2024.01.29.TomiSpark

Már néhány perc alatt nyomtathatunk folyékony fémből álló alkatrészeket

Látványos dolgot prezentált nemrégiben a Massachusettsi Műszaki Egyetem. Az intézmény kutatásának hála már nem telik órákba a folyékony fémmel való nyomtatás, ehhez mindössze néhány percre lesz szükség.

A kipróbálandó dolgok listájára alighanem sokan felvették az MIT által posztolt videóban látható berendezést. Bár a 3D-nyomtatás ma már sokak számára hozzáférhető és a folyékony fémmel való munka sem teljesen újdonság, utóbbival elég hosszú időbe telt a munka. Erre találtak megoldást a szakemberek egy olyan nyomtatási technika formájában, amellyel nagyobb méretű alumínium alkatrészeket lehet percek alatt előállítani.

Ez óriási lépés ahhoz képest, hogy a korábban létrehozott technológia révén ez órákig tartott, így viszont lehetséges pár percen belül kinyomtatni néhány asztallábat, székkeretet és hasonló bútoralkatrészeket. Erre az Engadget világított rá a napokban, cikkükben pedig azt írják, hogy a folyékony fémnyomtatás lényege, amikor az olvadt alumíniumot egy előre meghatározott útvonal mentén egy apró üveggyöngyökből álló ágyba irányítják, majd a gyöngyök gyorsan 3D-s szerkezetté keményednek. A kutatók szerint az új eljárás legalább tízszer gyorsabb, a hasonló fémgyártási technikáknál.

Egy nagy hátránya azonban van ennek is, mivel a sebesség és a méretarány miatt a felbontásból kellett beáldozni. Éppen ezért használják egyelőre kizárólag bútorokhoz való alkatrészek legyártására, ám ettől a haszna még mindig óriási. Főként úgy, hogy a kisebb felbontás ellenére is tartósak az alkatrészek és ellenállnak a nyomtatás utáni megmunkálásnak, például a fúrásnak.

A technológia mögött álló szakemberek szerint a gyártmányok sokkal tartósabbak, mint a drótíves additív gyártással készült dolgok, mivel itt a teljes folyamat során olvadt állapotban tartják az anyagot, csökkentve ezzel a repedések és a vetemedés esélyét. A kutatók egyébként azt javasolják, hogy a technikát jelenleg még érdemes más hasonló eljárásokkal kombinálni, olyan munkákhoz, amelyek egyszerre igényelnek sebességet és nagy felbontást.

Szintén fontos még, hogy nem muszáj ragaszkodni az alumíniumhoz, a szakemberek ezt csak azért használták, mert népszerű az építőiparban, valamint könnyen újrahasznosítható, de valójában más fémekkel is működhet a dolog.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram