2023.11.05.TomiSpark

Nemsokára zenét is tanít nekünk a Duolingo

A kedves kis bagoly képével eladott Duolingo már jó pár éve nyújt segítséget a nyelvtanuláshoz játékos, ezáltal a szokottnál könnyebben befogadható módon, másra viszont nem volt alkalmazható egészen sokáig. Ez a közelmúltban megváltozott, mivel az alkalmazásban már matematikát és zenét tanulhatunk.

Valószínűleg már rengetegen hallottak a Duolingóról, ami elsőként 2012-ben jelent meg, akkor még csak iOS-en, később aztán Androidra is megérkezett, egyúttal webes változat is megjelent. Az app lényege, hogy játékos módon igazi élménnyé tegye azt, ahogyan a felhasználó elsajátít egy idegen nyelvet, miközben motiválni próbálják az embereket a különböző kihívásokkal, illetőleg az elérhető pontszámokkal és az ezért járó jutalmak által.

Duolingo - A nyelvtanulás legjobb módja a világon

A magyar nyelvű változat még 2014-ben megjelent, négy évvel később már 5 milliónál is többen használták itthon, globálisan pedig jelenleg 500 millió felett van a felhasználók számra. Ezt az újszerű oktatási modellt, amelyben szerepet kap a hallás utáni szövegértés, az írásbeli feladatok, a szavak tanulása és a beszéd gyakorlása is, Luis von Ahn ötlötte ki a Carnegie Mellon Egyetemen Pittsburghben, amit hallgatójával Severin Hacker, illetőleg a későbbiek folyamán Antonio Navas, Vicki Cheung, Marcel Uekermann, Brendan Meeder, Hector Villafuerte és Jose Fuentes segítségével fejlesztettek tovább.

A sikerük elvitathatatlan, ma már 100 különböző nyelvet lehet megtanulni a Duolingo által, amelynek kabalaállata a Duo nevű zöld bagoly lett, aki azóta már animált formában igyekszik motiválni a tanulókat, hamarosan viszont egy új területen lehet a segítségünkre. A cég ugyanis megerősítette, hogy bevezetnek egy zenei kurzust.

Fotók: Duolingo

Közleményük szerint a zenetanulás segít az olvasásban, a beszédkészségben, a hallásértésben és a matematikai készségekben, de egyúttal az öregedéssel járó kognitív hanyatlást is késleltetheti, nem beszélve arról, hogy az Egyesült Államokon belül 3,6 millió diáknál is több van, akik nem jutnak hozzá a zeneoktatáshoz, a magánórák viszont nagyon költségesek lehetnek.

Mivel a zeneoktatás illik a küldetésükhöz, így lehetőséget akarnak biztosítani arra, hogy egy egészen komplex módon fejleszthesse bárki a zenei műveltségét, beleértve a hangjegyek olvasását, azonosítását és az ismerős dallamok megtanulását. Mindezt persze a szokásos játékos módon igyekeznek átadni az érdeklődőknek, tehát hűek maradnak önmagukhoz.

Lesz lehetőség a digitális zongorán a hangjegyek megtanulására, a kották megértésére, majd tesztelhetjük tudásunkat a dallamok eljátszásával. Ez az újítás pedig egy kibővített Duolingót vetít előre a cég szerint, amelyben a nyelvek és immáron a zene mellett a matematika elsajátításában is segíthetik a tanulni vágyókat. Nemrégiben ugyanis elindult a Duolingo Math, ami segít könnyedebb és lazább módon megérteni a matekot.

A zenei változat a Duolingo Music nevet kapta, ez viszont egyelőre még csak angol és spanyol nyelven érhető el iOS-en, de vélhetőleg ez is egyre több helyen lesz majd használható.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram