósággal sem lesz gond, ráadásul a vásárlások mellett más opciók is lesznek azok számára, akik nem akarnak feleslegesen költekezni.

Arra is lehetőség lesz a YouTube hivatalos blogja szerint, hogy a tartalomgyártók a felhasznált dal tulajdonosának részesedést adjanak a bevételeikből, amihez már egy keretrendszer is tartozik. Az általuk vázolt példa alapján a járandóság fele a zene jogtulajdonosaihoz vándorol, de ha többet is felhasznál valaki egy videón belül, akkor már tovább oszlik az összeg, mindig annyi részre, ahány szereplője van az adott sztorinak.

Ehhez persze fontos hozzátenni, hogy a felsoroltak kizárólag azokra a művekre vonatkoznak, amelyek a Creator Music részét képezik, ugyanakkor a YouTube a hírek szerint hatalmas mennyiségű előadóval állapodott meg már most is, ez pedig vélhetően csak tovább bővül a jövőben.

Mivel egy elég nagy horderejű dologról van szó, így kicsi az esélye annak, hogy a YouTube ezt kizárólag az amerikai piacra pozicionálná, ugyanakkor még elég gyerekcipőben jár a projekt, szóval egyelőre nem meglepő, hogy kizárólag az USA-ban indították el.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram