2023.09.19.TomiSpark

Itt egy Kickstarter-kampány, ami új korszakot nyithat a kerékpárok abroncsait illetően

Elég sok kutatást láttunk már a légmentes kerekekre vonatkozóan, az alábbi projekt azonban tényleg életképesnek tűnik. Az amerikai SMART Tire Company ugyanis a NASA egyik fejlesztését vette alapul, majd olyan kerekeket terveztek, amelyek levegő használata nélkül is rendelkeznek a gumiabroncsoknál tapasztalt előnyökkel.

METL-nek keresztelték el a nikkel-titán ötvözetből, tehát Nitinolból készült abroncsokat, amelyekkel a fentebb megnevezett cég a jelenlegi kerekek új alternatíváját kínálja. Terveik szerint ezeket a megfelelő formában szinte mindenütt hasznosítani lehetne, ahol a jelenlegi gumikat is, ám ezekhez különleges összetételükből fakadóan nincs szükség levegőre.

Ez azt jelenti, hogy a gyakorlatban elbúcsúzhatunk a pumpálástól és az esetleges defektektől is, eközben viszont ígéretük szerint az abroncsok mégis simán gurulnak majd és a használatuk sem lesz kellemetlenebb élmény a jelenlegi variánsoknál.

Találmányukat az űrtechnológiára alapozták, mivel a NASA Perseverance Mars-járóján is ehhez hasonló titánabroncsokat alkalmaztak, mivel így kiküszöbölhették a levegő szivárgásából és a kopásból adandó problémákat. Mindezt a METL kampányából tudhatjuk meg, amelyet a Kickstarteren futtatnak, a siker pedig egyelőre garantáltnak tűnik.

25 napja tart a kampány, amely október 12-én jár le, így ennyi idejük lett volna összeszedni az általuk kitűzött 25 ezer dolláros összeget, ám ennél már most jóval többet kaptak. Jelenleg 138 ezer dollár felett járnak, az összeg pedig alighanem tovább fog nőni a hátralévő napok során.

Ennek oka egyrészt a különleges technológia, másrészt a hatásos bemutató, amit a Kickstarteren láthatunk. A SMART Tire Company leírása szerint a gumigyártók jelentős része már lemondott a levegő nélküli abroncsokról, mivel a korábbi technológiák esetében hiába nem tapasztaltak defektet, a használati élmény nem volt túlzottan jó, a haladáshoz pedig egy kerékpáron, rolleren vagy éppen egy autó esetében is jóval nagyobb erőre volt szükség, mint a gumik esetében.

A vállalat szerint ennek oka, hogy rossz oldalról közelítették meg a dolgokat és sokszor elavult anyagokkal dolgoztak, a METL viszont egy olyan szuperelasztikus fémből készül, ami nyúlik, mint a gumi, de erős, mint a titán, így szinte azonnal képes visszaállni eredeti formájába. Elmondásuk szerint a Nitinolból készült abroncsok gyakorlatilag elpusztíthatatlanok, energiatakarékosabbak, viszont a vezethetőséget sem befolyásolják negatív értelemben.

Fotók: Smart Tire Company/Kickstarter

Ezt eddig többnyire kerékpárokon mutatták be, többek között olyan helyszíneken, mint a méltán híres Goodwoodi Sebességfesztiválon. Ennek oka nem véletlen, mivel a biciklikre szánt kerék lesz az első kereskedelemben is kapható termékük, amit jelenlegi terveik szerint 2024 végén terveznek piacra dobni. Mindez fantasztikusan hangzik, ugyanakkor a kockázatok és kihívások között megjegyzik, hogy még nekik is van hová fejlődni, mivel ezek egyelőre még csak fejlett prototípusok, viszont már fejlesztés alatt állnak a gyártósoraik a végleges termékekhez, illetőleg az anyagbeszerzést is próbálják optimalizálni, hogy az ellátási láncban ne legyenek túl nagy fennakadások.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram