2023.05.15.TomiSpark

Végre iPaden is elérhető a Final Cut Pro és a Logic Pro

Két olyan programról van szó, amelyek nagyon népszerű, nem is véletlenül. Ezeket a szerkesztőket kifejezetten sokan tudják hasznosítani a videóvágás és a zene területein, szóval semmi meglepetés nincs abban, hogy a többség már igazán várta az iPadre optimalizált változatot mindkettőt illetően.

A Final Cut Pro egy professzionális videószerkesztő alkalmazás, míg a Logic Pro az egyik legismertebb zenei program, ám azoknak, akik ezeket az Apple táblagépein akarták használni, mostanáig csalódniuk kellett. A szakemberek már évek óta vártak arra, hogy az iPaden is kényelmesen használhassák a szóban forgó programokat, hiszen ez a tabletek mobilitásának köszönhetően sok esetben megkönnyítette volna az emberek dolgát.

Mostantól viszont erre sem lesz gond, mivel egyrészről az Apple az utóbbi időben igyekszik az iPadet szoftveres oldalról felhozni egy asztali operációs rendszer szintjére, másrészt pedig odafigyeltek a felhasználók igényeire.

Akik tehát eddig csak a macOS rendszerén tudták kiaknázni a Logic Pro, illetőleg a Final Cut Pro képességeit, azok örülhetnek, ráadásul az almás cég részéről az elsődleges infók alapján láthatóan odatették magukat. Tulajdonképpen úgy alakították ki a grafikus felületeket, hogy mindkét alkalmazás praktikus legyen, kényelmesen lehessen használni, ebbe pedig beletartozott többek között az Apple Pencil ceruza integrálása is. A fejlesztéseknél ugyanis figyelembe vették, hogy sokan ezt is használni fogják, ehhez pedig többek között létrehozták a Live Drawing funkciót, amit a Final Cut Próban érhetünk majd el.

A TechCrunch jelentése szerint mindenki megkapja majd a próbahónapot, ami természetesen ingyenes lesz, az előfizetéseket illetően pedig egyelőre az amerikai árakból tudunk kiindulni, ami 4.99 dollár havonta, valamint 49 dollár évente.

Ugyan tabletre másképp kellett optimalizálni a dolgokat, azért a hagyományos vezérléstől sem kell elbúcsúzni, ami mondjuk egy Smart Keyboard vagy egy Magic Keyboard csatlakoztatásával könnyen előhívható, így például a megszokott billentyűparancsok is. Újdonság viszont, hogy adott esetben a többujjas gesztusokra is lesz lehetőség, egy tekerőgombot is kapunk, amit a kép széléről hívhatunk elő és többféle módon alkalmazhatjuk, de a képernyő felett lebegő tollal, tehát érintés nélkül is elintézhetünk pár dolgot a videószerkesztőben.

A Logic Pro is rendelkezik viszont pár egyedi dologgal, mivel itt is helyet kapott a többujjas vezérlés, de megjelenik egy vadonatúj hangböngésző felület, néhány új kezelőszerv, a Beat Breaker, ami arra jó, hogy könnyebben szerkeszthessük a hangsávokat, a tollal pedig szintén dolgozhatunk majd.

Fontos viszont átnézni a rendszerkövetelményeket, mivel nem mindegyik eszköz felel meg a kívánalmaknak. Hogy milyen típusokra van szükség, azt ide kattintva tekinthetik át a kedves olvasók, az About Apple felirat alatt a lap alján.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram