2022.01.11.TomiSpark

Jönnek a színváltós autók

Legalábbis ez a BMW víziója, melyet a CES-en mutattak be a közönségnek. A technológiai fejlesztések a közlekedésre is hatással vannak, ezt pedig a német gyártó is jól tudja, ezért igyekeztek valami igazán figyelemfelkeltő dologgal megjelenni Las Vegasban.

Rengeteg olyan dolog van, melyről főként a mozifilmek által kapott ihlet miatt jó álmodozni, ebbe a kategóriába pedig simán befér egy olyan autó, melynek mi határozzuk meg a kinézetét függően attól, milyen a hangulatunk. Itt persze nem a formára és az alapvető dizájnra kell gondolni, de például a színekkel már szépen el tudunk játszani a bajorok legújabb innovációjának köszönhetően.

A BMW ugyanis azzal állt elő, hogy az iX Flow névre hallgató tanulmányuk bármikor képes gombnyomásra megváltoztatni a színét függően attól, hogy a felhasználója mit szeretne látni. Persze nem csak ezt tudja az autó, az alapmodell, vagyis az iX egy igazán nagy teljesítményre képes elektromos gép, az alábbi fejlesztés viszont még érdekesebbé teszi.

A BMW színváltoztatásra képes karosszéria elemeiről már tavaly is lehetett hallani pletykákat, az idei évben viszont nyilvánosságra hozták a terveiket. Az E-Ink nevű technológia működése a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az elemek negatív és pozitív töltésű pigmenteket tartalmaznak, mely rettentően vékonyak.

A színek közül egyelőre a fekete-fehér verziót mutatták be, de hamarosan érkezik az a négy alapszín is, melyből sokkal több is kikeverhető majd. Bár a töltőport fedele minden esetben ugyanolyan marad, a többi része tényleg változik az autónak, ám ennek a kivételével minden egyéb ehhez elemen elektromos áramot vezetnek át.

Azt egyelőre nem tudni mikor dobják piacra ezt a változatot, főként, hogy a működését a Motor1 szerint a tranzisztorokból álló rácshálónak köszönhetjük, ahhoz viszont félvezetőkre van szükség, amiből egyelőre hiány van, szóval, ha hinni lehet ezeknek az információknak, akkor még egy ideig várnunk kell erre az új technológiára.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram