2021.01.05.admin-fazis

Hogyan érintette a Samsungot a koronavírus?

A koronavírus minden céget megviselte. De vajon a Samsung sikeresen vészelte át a pandémia nehézségeit? Ebben a cikkben kifejtjük.

A Samsung Electronics rekordbevétele 59 milliárd dollár (45,4 milliárd font) volt a harmadik negyedévben. Az erős bevételt az okostelefonok értékesítésének 50 százalékos növekedése gazdagította, míg a mikrochip bevétele 82% -kal nőtt. 

A koreai műszaki óriás harmadik negyedévi nettó jövedelme 8,3 milliárd dollár volt, ami 49% -kal több, mint egy évvel ezelőtt. A Samsung mobiltelefon- és chipüzletágát valószínűleg az amerikai szankciók támogatták kínai riválisa, a Huawei ellen. 

Az eladások növekedése valószínűleg azt tükrözi, hogy a Samsung többet kapott a piaci részesedésből, hiszen a Huaweit folyamatosan súlytották az amerikai korlátozások. Ergo, chip ügyileg a legnagyobb ellenfele a Samsungnak ki lett ütve.

Ráadásul augusztusban az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma bejelentette, hogy szankciókat fog bevezetni azokra a külföldi vállalatokra, amelyek chipeket adtak el a Huawei számára anélkül, hogy először licencet szereztek volna.

A Trump-kormány több kínai technológiai vállalatot is megcélzott nemzetbiztonsági aggályokkal, köztük a Huawei-t, a TikTok-ot és a WeChat-ot is.

Növekvő chiptermelés

A Samsung erőteljes eredményei az amerikai mikrochip-ipar egyesülésének is köszönhetőek. A mikrochipeknek hatalmas alkalmazási köre van, megtalálhatók a kiskereskedelmi termékekben is, például az okostelefonokban, a kereskedelmi infrastruktúrában, de az adatközpontokban s felhasználásra kerülnek.

A héten az AMD bejelentette, hogy 35 milliárd dollárért vásárolja meg a Xilinxet azzal, hogy majdnem prémiumot fizet versenytársáért. A múlt hónapban a Nvidia grafikus chipgyártó vállalta, hogy 40 milliárd dollárért megvásárolja az Arm Softbank brit mobil chipgyártót. 

Az egyesülést az Nvidia és az AMD növekvő részvényei támogatták, ami pénzt hagyott befektetésre. Egyes elemzők úgy gondolják, hogy a fellendülő és integrálódó amerikai ipar arra késztetheti a kínai kormányt, hogy többet fektessen be a mikrochip technológiába.

"Ez a kutatás és fejlesztés felgyorsulásához vezethet. Mindenképpen sejtettük, hogy meg fog történni" - nyilatkozta Natasha Kassam, a Lowy Intézet kutatója. 

A Covid-19 szituáció

Tágabb értelemben a chipgyártók jól teljesítettek a Covid-19 járvány során, mivel az otthoni munkavégzés megnövelte bizonyos chipek iránti keresletet. 

A Samsung mellett a koreai SK Hynix is ​​erős nyereségről számolt be a második negyedévben, mivel a Covid-19 korlátozásokat a világ nagy részén alkalmazták.

Az amerikai Micron Technology szintén felülmúlta negyedéves várakozásait, miután az otthoni munkavégzés mély pontját jósolta meg júniusra. A Samsung azonban nehezebb időkre számít.

A cég előrelátása szerint alacsonyabb lesz a chipek megrendelési mennyisége a szerver ügyfelektől, emellett fokozódik a verseny a mobiltelefonok és a szórakoztató elektronika terén. 

Öröklési spekuláció 

A harmadik negyedéves adatok Lee Kun-hee elnök temetése utáni napon jelennek meg, aki segített a Samsung globális vállalattá alakításában. 

Halála egyben azt jelenti, hogy örököseinek vagyont kell eladnia vagy osztalékot kell fizetnie a hatalmas öröklési adó megfizetéséhez. 

Azonnali kérdések merülnek fel utódjával, Lee Jae-Yongdal kapcsolatban is, aki egy dél-koreai technológiai csoportot vezet 2014 óta. Lee Jae-yongot kétszer is csalással vádolták 2015-ben, és jelenleg is tárgyalásra vár.

Megosztás
Beszéjünk róla!
Array
Ahhoz, hogy kommentelni tudj be kell jelentkezned Facebookon!

Bejegyzések, amelyek érdeklehetnek.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram