2023.05.09.TomiSpark

Így lehet jelszó nélkül használni a Google-fiókunkat

A jelszómentesség irányába már régóta megtették a szükséges lépéseket a cégnél, mostantól kezdve pedig nyilvánossá tették az ehhez kialakított rendszerüket. Jönnek tehát az alternatív azonosítási módok.

Blogjukon hivatalosan is bejelentették, hogy már elérhetők az úgynevezett azonosítókulcsok, amivel a jelszavaktól, de még a kétfaktoros hitelesítéstől is megszabadulhatunk. A Google ugyanis létrehozta azt az új rendszert, amely biztonságosabb, egyben kényelmesebb módját kínálja a fiókunk elérésének.

Ezt ide kattintva lehet megtenni a szokásos bejelentkezési módszert követően, de fontos, hogy bizonyos feltételeknek meg kell tudni felelni, ha tényleg úgy döntünk, elhagyjuk a jelszavakat. Okoseszközökön például csak akkor tudjuk ezt igénybe venni, amennyiben készülékünk rendelkezik komplex arcfelismerési funkcióval, vagy ujjlenyomat-olvasóval, de a hardverkulcs is alkalmazható lesz, amennyiben megfelel a FIDO2 protokollnak. Operációs rendszerből az iOS 16, vagy pedig az Android 9 az alap, a számítógépes bejelentkezésnél minimum macOS Ventura, esetleg Windows 10 rendszerre lesz szükség.

A böngésző fajtája és fejlettsége sem mindegy, mivel legalább Chrome 109, Safari 16 vagy Edge 109 kell. Ami szintén lényeges, hogy az azonosítókulcsra akkor is szükségünk lesz, amennyiben a személyes adatainkhoz akarunk hozzáférni, mivel ez is növeli a biztonságfaktort. A kulcsokat viszont más eszközökkel is megoszthatjuk majd, ha rendelkezésre áll valamilyen kulcskezelési lehetőség, ez a szinkronizáció miatt lesz fontos.

Elviekben amiatt sem kell majd aggódni, ha esetleg cserélnénk a készülékünket, netán elhagytuk volna, mivel ilyen esetekben visszavonhatjuk az azonosítókulcsok használatát az adott terméktől, idegen helyen pedig továbbra is választhatjuk a jelszavas megoldást, ha éppen arra lenne szükségünk.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram