2024.05.15.TomiSpark

Jönnek az MI által adott válaszok a Google-ben

Ahogyan várható volt, fontos dolgok derültek ki a keresőóriás I/O nevű éves konferenciáján, így például legfőbb szolgáltatásukkal kapcsolatban is. Hamarosan mi is tesztelhetjük, milyenek a mesterséges intelligencia által generált áttekintők a keresőben. Lássuk, mit kell tudni erről.

A Google felrázza a netes keresést az Engadget cikke szerint. A portál arról írt, hogy a keddi I/O-n jelentették be a világ meghatározó keresőmotorjának nagyszabású, mesterséges intelligencia alapú fejlesztéseit és változtatásait. Az új funkciók révén a Google a keresést többre pozícionálja, mint a weboldalak egyszerű megtalálásának módját, mivel szeretnék elérni, hogy az emberek a keresőmotort közvetlenül a válaszok megszerzésére használják, segítve nekik ezzel az ötletelésben és a tervezésben.

A Google változtatásai azért is fontosak, mert a ChatGPT, az Anthropic, a Perplexity és a Microsoft Bing megjelenésével kihívókat kaptak, mivel a felhasználók egy része, amikor kíváncsi volt valamire, már inkább az MI szoftverek felé vette az irányt. Új funkciójukkal ezen kívánnak javítani, így az Egyesült Államokban már tegnaptól, a folytatásban pedig az év végéig egyre több helyen jelennek majd meg az MI által adott válaszok a kereséseket követően.

A Google először egy évvel ezelőtt, a 2023-ban megrendezett konferencián mutatta be a funkciót, de eddig mindenkinek, aki használni akarta, fel kellett iratkoznia a vállalat Search Labs platformjára. Most azonban először már nyilvánossá tették az úgynevezett AI Overviews-t, Liz Reid, a Google Search alelnöke és vezetője pedig azt állította, a tesztek során több milliárdszor használták a funkciót, az említett platform tagjai közül.

Fotók: Google

A mesterséges intelligencia által készített áttekintések mellett az Egyesült Államokban az étkezéssel és receptekkel, később pedig filmekkel, zenével, könyvekkel, szállodákkal, vásárlással és más angol nyelvű keresésekkel kapcsolatos bizonyos lekérdezésekre keresve egy új keresőoldal fog megjelenni, ahol a találatok az MI révén vannak rendszerezve. Lehetőség lesz majd arra is, hogy leegyszerűsítsünk így egy konkrét nyelvet, vagy részletesebben kibontsunk egy témát.

Akik pedig a Search Labs tesztelői között vannak, jelenleg már egyetlen lekérdezésben igazán összetett kérdéseket tehetnek fel a Google-nek. Erre a példát a cég saját blogbejegyzése adta, melyben arra kérték a rendszert, keresse meg a jóga- vagy pilates-stúdiókat Bostonban és mutassa meg a bemutatkozó ajánlatok részleteit, valamint az odaút idejét a Beacon Hilltől számítva, ha gyalog mennének. Erre válaszul a Google a legmagasabbra értékelt jóga- és pilates-stúdiókat mutatta meg Boston Beacon Hill városrészének közelében, de még térképen is elhelyezte azokat a könnyebb navigáció érdekében.

A Google étkezés- és üdüléstervezővé is szeretne válni, a Search Labsban pedig már arra is van lehetőség, hogy szöveg vagy kép helyett videót használjon keresési lekérdezésként. A cég szerint mindezen új képességeket egy vadonatúj, a kereséshez szabott Gemini modell hajtja, melynek tudását ötvözték a keresőjük hagyományos oldalával.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram