2022.01.17.TomiSpark

Levegő nélküli abroncsot gyártana a Hankook

A CES a közlekedéstechnológiára is nagy hangsúlyt fektet, a különböző márkák pedig ezt jól tudják, így az innovációikkal sokan itt jelennek meg először. Az ismert gumigyártó most egy egészen különleges kategóriában szállna versenybe a vetélytársakkal.

Már korábban is lehetett hallani a levegő nélküli gumiabroncsokról, mely sok problémát igyekszik megoldani. A Michelin például már 2020-ban bemutatott egy olyan prototípust, melyhez nincsen szükség levegőre, a francia cég pedig az Uptis név alatt szeretné ezt forgalomba hozni a következő években.

Maga a technológia nem új, hiszen holdjárókon is láttunk már ilyet, de az utóbbi esztendőkben kerékpárokra is érkeztek hasonló fejlesztések. A küllős gumik lényege, hogy sokkal strapabíróbbak, igaz némileg nehezebbek is, cserébe viszont tartósabbak mint levegős társaik, a defektektől pedig nem kell tartani. Idén már a Hankook is megjelent egy hasonló termékkel, mely az i-Flex nevet kapta.

A vállalat ezt az idei Szórakoztató Elektronikai Kiállításon tárta a közönség elé. Elmondásuk alapján biomimetikai kutatások és tesztek eredményeképpen készült el a mostani verzió, melynek küllői első ránézésre bonyolultabbnak és sűrűbbnek tűnnek a Michelin korábbi gyártmányához képest. Ezekhez az élővilágból próbáltak inspirálódni, miután a küllőkhöz az élőlények sejtfelépítését vizsgálták.

A Hankook szerint a különleges egymásba fonódó szerkezet elég merev a normál működéshez, és elég rugalmas ahhoz, hogy az úthibáknak és a mindennapok kihívásainak ellenálljon. A hivatalos információk alapján 16*10*4 colos mérettel rendelkezik és már 2010 óta dolgoznak rajta. Azt a franciákkal ellentétben nem közölték, hogy mikorra tervezik piacra dobni, az viszont biztos, hogy még további fejlesztések várhatóak a jövőben.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram