2024.01.01.TomiSpark

Pánikgombot kapott az Opera GX

A böngészőben már egy pillanat alatt eltüntethetjük azokat a tartalmakat, amiket nem szeretnénk megosztani a körülöttünk lévőkkel. Ez a fejlesztők szerint jobb megoldást kínál, mintha hirtelen bezárnánk az ablakot vagy csak letennénk az asztalra. Ezt az F12 gombbal hívhatják majd elő a felhasználók, aki pedig szeretné már kipróbálhatja, bár még tesztfázisban van a funkció.

Ha kíváncsiskodó tekintetekkel lennénk körülvéve és olyasmit néznénk a böngészőben, amit nem akarunk másoknak is megmutatni, netán kínos lenne, ha észrevennék, akkor általában a fentebb említett megoldások jöhettek szóba a legtöbbször. A probléma ezzel azonban csak annyi, hogy a legtöbb embernek finoman szólva is gyanús, hogy egy üres lapot vagy csak a számítógép háttérképét bámuljuk, erre pedig az Opera böngésző fejlesztői is gondoltak.

Az Opera blogja szerint ezért jött létre a pánikgomb, amivel gyorsan némítható az addigi lejátszás vagy munkamenet, illetőleg a gombnyomást követően a böngésző egy általunk megadott biztonságos weboldalra vagy az alap listában található webhelyre navigál minket. Utóbbiakban semlegesnek tűnő dolgok találhatók, mint a YouTube, a Twitch vagy a Wikipédia. Ezeket az F12 lenyomásával érhetjük el, de csak akkor, ha megnyitjuk a beállításokat, ott megkeressük a GX részt, majd az „early bird” opciót, ahol aktiválni lehet az új funkciót.

Fotó: Opera

Az Opera játékosoknak tervezett böngészőjébe azért is került bele ez az újítás, mivel egy nemrégiben készült tanulmány szerint a megkérdezettek 36%-a elismerte, hogy iskolában, főiskolán vagy munkahelyén nem megfelelő tartalmakhoz fér hozzá. Ilyenek lehettek például a felnőtt tartalmak, közösségi oldalak, társkereső oldalak, vagy éppen a játékok, ha már egy gamereknek szánt böngészőről van szó.

A tanulmányhoz megkérdezettek egyharmada egyébként azt is bevallotta, hogy kapott már figyelmeztetést ilyen szituáció miatt, míg az alanyok egynegyede felfüggesztéssel vagy kirúgással nézett szembe. A blogon olvasható cikk az otthoni esetekre is kitért, amelyekből a válaszadók többsége csak kínos helyzetekről vagy vitákról számolt be, de volt akinél szakításhoz vagy váláshoz is vezettek a történtek.

„A pánikgomb egy új funkció, amely nélkülözhetetlen védelmet nyújt a kíváncsi megfigyelők és a váratlanul beugrók ellen. Legközelebb, amikor a főnököd hirtelen korábban tér vissza az ebédből, miközben League of Legends-bajnokságokat streamelsz, gyorsan megnyomhatod az F12 billentyűt, és a pánikgomb aktiválódik. Ez gyorsan elnémítja és szünetelteti a lejátszást az összes fülről, miközben új ablakot nyit meg egy teljesen unalmas, „biztonságos” tartalommal, így a titkaidat biztonságban tudhatod. Ahhoz, hogy az összes fület visszaállíthasd a korábbi állapotba, csak újra meg kell nyomni az F12 gombot” – írták a blogon.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram