2024.02.19.TomiSpark

Már tesztelhetők az Android 15 funkciói

Rengeteg hasznos újítással érkezik majd a legújabb Android, ami már kipróbálható a fejlesztői változatban. Mutatjuk, mire számíthatunk a közeljövőben.

Már tesztfázisban jár az új szoftver, amit egyelőre még csak a fejlesztők érhetnek el amennyiben a Google Pixel 6, Pixel 6 Pro, Pixel 7, Pixel 7 Pro, Pixel 8, Pixel 8 Pro, Pixel Fold és Pixel Tablet készülékek valamelyikével rendelkeznek. Ennek és a cég közleményének hála pedig már tudunk néhány részletet arról, mi vár az androidosokra a jövőben.

Rengeteget dolgoztak például a felhasználók adatvédelmének és biztonságának a maximalizálásán, így ezzel kapcsolatban is több új megoldás érkezik. Az Android 15 például a Privacy Sandbox legfrissebb változatával dolgozik, ami azt jelenti, hogy erősen korlátozva lesz, egy harmadik fél milyen adatokat láthat a hirdetések felhasználásához. Idevág, hogy a legújabb verzióban így már támogatva lesz a részleges képernyőmegosztás, a felhasználók pedig a készülék teljes képernyője helyett csak egy alkalmazásablakot oszthatnak meg vagy rögzíthetnek, ha érzékeny infók lennének ott.

A kamera applikációja is változik, mivel szabályozni lehet majd benne a vaku fényerejét és a sötétebb helyeken készített fényképek előnézete is jobb minőségben jelenik meg, bár itt sokat fognak számítani az adott mobil képességei is. A kameravezérlést, a mesterséges intelligencia általi feldolgozást és a GPU-kat illetően is jobban hozzáférhetnek majd a fejlesztők a készülékek hardvereihez, de az API-k területén is lesznek új dolgok. Az új File Integrity Manager például friss alkalmazásprogramozási interfészeket tartalmaz, amelyek kihasználják a Linux kernel fs-verity funkciójának erejét. Ezzel a fájlok egyéni kriptográfiai aláírásokkal védhetők.

Fotó: Google

Az Android 15-nél már olyan adatok is biztosítva lesznek egy adott alkalmazás működésének optimalizálásához, mint a telefon vagy tablet pillanatnyi hőmérséklete vagy az akkumulátor állapota. Ez például a nagyobb igényű játékoknál vagy szerkesztő appoknál jöhet igazán jól, az Android Dynamic Performance Framework fejlesztései révén pedig a programok úgy szabályozhatják például a grafikát, hogy az eszköz ne melegedjen túl.

Ez tehát jobb energiamenedzsmentet és hőgazdálkodást jelent, de másutt is lesznek újítások. Az Android 13 már támogatta a MIDI 2.0 eszközök USB-n keresztül történő csatlakoztatását, amelyek a Universal MIDI Packets (UMP) segítségével kommunikálnak. Az Android 15 megjelenésével azonban az UMP-támogatást a virtuális MIDI-alkalmazásokra is kiterjesztik, így biztosítva a zeneszerző alkalmazásoknak, hogy virtuális MIDI 2.0 eszközként vezéreljék a szintetizátoralkalmazásokat, akárcsak egy USB MIDI 2.0 eszközzel.

Ezek persze a hivatalosan bejelentett újdonságok voltak, de az Android Authority kiszúrt még pár dolgot, így például a zárképernyőn elhelyezhető widgeteket, amik az Apple esetében az iOS 16-nál érkeztek meg, az Androidban pedig régebben volt rá támogatás, de aztán megszűnt ennek a lehetősége. Várhatóan az akkumulátor állapotára vonatkozóan is több infóval rendelkezhetünk, a rendszer ugyanis megmutathatná, hogy a telefon akkuja milyen kapacitással rendelkezik ahhoz képest, amikor az még új volt, világosabb képet kapva így arról.

Ezen kívül az Android 15 megjelenésekor bemutatkozhat a Hangaktiválás nevű funkció, amivel más digitális asszisztens-alkalmazások is használhatnának ébresztőszavakat, megjelenhet az iOS-ben már jelenlévő alkalmazás archiválás, az edge-to-edge, amivel rákényszeríthetik az appokat, hogy azokat alapértelmezetten teljes szélességben használhassák a felhasználók vagy az App Pairs. Utóbbi által osztott képernyős alkalmazáskombinációkat hozhatunk létre, azokat pedig egyszerre is elindíthatjuk.

Ez persze nem a teljes lista, ráadásul jó esély van rá, hogy a kész verzió kiadásáig újabb hasznos funkciók jelenhetnek meg az Android 15-re, ami várhatóan idén ősszel érkezik, bár ezt még sehol sem erősítették meg hivatalosan.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram