2023.08.13.TomiSpark

Már intelligens távcső is lehet egy okostelefonból

Mindegy, hogy a holdat fotóznánk, a csillagokat figyelnénk vagy a napfogyatkozást tekintenénk meg biztonságosan, ehhez egy telefon is elég lehet a közeljövőben a Hestia nevű eszköznek köszönhetően, amelyre már 2 millió dollárnál is több gyűlt össze a Kickstarteren.

Augusztusban a szokásosnál többet kémleljük az eget a hullócsillagok miatt, sokan pedig a csillagászati távcsövekhez fordulnak, amelyek több más esetben is igazán hasznosnak bizonyulhatnak. A közeljövőben viszont ezeknek lesz egy kisebb és könnyebben alkalmazható alternatívája a Vaonis legújabb fejlesztése által, amivel a holdat is közelebbről tekinthetjük meg, de egy napfogyatkozásnál is jól jöhet.

Főként ezekkel reklámozták a Hestia nevű intelligens távcsövet, ami első ránézésre inkább egy hordozható projektorra emlékezteti az embert, ám ez a különleges kialakításának köszönhető. Az eszköz ugyanis egy okostelefonokhoz készült kiegészítő egy olyan gyártótól, amelyik már egészen tapasztalt a távcsövek területén. A Digital Camera World cikke szerint korábban már Stellina és Vespera néven is készítettek okos távcsöveket, most pedig létrehoztak egy különálló optikai rendszert, amely az okostelefont csak az égbolt objektumaihoz való igazodáshoz használja.

Ehhez eredetileg 10 000 dollárt akartak összegyűjteni a Kickstarteren, 4 nappal a kampány vége előtt azonban már a 2 700 000 dollárhoz közelítenek, amit bő 9000 felajánlásból szedtek össze. Ennek oka egyrészt a kiváló marketing, valamint a napfogyatkozás megemlítése, hiszen a közeljövőben kétszer is látható lesz ez a jelenség az amerikai kontinenseken. Idén október 14-én Észak-Amerika, Közép-Amerika és Dél-Amerika lakosai is láthatnak egy gyűrűs napfogyatkozást, 2024. április 8-án pedig teljes napfogyatkozás lesz Észak-Amerikában.

Az utóbbi dátumra valószínűleg már elég sok emberhez eljuthat a Hestia, amelyet az év végén kezdenek el árusítani. Az intelligens távcső optikai rendszere egy 30 mm-es / 1,18 hüvelykes lencséből és prizmákból áll. Ezek gyűjtik össze és fókuszálják a fényt, akár 25-szörös optikai nagyítást és 1,8º-os látómezőt kínálva. Működését ráadásul nagyon egyszerűre tervezték, így előzetes képzettség nélkül bárki használhatja. Ehhez le kell tölteni a Gravity by Vaonis alkalmazást, majd az okostelefont az eszközre kell helyezni.

A legjobb, hogy a Hestia bármilyen méretű telefonnal párosítható, így pedig képes lesz a Hold, a Nap és egyéb fényes objektumok, például az Orion-köd (M42) fotózására. Az eszköz 17 x 24 x 5,5 cm méretű lett, 500 gramm súlyú és 1/4 hüvelykes állványmenettel rendelkezik. Rendelhető lesz hozzá több tartozék is, állványt, napszűrőt, kemény tokot, keresőt és egy motoros tartót is választhatnak a leendő vásárlók.

Fotók: Vaonis/Kickstarter

„2024. április 8-án a várva várt teljes napfogyatkozás fogja átszelni az Egyesült Államokat parttól partig. A Hestia ideális eszköz lesz a napfogyatkozás közelebbi és biztonságos megtekintéséhez, megörökítve a legritkább és leglenyűgözőbb égi jelenséget, amelynek az emberiség valaha is szemtanúja volt” – állt a Vaonis sajtóközleményében.

Aki további részletekre kíváncsi annak érdemes megtekintenie a projektet a Kickstarteren, amit ide kattintva érhetnek el az érdeklődők.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram