2024.06.26.TomiSpark

Két fontos változást is észlelni fogunk a Google szolgáltatásainál

Egy viszonylag fiatalnak mondható funkció eltűnik, helyette pedig visszaállnak egy régi módszerre a keresőben, a levelezőnél pedig jön egy igazán előremutató újdonság.

Kezdjük az izgalmasabb dologgal: a Gmail ugyanis új mesterséges intelligencia funkciókkal gazdagodik. A The Verge cikke szerint a Dokumentumok, a Táblázatok, a Diák és a Drive esetében is megjelenik majd a Gemini. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Google kezdi bevezetni az új Gemini oldalsó panelt, amely olyan dolgokra képes, mint az email témák összefoglalása és az új emailek szerkesztése. Mindez a cég legképzettebb modelljeinek, például a Gemini 1.5 Pro-nak a kihasználására épül.

Fotó: Google

A fejlesztések hasznosak lehetnek, de csak a Gemini fizetős felhasználói számára lesznek elérhetőek. Magyarul Google Workspace ügyfélnek kell lenni Gemini Business vagy Enterprise, esetleg Gemini Education és Education Premium kiegészítővel, de a Google One AI Premium előfizetők is jól járnak majd.

A Gemininek megfogalmazhatjuk majd kérdéseinket és kéréseinket, de a rendszer javaslatokat is feldob arra vonatkozólag, mikben kérhetünk tőle segítséget. Ez vonatkozik a Gmailre, de a keresőben is jön egy fontos változás. Mint arról június 25-én a Search Engine Land írt, hamarosan búcsút mondhatunk a folyamatos görgetés élményének. Egy ideje ugyanis már megszokhattuk, hogy a kereséseinknél, amikor a lap végére értünk, nem kellett oldalszámot választanunk alul vagy lapozgatni. Egyszerűen csak haladtunk tovább lefelé görgetve, de ennek vége.

Fotó: Search Engine Land

A portál szerint a Google keresési eredmények láblécében a klasszikus és régi oldalszámozási sáv jelenik meg hamarosan. Először az asztali módban lesz észrevehető szép lassan, a következő hónapokban pedig már a mobilos változatban is. A cég szóvivője szerint a változtatás célja, hogy a keresőcég több keresésnél gyorsabban tudja megjeleníteni az eredményeket, ahelyett, hogy automatikusan töltené be azokat, melyeket a felhasználók nem kifejezetten kértek.

A Google részéről egyébként megerősítették, már a jelzett dátumtól lekapcsolták a folyamatos görgetést több helyen, igaz itthon eddig nem tapasztaltunk még változást, de vélhetőleg hamarosan ez másképp lesz. A keresőóriás szóvivője a Search Engine Land munkatársával pedig azt is megosztotta, úgy látták a közelmúltban, hogy a több találat automatikus betöltése nem vezetett jelentősen nagyobb elégedettséghez a Google keresőben.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram