2022.06.16.TomiSpark

Véget ért egy korszak, elköszönt az Internet Explorer

Sokan nem szerették, de meghatározta az életünket egészen június 15-ig, a Microsoft ugyanis megszünteti a böngészője támogatását, valamint a Windows 10 legtöbb verziójából is eltűnik.

A világ egyik első böngészője 27 éven át szolgálta a Windows felhasználóit, miközben sokakat megosztott, a héten viszont befejezte pályafutását. Erről már tavaly határoztak, az akkori bejelentésben pedig egyértelművé tették, hogy 2022 nyarán lezárul egy fejezet.

Az Internet Explorer első verziója 1995-ben érkezett meg, ami a Windows 95 operációs rendszerhez tartozott. A böngésző a 2000-es évek elejéig a legfelkapottabb app volt ebben a szegmensben, ez pedig különösen azért volt nagy szó a vállalat számára, mivel eredetileg a Netscape Navigator konkurenciájaként hozták létre.

A legtöbb helyen alapértelmezett volt, egészen addig, de 2004-ben érkezett a Firefox, majd 2008-ban elindult a Google Chrome, melyek sok rajongót szereztek maguknak, miközben az Explorer kezdett elmaradni mögöttük, és elavulttá válni. Később eljött az a korszak, amikor a telefonos alkalmazások is elterjedtek, ezek többsége pedig nem támogatta a Microsoft fejlesztését.

Az AP hírügynökség jelentése szerint ma már a Google terméke uralja a piacot, az Internet Explorer felett pedig olyannyira eljárt az idő, hogy a cég már 2016 óta nem fejlesztette tovább, és a Windows 11-be sem került bele, idén pedig véglegesen nyugdíjba küldték. Természetesen megvan az utódja, mely az Edge lett, de egyelőre nem úgy tűnik, hogy ugyanakkor sikereket érhet majd el, mint a korábbi klasszikus.

A jelenlegi adatok alapján a világ böngészőpiacát a Chrome uralja 65%-al, 19%-át az Apple Safari birtokolja, míg az Edge számára 15% jutott, amivel épphogy megelőzi a Firefoxot.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram