2022.10.22.TomiSpark

Láthatóvá váltak a WiFi-jelek

A vezeték nélküli kapcsolathoz használt jeleket látni sosem látjuk a szemünkkel, noha eszközeinknek hála tudjuk, hogy jelen vannak. Nos, a WiFi Cam 2.0 révén már erre sincsen gond, mivel Jan Neumann alkotásával fantasztikus képek alkothatók, melyek hasznosabbak, mint azt talán elsőre gondolnánk.

Egy igazán érdekes dologra hívta fel a figyelmet Hackster nevű portál a napokban. Jan Neumann ugyanis elkészítette a Wifi Cam nevű eszköz második verzióját. A 2.0 elődje 3D-s képeket generált, melyek nagy pontossággal mutatták meg a WiFi-jeleket, ám ez még elég sok időt vett igénybe, így ezt a problémát orvosolja a továbbfejlesztett változat.

Mindez elég hasznos tud lenni az olyan esetekben, amikor egy konkrét épületben próbálják meg optimalizálni a jelek erősségét, márpedig az elektromágneses spektrumnak az ember számára látható része elég kicsi. 380-700 nanométer sávban vannak azok, melyek a szemünkkel érzékelhetők fény formájában, viszont ami már ezen kívül esik az láthatatlanná válik, legyen szó az ultraibolya és a gammasugarakról, az infravörös sugarakról, vagy éppen a rádióhullámokról.

Egy megfelelő eszközzel persze nincsen erre gondunk, így a WiFi Cam 2.0 is ezen segít. Neumann az előző, 3D WiFi Scanner névre hallgató gyártmányában egy NodeMCU ESP32 fejlesztői kártyát használt a vezeték nélküli jelek RSSI-értékének megfigyelésére, amit egy 3D nyomtatóhoz csatlakoztatott, és egy 3D rácsban mozgatta, minden 1 cm után ellenőrizve a jelerősséget. Ennek eredményeképpen egy pontfelhő jött létre, amelyben minden egyes pont méretét és színét az RSSI határozza meg. Az alábbi felvétel azt mutatja, hogyan változik a jelerősség egy térfogatban. Különösen a 2,4 GHz-es WiFi jel 12,5 cm-es hullámhosszát emelte ki.

Mindez jól működött, de mivel majdnem egy órás volt a munkafolyamat, így ezúttal már egy sor ESP-01 ESP8266 fejlesztői kártyával dolgozott, melyek 4x4-es rácsban helyezkedtek el, de a Neumann tervezi, hogy ezt a számot 64 lapra bővíti majd 8x8-as rácsban. A lapok mindegyike dolgozik és I2C-n keresztül kommunikál egy mesterlaphoz, amely rögzíti az RSSI-értékeket.

Fotók: Hackster

A fejlesztő szerint 5FPS képfrissítési sebességgel működik, ami 18 000-szer gyorsabb, mint az eredeti 3D nyomtatáson alapuló WiFi Cam. A hátránya, hogy sokkal kisebb felbontású és csak 2D-s lesz, ám mivel 26 cm távolságra helyezte el a táblákat, ennek köszönhetően a 2,4 GHz-es vagy 5 GHz-es jelek formáját is rögzíteni tudják. Tekintve, hogy a WiFi jelek a környezettel együtt változnak, a WiFi Cam 2.0 gyors, alacsony felbontású képe valójában hasznosabb lehet, mint az eredeti lassan elkészülő, nagy felbontású kép.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram