2023.01.23.TomiSpark

Itt a világ első orvosi minőségi okosórája

Komoly ígéretekkel érkezik meg hamarosan a BP Doctor MED nevű cég eszköze, ami az első olyan intelligens óraként hirdette magát, amely valódi, hordozható vérnyomásmérőt tartalmaz, emellett pedig még jó néhány egészségügyi funkcióval rendelkezik. Az alkotók az Indiegogo oldalán indítottak kampányt és rengeteg pénzt szedtek vele össze.

A BP Doctor MED csapata egyedi szabadalomként hivatkozik a kettős felfújható légmandzsetta kialakításra, mely az óraszíj tetején és alján található meg. Ez tulajdonképp az okosóra legkülönlegesebb része, ezáltal pedig a hagyományos oszcillometrikus vérnyomásmérés mellett folyamatosan figyeli a vérnyomás ingadozását, ami a legfőbb feladata lenne annak az órának, amire 3,5 millió dollár gyűlt össze a kampányidőszak alatt.  

Az eszköz azonban ezen túlmenően is tud még néhány dolgot, így például az aktivitásmérőkből lassan elmaradhatatlan alvásfigyelő is benne van, de a napi tevékenységeinket mérve részletgazdag elemzéseket is készít rólunk. A hivatalos leírás szerint az óra hatékony segítség lehet a komolyabb problémák megelőzésében, hiszen a fejlesztők elmondása alapján egy milliárdnál is több embert érint a magas vérnyomás, amit általában egészen addig nem ismernek fel, amíg el nem éri a súlyosan magas szintet.

Ha innen nézzük, akkor már nem feltétlenül a sokadik drága kütyüt láthatjuk benne, főként úgy, hogy okosóra révén ugyanúgy láthatjuk az üzeneteinket, megkapjuk az értesítéseket, hívásjelzéseket és hasonlókat, így teljes értékű eszközként számíthatunk rá. Természetesen az ébresztőről sem feledkeztek meg a tervezés során, ráadásul még ebben is tudnak újat mutatni, mivel az éles hangok helyett, finom rezgéssel ébreszt fel minket.

A vérnyomásmérés itt úgy történik, hogy gombnyomásra fújódnak fel a mandzsetták a bennük lévő levegő által, így teljesen körbe tekerve a csuklót. Mindeközben az emelkedő nyomás hatására az artériás pulzáció egy csúcspontig emelkedik, majd végül megszűnik, amikor az artériás véráramlás pillanatnyilag teljesen leáll az adott területen. Ezen a ponton a felfúvódás is leáll, és egy szelep kinyílik, amely lehetővé teszi a mandzsetta nyomásának csökkentését.

Mivel a folyamat során a belül lévő jeladók mindent érzékelnek, így az észlelt nyomás alapján szisztolés és diasztolés vérnyomás értékeket és pontos eredményeket kapunk a csúcspulzáció alapján. Utóbbit a laboratóriumi tesztekre alapozzák, melyek szerint az orvosi rendelőkben lévő műszerekhez képest 5 mmHg-on belüli pontossággal mér.

Az ígéretek alapján az óra akkumulátora 7 napos üzemidőt biztosít, amihez durván másfél órát kell tölteni, ez pedig igencsak jó értéknek mondható. Az elmondottak és a leírtak szerint úgy tűnik, egy újabb nagyszerű fejlesztés tűnt fel az Indiegogón, de hogy a hétköznapi használat során tényleg beválik-e, az egyelőre még a jövő zenéje.

Fotók: Indiegogo

Ami pozitív, hogy elég egyszer kifizetni az órát, vagyis nem kell előfizetéssel rendelkezni az applikáció folyamatos használatáért, amelyben különféle diagramokon és grafikonokon keresztül ellenőrizhetjük az eredményeinket. A terméket jelenleg akción belül legolcsóbban 259 dollárért lehet beszerezni, más esetben 359 dollárt kérnek el a friss modellért, amire a közösségi finanszírozásból gyűjtötték össze a fentebb már említett összeget. A pénzből így bőven lesz lehetőségük megvalósítani a korábbi célokat, a jelentésük szerint már a gyártási folyamat is megkezdődött, tehát hamarosan a kiszállításokra is sor kerülhet.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram