2023.03.02.TomiSpark

Korlátozni fogja a kiskorú felhasználókat a TikTok

Egy újítás által napi 60 perces limitet szab majd az alkalmazás a 18 éven alúli felhasználói számára. Mindez a képernyőidőre vonatkozik, mivel a tudatos használatra szeretnék ezzel ráébreszteni a fiatalokat.

A közösségi platformoknak értelemszerűen az a legjobb, ha az emberek minél több időt töltenek ezek használatával, azonban ebből könnyedén kialakulhat egyfajta függőség is. Ezt a TikTok mellett más social oldalakra is mondták már régebben, így tehát újdonság ezzel nem hangzott el, ám a ByteDance vállalata úgy döntött, ideje lépni.

A TikTokot birtokló cég bejelentése értelmében különböző méréseket vettek figyelembe, akadémiákkal és kutatókkal egyeztettek, majd a kapott eredmények alapján elhatározták, hogy változtatnak valamit a szolgáltatáson.

Ezek után született meg az a korlátozás, amit még ebben a hónapban bevezthetnek globálisan. Ennek értelmében azok a felhasználók, akik még nem múltak el 18 esztendősek, maximum napi 60 percet tölthetnek el az alkalmazásban, amennyiben az erre vonatkozó funkció élesítve van. Ez a gyakorlatban tehát azt jelenti, hogy a választást a szülők és a fiatalok kezébe adják, mivel a limit kikapcsolható.

Amennyiben viszont működik, akkor a 60 perc után csak akkor válnak láthatóvá a tartalmak, ha megadunk egy ehhez generált biztonsági kódot. Mivel az app figyeli az eltöltött időt, így 100 perc után automatikusan megjelenik majd egy ajánlás a limit használatára vonatkozóan, de erről minden esetben magunk dönthetünk.

A ByteDance bejelentésében kihangsúlyozták, hogy a tinédzsereket a tudatos fogyasztás felé kell terelni, ennek pedig egyik legjobb eszköze, ha ráébresztik őket, mennyire sokat lógnak a platformjukon. Ehhez a limit mellett a TikTok heti szinten fog majd statisztikákat küldeni a felhasználónak arról, mennyi időt töltött a videók nézegetésével, ez pedig a tesztek alapján elvileg működőképesnek bizonyult.

Állításaik szerint a tesztidőszak első hónapjában 234 százalékkal többen gondolták úgy maguktól az alanyok közül, hogy érdemes bekapcsolni a kijelézőidő korlátozását.

„Bár nem beszélhetünk olyan minden oldalról elfogadott álláspontról, ami megmutatná, hogy mennyi képernyőidő számít túl soknak, ahogyan a képernyőidő általános hatásairól sincsen, de elismerjük, hogy a tizenévesek általában extra támogatást igényelnek, amikor önállóan kezdenek ismerkedni az online világgal” – mondta el Cormac Keenan, aki a TikTok bizalomért és biztonságért felelős vezetőjeként tevékenykedik.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram