2023.06.26.TomiSpark

Tényleg elég egy app ahhoz, hogy lázmérőt csináljunk a telefonunkból?

A Washingtoni Egyetem kutatói magabiztosan állítják, hogy az általuk fejlesztett applikáció segítségével gyakorlatilag bármilyen okostelefon képes a testhőmérséklet mérésére. A technika rohamos fejlődésével ez még talán nem is annyira meglepő, az viszont már igen, hogy ehhez semmilyen plusz eszközre nincsen szükség, csak a mobilunkra és egy letölthető alkalmazásra.

A Gizmodo cikke szerint FeverPhone néven jött létre egy mobilalkalmazás, amelyet a Washingtoni Egyetem kutatói fejlesztettek ki, mégpedig azért, hogy bárhol és bármikor mérhető legyen az emberek testhőmérséklete. A portál írása alapján a szakembereket főként a néhány éve kialakult egészségügyi vészhelyzet inspirálta, amelynek következtében a digitális lázmérők iránt jelentősen megnőtt a kereslet, ami időnként készlethiányt is eredményezett.

Ennek okán kezdtek bele a FeverPhone kifejlesztésébe, amiről büszkén számoltak be a nyilvánosság előtt.

„A Washingtoni Egyetem kutatóinak vezetésével egy csapat olyan alkalmazást hozott létre, amely további hardver hozzáadása nélkül alakítja át az okostelefonokat egy hőmérővé. Ahhoz, hogy megmérjék valakinek a testhőmérsékletét, az okostelefon képernyőjét a páciens homlokához kell tartani. A képen a tanulmány vezető szerzője Joseph Breda (balra), az UW Paul G. Allen School of Computer Science & Engineering doktorandusza, Richard Li hőmérsékletét méri éppen” – írták az alább is látható fotóhoz.

Fotó: Dennis Wise / University of Washington

A használathoz az instrukciók alapján csak arra van szükség, hogy telepítsük a FeverPhone nevű appot, majd 90 másodpercen át a homlokunkhoz kell nyomni, de eközben a készüléket a sarkánál fogva kell megtartani, majd megkapjuk az eredményt. Túl egyszerűnek hangzik ugye? Az egyetem részéről azonban elárulták, mi az alapja ennek a fejlesztésnek.

A kutatás során abból indultak ki, hogy a ma kapható okostelefonokban már úgynevezett termisztorokat helyeznek el, mivel ezek ellenőrzik a készülék belső részeinek a hőmérsékletét, hogy aktiválják a biztonsági óvintézkedéseket, mielőtt túlmelegedés lépne fel. Éppen ez az oka annak, amikor az iPhone figyelmeztetést mutat arra vonatkozóan, hogy le kell hűlnie, mielőtt újra biztonságosan használható lenne a telefon.

Ugyanilyen termisztorok vannak az orvosi lázmérőkben is, ám ettől még a mobilunk nem tudná megmérni a hőmérsékletünket, ugyanakkor kiderült, arra alkalmasak lehetnek, hogy nyomon kövessék a felhasználó és a vele érintkező mobileszköz között átadott hőenergia mennyiségét. A kutatók először egy hőkezelésre alkalmas géppel felmelegítettek egy vízzel teli műanyag zacskót, majd több okostelefon kijelzőjét nyomták hozzá. Ezek között olyanok is voltak, amelyeken védőtokot, vagy kijelzővédő fóliát helyeztek el.

A tesztek során a telefonokat arra használták, hogy megmérjék, milyen gyorsan melegedett fel a készülék az interakció során, az így kapott adatokat pedig felhasználták annak a gépi tanulási modellnek a fejlesztése során, amely FeverPhone alkalmazást működteti. A Washingtoni Egyetem beszámolója szerint ezek után 37 emberen próbálták ki élesben az appot az intézmény orvosi karának sürgősségi osztályán végzett klinikai vizsgálat során, közöttük pedig 16 személy enyhén lázas volt. Az eredményeket később összevetették a hagyományosabb lázmérőkkel, ebből pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a projekt sikeres, mivel átlagosan 0,23 Celsius-fokos eltérést tapasztaltak. Ez az érték elvileg megfelel ugyanannak, amit a szokásos digitális lázmérőknél is tapasztalni lehet.

Mindez azt jelenti, hogy komoly áttörést sikerült elérni, de a kutatók itt nem állnak le a munkával, mivel a közeljövőben azon dolgoznak majd, hogy javítsák a hőmérés idejét, valamint a FeverPhone pontosságát azáltal, hogy bővítik a gépi tanulási modell betanításához használt okostelefonok számát.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram