2023.01.20.TomiSpark

Így újul meg a Wikipédia

Komoly változásokat vezettek be az ismert szabad enciklopédián. A weboldalt mai napig rengetegen használják, a dizájnban viszont az utolsó komolyabb módosítások már egy évtizednél is régebben történtek meg. Az újdonságok célja, hogy felületet könnyebb legyen használni és a mobilokra is jobban optimalizálva legyen.

Ideje volt már változtatni a Wikipédián, mert bár a funkcióját még mai napig betölti a weboldal, a kinézete már kezdett eléggé elavulttá válni. A Wikimedia Foundation fenntartva az alapvető filozófiát, a közösségi erőt felhasználva hozta össze a fejlesztéseket.

Ahogyan az egyes szócikkeket is a felhasználók szerkesztik, úgy most 30 darab önkéntes csoport segítségével alkották meg az új dizájnt és a friss funkciókat, melyekből jó pár darab elkészült. A keresésnél például az automatikus javaslatok esetében már képek és leírások is megjelennek, így pontosabb eredményekhez segítve minket, de kicsit lejjebb a fejlécnél is találunk újdonságot.

Az oldalmenü, a keresőmező és a szócikk címe mostantól ugyanúgy szem előtt marad, amitől azt remélik, hogy könnyebbé válik az oldal használata, ezt pedig statisztikai adatra alapozzák. A különböző munkacsoportokkal elvégzett tesztek esetében ugyanis állításuk szerint durván 15 százalékkal kevesebb lett a görgetések száma, mivel nem kell az oldal tetejére visszamennünk keresgéléskor.

Ezeken túl fontos megemlíteni az összecsukható oldalsávot, a jobb felső sarokban választható nyelveket az egyes szócikkekhez, a megújult tartalomjegyzéket, valamint az állítható oldalszélességet, ami hasznos lesz, hiszen a képernyők különböző méretei miatt nem mindenkinél jelennek meg ugyanúgy a dolgok.

Mivel az alapok a régiek maradtak, sokaknak talán fel sem tűnik majd, hogy megújult a Wikipédia, ugyanakkor a változásoknak köszönhetően sokkal praktikusabb és valamelyest modernebb is lett a mindenki által jól ismert internetes enciklopédia.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram