2024.02.04.TomiSpark

Letörölte az internet múltját a Google

A keresőszolgáltatás egyik legjobb funkciója a cache volt, mivel ennek segítségével megtaláltuk a weboldalak másolatait, így azok korábbi változatait akkor is elértük egy darabig, ha megszűntek vagy ideiglenesen nem működtek volna. Ez a lehetőség archívumként is szolgált, ám nemrégiben megszűnt, így már hiába keressük.

A Google Cache szolgáltatásáról talán méltatlanul keveset beszéltek az emberek, mégis az egyik legfontosabb volt, hiszen ezáltal akkor is kisegített minket a kereső, amennyiben egy honlap elérhetetlenné vált. Ilyenkor a találatok között még megtaláltuk az oldalak gyorsítótárára mutató linkeket, de mindez már a múlté.

A The Verge cikke szerint a Google részéről Danny Sullivan, a vállalat keresésért felelős ügyvivője erősítette meg egy korábbi kérdésre válaszolva az X-en (korábban Twitteren), hogy a Google Cache már valóban megszűnt, egyúttal megindokolta döntésüket. „Arra szolgált, hogy segítse az embereket az oldalak elérésében, amikor még sokszor nem bízhattunk abban, hogy egy oldal betöltődik. Manapság a dolgok sokat javultak, ezért úgy döntöttünk, hogy nyugdíjazzuk” – mondta el a cég munkatársa.

Fotó: Search Engine Land

Bár abban Sullivan igazat mondott, hogy az internet működésében jóval kevesebb fennakadás van a korábbiaknál, ez emellett arra is jó volt, hogy az internet múltjába is betekintést kaphattak a felhasználók, ám a Google-nél ezt már biztosan nem találjuk meg. Mint a cikkből kiderült, erre a lépésre készültek egy ideje, mivel a gyorsítótáras linkek eltávolítása fokozatosan zajlott az elmúlt hónapokban, és még nem fejeződött be teljesen.

A portál a Search Engine Roundtable-re hivatkozva írta, hogy a linkek december elején időnként eltűntek a keresési találatokból, majd január végétől teljesen. A The Verge szerint 2021 elején a Google fejlesztői kapcsolatokért felelős mérnöke, Martin Splitt azt mondta, hogy a Cache egy régi, alapvetően nem karbantartott funkciója a szolgáltatásnak.

Ami viszont talán jó hír, hogy Sullivan szavai alapján úgy tűnik, a Google-nél is tudják, hogy az emberek archívumként is használták a funkciót. Bár nem ígérnek semmit, a szakember elárulta, véleménye szerint a Google olyan linkeket adhatna az internet archívumához, melyek segítségével megmutathatnák, miként változott egy weboldal az idők során. „Nem ígérünk semmit. Beszélnünk kell erről és megnézni, hogyan mehetne végbe ez az egész. Szükséges lenne bevonni azokat az embereket, akik erről jóval többet tudnak nálam, de azt hiszem ez minden szempontból jó lenne” – tette hozzá.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram