2023.03.04.TomiSpark

Lezárul egy korszak: megszűnik a Vodafone 3G-hálózata

Szépen lassan el kell köszönnünk a sokat használt harmadik generációs hálózattól. A Magyar Telekom már tavaly nyáron megszüntette, a Yettel pedig fokozatosan megkezdte a lekapcsolást, most pedig a Vodafone is tesz egy határozott lépést.

A hálózatok rengeteget fejlődtek a mobiltelefonok megjelenése óta. A 2G még a 90-es években jelent meg, majd a következő évtized meghozta a 3G-t, amit bizonyos szolgáltatóknál még mai napig használni lehet. Mindez annak ellenére van így, hogy a 4G már 2012-ben megjelent, jelenleg pedig az 5G-re való átállás zajlik.

A 3G végleges lekapcsolását Magyaroszágon másodikként a Vodafone teszi meg a Telekom után, most pedig ennek ütemtervét is közzétették a HWSW cikke szerint. A portálon arról írnak, hogy március 13-án Budapesten és Pest megye településein már nem lehet használni a hálózatot, majd március 27. és április 10. között fokozatosan a többi területen is elérhetetlenné válik.

A Vodafone közleménye szerint azok a készülékek, melyek nem képesek a 4G vagy azt 5G alkalmazására, automatikusan a régi 2G-re állnak majd át. Felmerülhet persze a kérdés, hogy miért kell pont a 3G-t kivezetni, ám a szolgáltatók az így felszabaduló sávokat a modernebb megoldásokra használhatják hosszabb távon és állítólag ezzel az energiatakarékosságot is szem előtt tartják.

Aki tehát a 3G-t használja, a Vodafone-nál ezt már csak április 10-ig teheti meg, ezek után csak a Yettelnél lesz elérhető, de a tervek szerint az év végéig ott is lekapcsolják.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram