2021.03.11.admin-fazis

Tudj meg mindent az iOS 14.5 frissítéséről

Összegyűjtöttük az iOS 14.5 béta verziójának jellemzőit és frissítéseit az iPhone készülékekre. Várhatóan márciusban jelenik meg és ingyenesen letölthető lesz.

A béta verzió már elérhető

Az iOS 14.5 frissítése már elérhető béta verzióban, tehát a bátrabb felhasználók akár most is élvezhetik a remek új funkciókat.

A béta verzió egyébként azt jelenti, hogy az új programok a nagy nyilvánosság számára elérhetőek, de még mindig csak elsősorban tesztelésre szánt változatok. A fejlesztők így valós felhasználói környezetben tesztelik a funkciókat.

Ezután a hivatalos kiadás előtt már csak apróbb változtatások, hibák és a kompatibilitási problémák kiküszöbölése szükséges. Jelenleg az iOS 14.5 béta 3 verziója elérhető, ami lehetővé teszi a harmadik féltől származó elemek fogadását a készüléken, a Find My alkalmazásban. Újdonság még a Face ID egy új alternatívája, ami lehetővé teszi a feloldást Apple Watch-al is.

Mit tartalmaz az új frissítés?

Alább összeszedtük a négy legizgalmasabb újdonságot, viszont azt figyelembe kell vennünk, hogy a megjelenés még nem garantált. Van rá esély, hogy egyes béta funkciók nem jutnak el a kiadásig, de ettől függetlenül nagy eséllyel számíthatunk rájuk.

Támogatás a PS5 és Xbox Series X vezérlőkre

Amennyiben szereted a játékokat, ez a hír bizonyára kedvedre való lesz. Az iOS 14.5 bővíti a támogatást a PS5 és Xbox Seies X vezérlőkre, ráadásul ez már a hivatalos béta verzióban is elérhető.

Akik ezeket a konzolokat birtokolják, rendszeresen hasznos frissítéseket kapnak majd, kiváltképp, ha Apple Arcade felhasználással is rendelkeznek. Nagyon vártuk ezt a frissítést Apple TV-n való játékhoz is, de sajnos erre továbbra is várnunk kell.

Arcazonosítás maszkban is

A Face ID nagyszerűen működött egészen addig, míg nem kellett mindenhol maszkot viselnünk. Az Apple erre is kínál megoldást, viszont sajnos csak Apple Watch tulajdonosok számára. Az új funkció működésének lényege, hogy az azonosítást az óra végzi a telefon helyett. Amennyiben az Apple Watch feloldott állapotban van, képes arra, hogy hitelesítse személyazonosságát.

Ez kizárólag a zárolt képernyő feloldásakor működik, amennyiben például vásárlás hitelesítésére használnánk, vagy egyéb Face ID-ra támaszkodó alkalmazáshoz, sajnos még falakba kell ütközünk. Ez az újítás már elérhető a szerkesztőknek szánt béta 2 verzióban is, ezért minden bizonnyal a teljes kiadásban szintén számíthatunk rá.

Alkalmazáskövetés

Egy új adatvédelmi funkcióval bővül az iPhone, ami App Tracking Transparency néven fut.  Ehhez az alkalmazások használatakor eldönthetjük, hogy megosztjuk-e tevékenységünket és adataikat más tulajdonban lévő alkalmazásokkal, valamint  weboldalakkal.

Ez lehetővé teszi az adathalászat kikerülését úgy, hogy az alkalmazást ugyanúgy használhatjuk tovább. A Facebook is előszeretettel használta ezt az adatmegosztási módszert, de hála az új frissítésnek, erről már mi magunk dönthetünk a továbbiakban.

Változások az Apple Maps-ben

Ez az időszak nem a kirándulós, nagyobb létszámú találkozásokról szól, de akik még így is sokat használják az Apple Maps-et, egy igen hasznos új funkciót találnak majd.

A MacRumors szerint már mi magunk jelentetjük az útközben észlelt baleseteket, esetleges vészhelyzeteket, traffipaxokat.

Amennyiben elég ember jelöli meg az adott helyzetet ugyanúgy, akkor az megjelenik az Apple Mapsen. Ez jó kezdeményezésnek tűnik, azonban a globális karanténhelyzet miatt a béta verziót idáig kevesen használták, ezért még nem tudjuk megerősíteni ennek létjogosultságát.

Ezen kívül új opció még, hogy Siri segítségünkre siet majd akkor is, ha csupán zenét szeretnénk hallgatni. Képes lesz megtanulni hogyan hallgatunk zeneszámokat, poadcastokat, hangoskönyvet és ezt finoman beépíti a jövőbeni lejátszási listákra is.

Mindent összevetve remek frissítésekkel érkezik az iOS 14.5, szeretjük, hogy az Apple gyorsan követi a világban zajló eseményeket és ahogy csak lehet, próbál könnyíteni a mindennapjainkon. Bizonyára minden iPhone felhasználó elégedett lesz az új opciókkal.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram