2024.04.18.TomiSpark

Két fontos újdonsággal bővül a Spotify

Érdemes lesz mindenkinek tesztelnie a szolgáltatónál hamarosan érkező új funkciókat, amiből az egyiket már nagyon régóta ígérték a dalok minőségbeli javulásával kapcsolatban, míg egy másik révén hangulatunk és kívánságaink szerint hallgathatunk zenét.

Dalokat kérhetünk a mesterséges intelligenciától

Hivatalosan is bejelentették, hogy elindult az AI playlist, amit a Gyűjteményben találunk meg, ahol a + gombot kell megnyomnunk, majd a lehetőségek között felbukkan az új funkció. Ez tulajdonképpen egy szövegbeviteli opció lesz, itt adhatjuk meg, aktuálisan milyen zenéket szeretnénk hallgatni, a rendszer pedig egy 30 dalból álló listát készít nekünk.

A The Verge szerint az eredményeket további üzenetek formájában megfogalmazott kérésekkel finomíthatjuk, amíg elégedettek nem leszünk a válogatással, amit egyébként ekkor a jobb felső sarokban látható Létrehozással tudjuk elmenteni. Egyelőre két területen, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában vezették be a Spotify Premium előfizetők számára, de ha minden igaz, fokozatosan további helyeken is megjelenik majd a jövőben.

Fotó: Spotify

A portál tesztje szerint az AI Playlists nagyszerűen teljesített a dalok és a hiánypótló felkérések összehangolásában, így például a rave-hez illő techno zenék kellemes keverékét adta ki, amikor arra kérték, hozzon létre egy olyan listát, ami olyan érzést kelt a felhasználóban, mint egy vámpírvadász a Blade (1998) című filmben. Erre válaszul már a playlist is Blade's Essence néven lett megalkotva.

Van viszont pár korlátozás, amivel érdemes tisztában lenni, így például a mesterséges intelligencia nem fog létrehozni listákat olyan kérésekre, amik nem zenével kapcsolatosak, például aktuális eseményekkel vagy konkrét márkákkal kapcsolatban, nem is beszélve a sértő kérésekről.

Újabb hír a Spotify HiFi-ről

2021 óta ígéri a Spotify, hogy bevezeti a Spotify HiFi-t, vagyis a veszteségmentes zenehallgatás lehetőségét. Ennek lényege az lenne, hogy az erre jogosult felhasználók CD minőségben tudnák meghallgatni a dalokat, veszteségmentes kódolás révén, mivel az hallható különbséget eredményezne. Ez volt a terv, de azóta sem lett belőle semmi, ám úgy tűnik, talán már nem kell sokat várnunk erre.

A The Verge néhány napja arról írt, hogy a Spotify for Android legújabb verzióiban található kódrészletek ismét arra utalnak, a vállalat tervei végre valósággá válhatnak. A kódminták alapján a veszteségmentes hangzás a Music Pro nevű kiegészítésben lesz elérhető, ami elviekben a Spotify Premium mellé lehet majd kérni.

Fotó: Hypixely - Reddit

A kódban leírtak szerint a 24-bites, 44.1 kHz-es FLAC-fájlokat is támogatni fogja a szolgáltatás, de egy olyan mondatrészletre is rábukkantak, ami elég egyértelmű: „A veszteségmentes megérkezett” – olvasható az egyik sorban.  Érdekes módon a Spotify valamiféle fejhallgató-optimalizálási funkciót is tervez, amely állítólag szabadalmaztatott technológiára épül a hangzás javítására bizonyos modellek esetében, de a kódban ezzel kapcsolatban az Apple AirPods is említést kap.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram