2023.11.28.TomiSpark

Így hajtanak ki virágok egy telefontokból

Az okostelefonokra lassan már végtelen mennyiségű tokot gyártanak, amit a legtöbb esetben a strapabíróságával vagy a dizájnnal próbálnak meg eladni a vásárlóknak. Van azonban opció arra is, hogy egy később virágföldbe elültethető tokot vegyünk, amiből valódi növények nőhetnek ki, ha megfelelően gondozzuk őket. Nem viccelünk, az ültethető tok tényleg létezik az iGreen Gadgets révén.

Egy elsőre igazán őrültnek hangzó, mégis hasznos dologról van szó. Bár a telefontokok jelentős része tényleg hasznos, hiszen megvédik készülékeinket az esetleges sérülésektől, előbb vagy utóbb ezek felett is eljár az idő és cserére szorulnak. A probléma azonban ott kezdődik, hogy a tokok zömében olyan műanyagok találhatók, amelyek nem hasznosíthatók újra.

Fotók: iGreen Gadgets

Erre kínál most megoldást az iGreen Gadgets, mégpedig komposztálható tokjaik révén. Erről nemrégiben az Interest Engineering közölt egy cikket, amire a HVG hívta fel a figyelmet. A beszámolók szerint a normál tokok körülbelül 20 gramm olyan műanyagot tartalmaznak, amit nem lehet újrahasznosítani, ezekből viszont évente nagyjából 20 ezer tonna műanyaghulladék keletkezik, majd durván 500 év, mire lebomlanak.

Ez túl sok idő és szemét, de talán javíthat ezen a helyzeten a fentebb említett olasz cég terméke, ami kukoricakeményítőből készül, belül pedig magok találhatók. A talajba való ültetést követően a tok elég gyorsan bomlásnak indul, a bennük lévő magok szétszóródnak és eloszlanak, persze ehhez gondozni kell majd a tokot.

A hivatalos leírás alapján a növények gyorsan kihajtanak és megnőnek, ha 30 fokos szögben ültettük el őket, elegendő napfény éri őket és locsolgatva vannak, azt pedig, hogy milyen magokat találunk a tokban, az határozza meg, milyen színűt választottunk. A zöldből bazsalikom, a kékből nefelejcs, a sárgából százszorszép fog kinőni. Állításuk szerint ezeket a tokokat azért gyártják, mert ezzel is megpróbálják megértetni az emberekkel és az egyes vállalatokkal, hogy mennyire károsak tudnak lenni a műanyag telefontokok.

A vállalat weboldalán jelenleg iPhone 13 Pro, 14 Pro és 15 Pro telefonokhoz lehet növényi tokokat kapni, alapesetben 22 euróért, de most éppen akciós időszak van, így akár 18 euróért is hozzájuthatnak az érdeklődők.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram