2022.03.09.TomiSpark

Nem csalódtunk az Apple tavaszi eseményében

Március 8-ra időzítették az Apple szokásosnak mondható tavaszi termékbemutatóját, melyen nagyrészt olyan bejelentéseket tettek, amire a legtöbben előre számítottak, ugyanakkor meglepetéssel is szolgáltak a közönség számára.

Jó ideje ment a pletyka arról, hogy milyen újdonságok várhatóak a cég bemutatóján. A legtöbben az iPhone SE friss verziójára, az új iOS 15.4-re számítottak, de egy új iPad és Mac modell is szóba került a legtöbb helyen. A nőnapon megtartott online termékbemutatón megszokott módon az Apple vezérigazgatója, Tim Cook számolt be a vállalat vadonatúj eszközeiről, aki a kezdés után szinte rögtön belevágott a közepébe. Az elején az iPhone család került szóba, itt pedig kiderült, hogy a legutóbbi szériából, a 13 és a 13 Pro új, zöld és alpesi zöld színekben lesz elérhető, továbbá bejelentették a sokak által várt új SE modellt is.

iPhone SE:

A 4,7"-es Retina HD kijelzővel rendelkező újdonságról korábban több forrás is azt állította, hogy az iPhone 13 szögletesebb alakját fogja megkapni, ám végül maradtak a korábbi lekerekített formáknál. A külső persze hasonlít az elődökre, a teljesítmény tekintetében viszont jelentős előrelépésről számoltak be. Az új telefon ugyanis megkapja a 13-ban is megtalálható A15 Bionic chipet, vagyis kifejezetten erős lesz. A korábban várt 5G támogatást sem felejtették el, ami pedig szintén változást jelent, hogy megerősítették az üveg elő- és hátlapot. A régi dolgok közül a kerek formák mellett a Touch ID-s home gomb is megmaradt.

Ami a kamerákat illeti, talán ez az egy terület mondható gyengeségnek, mivel mindössze egy 12 megapixeles széles látószögű egységgel szerelték fel, ráadásul az éjszakai mód is hiányozni fog, ugyanakkor szoftveresen ebből is igyekeztek a legtöbbet kihozni. A 16 magos Neural Engine által az iPhone 13 fotografikus stílusairól sem kell lemondaniuk a leendő felhasználóknak, de a a Deep Fusiont és a Smart HDR 4-et is használni tudja majd.

Fotók: Apple

A videózás tekintetében sem lesznek nagy gondok, itt továbbra is meglesz a lehetőség a 4K-s videófelvételre, az előlapi 7 megapixeles Facetime HD kamerával pedig a Slofies funkció és a lassított felvételek is elérhetőek lesznek. 64, 128 és 256 GB-s tárhelyből lehet választani, melyek 194, 214 és 254 ezer forintba kerülnek. Az első rendeléseket március 11-től fogadják majd.

iPad Air:

Miután legutóbb a Pro modellek már megkapták a csúcs teljesítményt jelentő M1 chipet, így a következő lépésként az Air termékcsaládját is felturbózták ezzel. Mindez azt jelenti, hogy jelentősen megerősítették a tabletet, vagyis aki nem csak alap dolgokra használná az eszközt, az olcsóbban megkaphat majd egy jóval komolyabb készüléket.

Az új Air ráadásul 8 CPU és 8 GPU maggal szerelt változatot kapta meg a chipből, ami azt jelenti, hogy a 4K-videók szerkesztése, vagy éppen a nagyobb gépigényű játékok nem fognak gondot okozni számára. A friss iPad elől és hátul is egy 12 megapixeles kamerával rendelkezik, és mindkettőnek megvan a saját különlegessége. Előbbi képes a Center Stage funkcióra, amivel követni tudja az embereket a felvételen, utóbbi pedig 4K-videók rögzítésére lesz képes.

Az 5G-támogatás itt is megtalálható, Wi-Fi 6-tal is tud kommunikálni, és a Touch ID sem tűnt el (a felső gombban található), de a Magic Keyboarddal, valamint a 2. generációs Apple Pencillel is kompatibilis. A kijelző mérete 10,9"-re sikerült, aki pedig szeretne egy ekkora tabletet birtokolni, annak legalább 249 990 forintot kell kiadnia, mivel ennyibe kerül az olcsóbb verzió, míg az 5G-s ára 309 990 FT. A tárhelyet illetően a 64 és a 256 GB-ból áll a választék, a színeket tekintve pedig a rózsaszín, a csillagfény, az asztroszürke, a kék és a lila lesz választható.

Mac Studio/Studio Display:

Bár több portál is kész tényként közölte, hogy lesz új Mac, talán nem pont olyanra számítottak, mint amit az Apple bemutatott. A Mac Studio tulajdonképpen a szintén március 8-án prezentált M1 Ultra nevű chip teljesítményének köszönhetően tehet sok-sok embernek jó szolgálatot. Utóbbi a jelenlegi legerősebb a vállalat kínálatát tekintve, ami gyakorlatilag két M1 Max összepárosítva.

Noha két chip alaplapon történő összekapcsolása kompromisszumokkal jár, ezt az UltraFusion-technológia hivatott kiküszöbölni. Az új gép kinézete erősen hasonlít a Mac Minire, viszont jócskán nagyobb lett a mérete. Lényegében így két különböző módon tudják kiszolgálni a vásárlóikat, hiszen a Mini az átlagos felhasználókat, a Studio pedig a profi szakembereket célozza meg.

A ház a méretnövekedés ellenére sem lett túlzottan nagy, ráadásul a portok számát és fajtáját tekintve is nagy lépésről lehet beszélni, mivel itt az USB-C csatlakozók helyett, két USB-A, egy HDMI, négy darab Thunderbolt 4, egy Pro audio, illetőleg egy 10 Gb-os ethernet csatlakozó található. A nagy teljesítmény miatt a hűtést is átdolgozták, így elvileg sem a melegedésre, sem a zajra nem lesz panasz. Az alapmodellt jelenlegi áron legolcsóbban is 879 990 forintért lehet elvinni, a legdrágább kivitel pedig több mint 3 millióba fog fájni, szóval nem egy filléres terméket kapunk.

A maximális erő érdekében egy új kijelzőt is piacra dobnak, melyet kifejezetten a Mac Studióhoz szántak. A Studio Display egy 27 hüvelykes, 5K-s monitor, mely 600 nites maximális fényerőre képes és 14,7 millió pixelt jelenít meg egyszerre. Az eszközön három USB-C port található, kapott egy 12 megapixeles kamerát is, ami az iPad esetében már említett Center Stage-et is kezeli, a hangrendszerért pedig egy A13 Bionic chip felel.

Rendelni ezeket a termékeket már most is lehet, de ezek sem lesznek olcsóak. Ez attól függ milyen üveggel kérjük, az alap verzió 659 990 forintért kapható, a nanotexturált üveges pedig 800 ezerbe kerül, de mindez tovább növekszik, ha valaki a magasságot is állítani szeretné a későbbiek során.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram