2023.07.13.TomiSpark

Már a BMW is gyárt okosszemüveget

A BMW Motorrad legújabb fejlesztésének abszolút nem a szórakoztatás volt a célja, hanem a biztonság növelése motorozás közben. A futurisztikusnak tűnő ConnectedRide nevű szemüveg abban segíthet, hogy minél tovább az úton tartsuk a tekintetünket.

A legtöbb AR/VR headset vagy az egyszerűbb okosszemüvegek főként a szorakozási lehetőségek, így például a játékok tekintetében tudnak igazán hasznosak lenni, bár vannak olyan modellek is, amelyek a mindennapi tevékenységek során, például a munkában is segíthetnek minket.

Fotók: BMW Group

Ilyen például az Apple nemrégiben bemutatott Vision Pro eszköze, amely sok embert lenyűgözött, ám a BMW új megközelítést alkalmazva hozta létre a ConnectedRide-ot, amiben a mozilfimekben látott tulajdonságok köszönnek vissza, de itt ez minden szempontból a javunkat szolgálhatja a gyártó szerint. A német márkánál úgy vélik, ezzel az újdonsággal elérhetik, hogy a motorosok ne vegyék le a szemüket az útról, mivel minden lényeges információt aeléjük vetíthet a szemüveg anélkül, hogy az zavarná őket a kilátásban.

Sajtóközleményük alapján ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a minimális mennyiségű infót a jobb oldali lencsére vetíti rá az eszköz, így az mindig a motoros látómezejében van. Elviekben ez nem kellene, hogy zavaró legyen, persze ez majd úgy is élesben derül ki. Mindenesetre az biztos, hogy a BMW-nél arra törekedtek, hogy tényleg csak a legszükségesebb dolgokat lássuk magunk előtt motorozásnál.

Főként olyan dolgokról van szó, amiért adott esetben a műszerfalra kellen pillantanunk, így például az aktuális sebességet, az adott sebességi fokozatot, vagy a GPS információit is láthatjuk a szemüvegen keresztül. Ami a navigációt illeti, itt is minimálra vették a figurát, mivel csak az útirányt jelző nyilakat, esetleg utcaneveket vagy a következő kanyar távolságát jeleníti meg.

A ConnectedRide egyébként Bluetooth-val összekapcsolódik az okostelefonunkkal is, de a különböző fényviszonyok miatt integrált fényérzékelőt is beépítettek. A hasznos funkciók mellett azonban az ergonómiára és a lencsék minőségére is nagy figyelmet fordítottak, mivel előfordulhat, hogy valaki orvos által előírt módon hord szemüveget, nem beszélve a méretről és a sisakokhoz való igazodásról.

Ezek miatt a BMW két különböző méretben árulja a terméket, amelyhez egy RX-adaptert is adnak azoknak, akik vényköteles lencséket használnak, illetőleg lehetővé teszik, hogy a felhasználó cserélhessen a színezett és a 85%-ban átlátszó lencsék között. Emellett a szemüveg a BMW állítása szerint rengeteg sisakhoz és arcformához igazítható, mindannak ellenére, hogy egy olyan lítium-ion akkumulátor dolgozik benne, amelyik egy teljes töltéssel akár 10 órás működést is biztosíthat.

Tartozékként a töltéshez jár még egy USB-kábel és egy tok is, a működési tartomány pedig a gyári értékek szerint -25 és 50 fok között van, vagyis hidegebb időben is használható marad. Felmerülhet persze a kérdés, hogy miként tudja majd irányítani az ember motorozás közben, ám a BMW erre is talált megoldást, mivel ha szükséges lenne, a beállítások egy multikontroller segítségével akár a kormányról módosíthatók lesznek.

Az ára Európában 690 euró, vagyis átszámítva durván 259 ezer forint lesz.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram