2023.10.08.TomiSpark

Már a térerő nélküli telefonálás is lehetséges Magyarországon

Legyen szó hanghívásokról vagy SMS-ek küldéséről, mindkettő lehetséges repülő üzemmódban és olyan helyeken is, ahol gyakorlatilag nincs térerő. Az újdonság ezúttal a Vodafone hálózatán jelent meg és a VoWiFi (Voice over WiFi) névre hallgat, de korábban már más szolgáltatók is elérhetővé tették.

„A VoWiFi szolgáltatással olyan helyeken is lehet hívást indítani és fogadni, ahol nincs, vagy gyenge a mobil térerő, lefedettség. Használatához, elérhető, nyilvános internet elérést biztosító, vezetéknélküli hálózathoz (WiFi) kell csatlakozni, valamint a készüléknek támogatnia kell a Vodafone VoWiFi szolgáltatását. Egyéb alkalmazások telepítésére nincs szükség” – írták a hazai Vodafone weboldalán a technológiáról, ami október 4-től vált elérhetővé a szolgáltatónál.

Ennek megjelenése a Vodafone hálózatán gyakorlatilag hiánypótlónak mondható, hiszen ennek használatára először még 2019-ben a Digi ügyfelei kaptak lehetőséget, majd később a Magyar Telekom is elindította, azóta pedig már a Yettel Magyarországnál is ott a VoWiFi, igaz náluk egyelőre még csak az üzleti ügyfelek rendelkezhetnek vele. Utóbbiakat már a HWSW cikkéből tudhatjuk meg, ahol arról is tájékoztatták az olvasókat, hogy a Vodafone hálózatát használó DigiMobil ügyfelek nem tudják majd kihasználni a VoWiFi előnyeit.

Fotó: Vodafone

Ami a technológiát illeti, a WiFi-alapú hanghívások és üzenetküldések lényege, hogy ezáltal akkor is indíthatók hanghívások, ha éppen egyáltalán nincs hálózati lefedettség, vagy repülő üzemmódban van a készülék, gyengébb lefedettség esetén a hívásindítás gyorsabb, a hangminőség pedig sokkal jobb a 2G-hez képest.

További előny, hogy ennek használatához nem kell semmilyen alkalmazást telepítenünk, ugyanakkor szükség van egy VoLTE és VoWiFi képes készülékre, VoLTE/4G képes SIM-kártyára, egy VoWiFi képes szoftverre a telefonon, illetőleg mindenképpen csatlakoznunk kell egy nyílt nternetkapcsolattal rendelkező WiFi hálózathoz.

Ami fontos, hogy a Vodafone esetében jelenleg még csak az iOS 17-et használó iPhone-ok esetében alkalmazható ez a szolgáltatás, de elvileg nemsokára megérkezik Androidra is, ami viszont pozitív, hogy belföldön és külföldön ugyancsak használható. Utóbbihoz persze nem árt hozzátenni, hogy bár a Vodafone nem számít fel külön roamingdíjat ezért külföldön, amennyiben nem magyar számot hívunk egy másik országból, akkor ebben az esetben a nemzetközi hívások díjszabásával kell számolnunk.

Szintén lényeges még, hogy a Vodafone tájékoztatása alapján itthon folytatólagos hívásokról beszélhetünk, ami azt jelenti, hogy a 4G-n keresztül akkor is megy tovább a hanghívás, ha elhagytuk a WiFi-lefedettségi területet, külföldön viszont ilyen esetben automatikusan megszakad majd a hívás.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram