2022.02.11.TomiSpark

Megjött az Android 13 első változata

Immáron hivatalosan is betekinthetünk a Google operációs rendszerének legújabb változatába. A napokban ugyanis megjelent a fejlesztőknek szóló Preview 1-es verzió, de az Android Developers Blogon egy hosszabb ismertető is megjelent róla.

Jelentős munkát fektetnek a készítők abba, hogy minél hamarabb megérkezzen az Android 13 a felhasználók számára. Az új operációs rendszerről már eddig is lehetett hallani információkat, most viszont hivatalosan is beszámoltak róla.

A korai verzió a fejlesztőknek érhető el első körben és a Pixel készülékein lehet kipróbálni, de később fokozatosan jut majd el egyre több emberhez. A Google ugyanis megosztotta a fejlesztés tervezet ütemét is. Ezek alapján márciusban érkezik meg az első béta-kiadás, nyáron pedig a stabilitási frissítések következnek a sorban, míg a végleges indulás ősszel várható.

A blogposztban leírtakból több nagyon érdekes újdonságot is ki lehetett szúrni, ilyenek például a tematikus alkalmazásikonok. A funkció lényege, hogy az éppen kiválasztott stílushoz igazítja az ikonokat. A különlegesség ebben, hogy már az android 12-n is elérhető volt hasonló, ám ott csak a Google saját alkalmazásaival működött, a jövőben viszont más applikációkkal is kompatibilis lesz.

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEisJ4y2QVpDoB9fsvbBsIvNe_fS8cTIW6iaDY8B69lfyA85ZJnyatcdy-PCt25XqCf4DDxS8ogVbzxnftvdaNBoSdf2rPKYxl2CZF1rh3qL7yNfhz2d4rF1GcubEPSpQuhCuViW9O6m4aCloBj2YGLqXpgVKrXmmSVuOa3B1oZUysod5okHAeUs4qMh

Említést érdemel még a Photo Picker is, ami egy teljesen új fotóválasztó felület lesz. Ez a blogbejegyzés szerint a felhasználók fotós és videós adatainak védelme érdekében jött létre és akkor válik láthatóvá, amikor egy másik alkalmazás akar hozzáférni a képeinkhez. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően viszont az appok a fotóválasztó API-k segítségével hozzáférhetnek a megosztott fényképekhez és videókhoz anélkül, hogy engedélyre lenne szükségük az eszközön lévő összes médiafájl megtekintéséhez.

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhDnB4kN5X9g6wZ7pl6xAvzDNbHgEdQsMeCSS2bjcYr05DE-8pGzcMlX0aqaQnOCSnhi3gCXrhpaxhGdsaRcGX_y6QsSBBFcnbhl_smp0ogy-IQCGJs0mPQrMRmLAOwUBcn0QmudLXqHCboLZgM9OmZgJaiKB6nyRg3Mgo5nGti8frzf5vRxV92Cl1z
Forrás: Android Developers Blog

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram