2021.06.15.admin-fazis

Minden, amit az Apple iOS 15-ről tudunk

Az Apple szokásához híven minden évben jelentős frissítéseket tesz közzé. A frissítést megelőzően pedig mindig enged némi betekintést a következő verzió funkcióiba, hogy a felhasználók jól tájékozottak legyenek. Az idei év nagy frissítése a soron következő iOS 15, ami számos kiváló funkciót tartogat.

A megjelenési dátum

Az iOS 15 frissítés várhatóan a következő iPhone 13-as termékcsaláddal egyidőben jelenik meg, tehát nagy valószínűséggel szeptember 10-én kerül bemutatásra. Természetesen ez még nem hivatalos dátum, az Apple viszont megerősítette, hogy a szoftver ősszel érkezik. A béta verzió egyébként június 7-től válik elérhetővé, nyilvánosan pedig júliustól lesz letölthető.

FaceTime

Az iOS 15 nagy változásokat hoz a FaceTime-mal kapcsolatban, többek között az Apple Spatial Audio is megjelenik az iOS videószolgáltatásában, ami természetesebbé teszi a hívásokat. A hangszigetelés elzárja a környezeti zajokat, így jobb minőségű hívást indíthatunk. Egy gomb megérintésével pedig válaszhatunk, hogy a saját hangunkra fókuszáljon a videó, vagy a háttérzajt szeretnénk felerősíteni.

Ezen kívül egy rácsnézet is megjelenik majd a FaceTime-on, méghozzá linkekkel együtt. A FaceTime linkek lehetővé teszik a hivatkozások létrehozását és megosztását, így bárki csatlakozhat a híváshoz Android vagy Windows eszköze böngészőjéről. A Share Play szolgálattás lehetővé teszi a felhasználók számára a dalok közös meghallgatását, az Apple Music segítségével.

Find My iPhone

A Find My iPhone alkalmazás is újdonságokat tartamaz, többek között azt, hogy a felhasználók megkereshetik a kikapcsolt vagy törölt eszközt. Valamint olyan figyelmeztetéseket is megjelenít, ami értesíti a felhasználókat, ha az AirTaget, vagy bármilyen Apple eszközt hagyunk magunk után, eddig ismeretlen helyszínen. Az új frissítés élő közvetítésű helyeket is megjelenít, melyek a család és barátok számára megoszthatóvá teszi az aktuális tartózkodási helyet.

Fordító

A fordító esetében az iOS 15 egy Live Translate funkciót hoz létre, mely lehetővé teszi a beszélgetést két nyelven. A szoftver rendszerszintű fordítást is képes lesz véghezvinni a telefonon megjelenő szövegek bármelyikén.

A Focus

Az új, Focus nevű funkció azért jött létre, hogy csökkentse a figyelemelterelést azzal, hogy az értesítéseket és az alkalmazásokat kiszűri saját beállításaink alapján. Négy standard opció létezik: Ne zavarjanak, Személyes, Munka és Alvás. A készülék intelligens funkciókkal tesz javaslatot, hogy éppen melyik legyen bekapcsolva és ezen belül is milyen alkalmazások és emberek értesítéseit jelenítse meg.

Ha az egyik Apple eszközön konfiguráltuk a Focust, akkor a másik eszközön is megjelenik a beállítás. Egyéni fókuszok létrehozására is van lehetőség az értesítések szűrésére, ráadásul automatikus értesítéseket is küld a telefon barátaink részére, ha például a „Ne zavarjanak” opciót választottuk.

Ha a munka fókuszt választjuk, beállíthatjuk, hogy ebben az időben kizárólag a munkatársak üzeneteit és e-mailjeit jelenítse meg a készülék. Ezalatt az összestöbbi értesítés ki lesz kapcsolva egészen addig, míg nem váltunk „Személyes” Focus-ra.

Siri is okosabb lesz

Egy másik okos funkció még Siri azon képessége lesz, hogy nemcsak az üzeneteket és a bejövő hívókat, hanem az értesítéseket is bejelenti, ha Apple AirPod-ot viselünk. Megkérhetjük Sirit, hogy ossza meg a képernyőn megjelenő értesítéseket, amikor a fülhallhatót viseljük.

Az Apple új frissítései végeredményben zseniálisak, hiszen minden olyan funkciót tartalmaznak, amik a telefonhasználatot könnyebbé teszik. A Focus alkalmazás pedig valóban hatalmas segítség lehet azon felhasználók számára, akik hajlamosak dekoncentráltan dolgozni az értesítések miatt. Az iOS 15 ezenkívül még több újdonságot tartogat, amit következő cikkünkben osztunk meg.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram