2023.03.31.TomiSpark

Megérkezett az élményalapú böngésző mobilos változata

Tavaly jelent meg az Apple laptopjaira és asztali gépeire az Arc nevű program, ami gyakorlatilag egy böngésző, de valamivel több annál. Ennek oka, hogy a fejlesztők céljai szerint könnyedebben és kényelmesebben is használhatjuk a megszokott weboldalainkat. Most a Safari alapjaira készítettek egy iPhone-ra optimalizált változatot.

Az Arc asztali verziójában semmi sem ott található, mint egy átlagos böngészőben, mivel nincsen kötelező eszköztár, nincsen meg felül a lapokat összegző sáv, helyette egy könnyen értelmezhető és bármikor összecsukható oldalsávot kapunk. Itt akár a teljes képernyőre kitehetjük az éppen megnyitott weboldalt, miközben a fontos dolgokat azonnal elérjük oldalt, de ennél is többet tud.

Arra is lehetőségünk van például, hogy csoportokat alakítsunk ki (ezek a Space nevet kapták), mindegyikhez külön színt rendelhetünk, így könnyedén elkülöníthetjük egymástól azokat a lapokat, amelyeket játékra, szimpla olvasásra, kikapcsolódásra, esetleg munkára használunk fel, ezekhez pedig ikonokat is hozzárendelhetünk.

Ezen túlmenően van még pár apróság, amitől szerethetővé válik, hiszen másutt nem nagyon láttunk még olyat, hogy a böngészőben jegyzeteket tudunk készíteni és szerkeszteni, de az osztott képernyős mód és a képernyőfotók kreatív szerkesztése is nagy segítség lehet. Ehhez tegyük hozzá, hogy a felhasználói visszajelzések alapján egy gyors dologról van szó, ezek után pedig nem meglepő, hogy sokan pozitívan vélekedtek róla, ezáltal a mobilos verziót is várták már jó néhányan.

Fotók: The Verge

Ez most megjelent, a fejlesztésért felelős The Browser Company csapata pedig már az év elején nekilátott a munkának. Josh Miller vezérigazgató egy szabályt hozott az elején, mégpedig azt, hogy nem akarnak alapértelmezett böngészőt gyártani, csak egy társalkalmazást. Erről már a The Verge írt, miután Miller maga is elárult néhány dolgot az Arc telefonos változatáról.

Elmondta, hogy miután az Apple lezárta a böngészőfejlesztés lehetőségét, ezért az iOS rendszerben szinte minden más böngésző csak egy újabb Safari, így tehát a The Browser Company nem egy újabb webböngészőt próbált építeni. Állítása szerint több mint 1000 Arc-taggal végeztek felmérést, a többség pedig elmondta, hogy szívesen látná az Arc oldalsávos megoldásait a telefonján.

Az alkalmazás március 30-a óta érhető el az iOS-en, de a használatához most még egy meglévő Arc-tagságra van szükség, ami egyelőre csak meghívással érhető el, de ez talán nem véletlen. A The Verge cikke szerint egyelőre csak az Arc legalapvetőbb funkcióit emelték át bele és tényleg igyekeznek azt erősíteni, hogy egy kisérőappként tekintsenek rá most az emberek. Éppen ezért az olyan alap böngészős dolgot, mint az új lap gombja, vagy az állandó URL-sáv kimaradtak belőle és igyekeztek egyszerűsíteni a dolgokat.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram