2023.07.13.TomiSpark

Már a BMW is gyárt okosszemüveget

A BMW Motorrad legújabb fejlesztésének abszolút nem a szórakoztatás volt a célja, hanem a biztonság növelése motorozás közben. A futurisztikusnak tűnő ConnectedRide nevű szemüveg abban segíthet, hogy minél tovább az úton tartsuk a tekintetünket.

A legtöbb AR/VR headset vagy az egyszerűbb okosszemüvegek főként a szorakozási lehetőségek, így például a játékok tekintetében tudnak igazán hasznosak lenni, bár vannak olyan modellek is, amelyek a mindennapi tevékenységek során, például a munkában is segíthetnek minket.

Fotók: BMW Group

Ilyen például az Apple nemrégiben bemutatott Vision Pro eszköze, amely sok embert lenyűgözött, ám a BMW új megközelítést alkalmazva hozta létre a ConnectedRide-ot, amiben a mozilfimekben látott tulajdonságok köszönnek vissza, de itt ez minden szempontból a javunkat szolgálhatja a gyártó szerint. A német márkánál úgy vélik, ezzel az újdonsággal elérhetik, hogy a motorosok ne vegyék le a szemüket az útról, mivel minden lényeges információt aeléjük vetíthet a szemüveg anélkül, hogy az zavarná őket a kilátásban.

Sajtóközleményük alapján ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a minimális mennyiségű infót a jobb oldali lencsére vetíti rá az eszköz, így az mindig a motoros látómezejében van. Elviekben ez nem kellene, hogy zavaró legyen, persze ez majd úgy is élesben derül ki. Mindenesetre az biztos, hogy a BMW-nél arra törekedtek, hogy tényleg csak a legszükségesebb dolgokat lássuk magunk előtt motorozásnál.

Főként olyan dolgokról van szó, amiért adott esetben a műszerfalra kellen pillantanunk, így például az aktuális sebességet, az adott sebességi fokozatot, vagy a GPS információit is láthatjuk a szemüvegen keresztül. Ami a navigációt illeti, itt is minimálra vették a figurát, mivel csak az útirányt jelző nyilakat, esetleg utcaneveket vagy a következő kanyar távolságát jeleníti meg.

A ConnectedRide egyébként Bluetooth-val összekapcsolódik az okostelefonunkkal is, de a különböző fényviszonyok miatt integrált fényérzékelőt is beépítettek. A hasznos funkciók mellett azonban az ergonómiára és a lencsék minőségére is nagy figyelmet fordítottak, mivel előfordulhat, hogy valaki orvos által előírt módon hord szemüveget, nem beszélve a méretről és a sisakokhoz való igazodásról.

Ezek miatt a BMW két különböző méretben árulja a terméket, amelyhez egy RX-adaptert is adnak azoknak, akik vényköteles lencséket használnak, illetőleg lehetővé teszik, hogy a felhasználó cserélhessen a színezett és a 85%-ban átlátszó lencsék között. Emellett a szemüveg a BMW állítása szerint rengeteg sisakhoz és arcformához igazítható, mindannak ellenére, hogy egy olyan lítium-ion akkumulátor dolgozik benne, amelyik egy teljes töltéssel akár 10 órás működést is biztosíthat.

Tartozékként a töltéshez jár még egy USB-kábel és egy tok is, a működési tartomány pedig a gyári értékek szerint -25 és 50 fok között van, vagyis hidegebb időben is használható marad. Felmerülhet persze a kérdés, hogy miként tudja majd irányítani az ember motorozás közben, ám a BMW erre is talált megoldást, mivel ha szükséges lenne, a beállítások egy multikontroller segítségével akár a kormányról módosíthatók lesznek.

Az ára Európában 690 euró, vagyis átszámítva durván 259 ezer forint lesz.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram